Αναβάθμιση στους οδικούς άξονες Θεσσαλονίκης - Έδεσσας και Δράμας – Αμφίπολης

Δύο έργα 80 χλμ. και 43 χλμ., αντίστοιχα, με κατασκευή νέων τμημάτων καιβελτίωση των υπολοίπων.
Καραμανλής
Καραμανλής
Δημήτρης Μπαλής

Δύο νέα οδικά έργα, από τα λίγα που απομένουν για να ολοκληρωθεί ένα αξιοπρεπές και ασφαλές εθνικό δίκτυο στην Ελλάδα, ανακοινώθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή.

Πρόκειται για τους οδικούς άξονες Θεσσαλονίκης – Έδεσσας και Δράμας –
Αμφίπολης, που θα ενισχύσουν το ρόλο της Θεσσαλονίκης και εν γένει της
Μακεδονίας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς θα αναβαθμίσουν την ασφάλεια, θα μειώσουν αποστάσεις και θα συνδέσουν τον παραγωγικό τομέα με υπόλοιπες υποδομές, όπως είναι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ο σιδηροδρομικός σταθμός.

Συγκεκριμένα, τα δύο έργα θα κατασκευαστούν με τη μορφή ΣΔΙΤ, δηλαδή
Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Εντός του καλοκαιριού θα είναι έτοιμα να περάσουν από τη Διϋπουργική ΣΔΙΤ και το φθινόπωρο θα προκηρυχθεί η πρώτη φάση των διαγωνισμών.

Στα δύο νέα έργα δεν θα υπάρχουν διόδια, αφού έργα θα υλοποιηθούν ως μη
ανταποδοτικό ΣΔΙΤ, ενώ μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής τους, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα έχει την ευθύνη για τη λειτουργία και τη συντήρησή τους για 27 χρόνια.

Οδικός άξονας Θεσσαλονίκης – Έδεσσας

Ο άξονας είναι συνολικού μήκους περίπου 80 χλμ., και περιλαμβάνει τμήματα με ανεπαρκή διαμόρφωση, μεγάλες κατά μήκος κλίσεις, ανεπαρκείς οδικές διατομές, κακή ορατότητα, και πολύ συχνά διέρχεται μέσω πόλεων.

Οι παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν σε μήκος 25 χλμ., από το νομό Θεσσαλονίκης έως και το νομό Πέλλας και συγκεκριμένα:

1.Παρακάμψεις Χαλκηδόνας – Γιαννιτσών

Κατασκευή της παράκαμψης Χαλκηδόνας μήκους περίπου 6 χλμ και της παράκαμψης Γιαννιτσών μήκους περίπου 9 χλμ. Αφορά την κατασκευή τεσσάρων ανισόπεδων κόμβων: της Ελεούσας, της Χαλκηδόνας, της Παραλίμνης και των Γιαννιτσών.

2.Μαυροβούνι – Έδεσσα

Κατασκευή οδικού τμήματος μήκους περίπου 10 χλμ και πλάτους τεσσάρων λωρίδων, που περιλαμβάνει δύο κόμβους (Ριζάρι , Έδεσσα) και κόμβους με την
Παλαιά Εθνική οδό.

Οδικός άξονας Δράμας – Αμφίπολης

Το έργο αφορά σε αποκατάσταση και διαπλάτυνση τμημάτων της υπάρχουσας οδού ή και κατασκευή εντελώς νέων τμημάτων, κατά μήκος του τμήματος Παλαιοκώμη – Μαυρολεύκη και Μαυρολεύκη – Δράμα, συνολικού μήκους 43 χλμ.

Συγκεκριμένα, η κύρια αρτηρία θα αναβαθμιστεί σε αυτοκινητόδρομο με
αποκατάσταση της υπάρχουσας οδοποιίας για περίπου 13,5 χλμ. και κατασκευή
περίπου 29,5 χλμ. νέων τμημάτων. Τα 16,5 χλμ. της νέας αρτηρίας θα παρακάμπτουν τους οικισμούς Ροδολίβος και Πρώτης Σερρών και τα 13 χλμ. αφορούν την κατασκευή του τμήματος Δράμα – Μαυρολεύκη, που περιλαμβάνει και την κατασκευή του κόμβου Δράμας.

Το έργο περιλαμβάνει επίσης σύνδεση με τις υφιστάμενες οδούς με 9 κόμβους.

Με τα έργα, αναμένεται να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος ταξιδιού κατά 6 έως 8 λεπτά για τις διαδρομές Θεσσαλονίκη – Γιαννιτσά και Θεσσαλονίκη - Σκύδρα και 10 λεπτά για τη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Έδεσσα. Αντίστοιχα, αναμένεται να μειωθεί σημαντικά, κατά 30 περίπου λεπτά για τα επιβατικά και κατά 45 περίπου λεπτά για τα βαρέα οχήματα, η κίνηση στον οδικό άξονα Δράμα – Αμφίπολη.

«Σκεφτείτε πόσο ενισχύεται ο τουρισμός, πόσο πιο εύκολο θα είναι για παράδειγμα αύριο να επισκεφτεί κανείς την Αμφίπολη. Πόσο διευκολύνεται η διάθεση των αγροτικών προϊόντων μας. Πόσο διευκολύνει για παράδειγμα ο άξονας Θεσσαλονίκη – Έδεσσα τη σύνδεση του σιδηροδρομικού σταθμού και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τις γειτονικές περιοχές. Μιλάμε δηλαδή για έργα με άμεσο και πολυδιάστατο αποτύπωμα στην Κεντρική, αλλά και την Ανατολική Μακεδονία», επισήμανε ο Κώστας Καραμανλής.

Δημοφιλή