ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
08/06/2018 12:18 EEST | Updated 08/06/2018 12:56 EEST

Αναβάλλεται η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. από τον ESM

Χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες

Bloomberg via Getty Images

(Upd) - Δεν δόθηκε το «πράσινο» φως για τη δόση του ενός δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που συνεδρίασε σήμερα Παρασκευή. Η απόφαση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι χρειάζονται περισσότερα  στοιχεία αναφορικά με την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται έχει καταγραφεί πρόοδος  με την περαιτέρω μείωση αυτών. Ειδικότερα, προτού εγκριθεί η εκταμίευση, είναι αναγκαία η επιβεβαίωση από την ελληνική πλευρά ότι πληρωμές των οφειλών έχουν πραγματοποιηθεί κανονικά. Ως εκ τούτου, νέα συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του διοικητικού συμβουλίου του ΕSM θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, μόλις είναι διαθέσιμα τα εν λόγω στοιχεία και πριν από τη λήξη της διαθεσιμότητας του 1 δισ. ευρώ στις 15 Ιουνίου. Άλλωστε όπως γράφει και η HuffPost Greece  η Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες προχώρησε σε «μπαράζ» πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει το Δημόσιο προς τους ιδιώτες, προκειμένου να κλείσει και αυτό το προαπαιτούμενο. 

Σε αυτό το πλαίσιο, κυβερνητικός αξιωματούχος τονίζει πως «Όσοι βιάζονται να ανακαλύψουν εμπλοκές, για μία ακόμη φορά θα σκοντάψουν» σημειώνοντας ότι «η εκταμίευση της υποδόσης θα γίνει κανονικά στις 15 Ιουνίου». 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ESM, σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, η πρόοδος κρίθηκε «ικανοποιητική. 

Από την πλευρά τους κύκλοι του υπ. Οικονομικών κρίνουν την εισήγησ του ESM ως θετική σημειώνοντας πως στην τηλεδιάσκεψη των επόμενων ημερών τα στοιχεία που ζητήθηκαν θα αποσταλούν. Τέλος, σημειώνουν ότι η καταβολή της δόσης είναι δεδομένη. 

 Trivia

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω υποδόση είχε συνδεθεί με δύο προϋποθέσεις: Την καλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.


 

Για ανικανότητα της κυβέρνησης κάνει λόγο η ΝΔ

Για αδιαφορία και ανικανότητα που προκαλεί καθυστέρηση στην εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ .

Πηγές της ΝΔ τονίζουν πως η κυβέρνηση τα πάει περίφημα με τους πλειστηριασμούς, δυσκολεύεται, όμως, όπως επισημαίνουν, να δώσει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, όπως επιβεβαιώνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που παραμένουν υψηλές.

«Η αδιαφορία και ανικανότητά της προκαλεί μια ακόμη καθυστέρηση στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ που θα έδινε ανάσα στον ιδιωτικό τομέα. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ μόλις προ ολίγων ημερών είχε προειδοποιήσει με ανακοίνωσή της την κυβέρνηση για το πρόβλημα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη» συμπληρώνουν οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.