ΔΙΕΘΝΕΣ
03/12/2017 08:16 EET

Αναβίωση της Ιντιφάντα: Η Χαμάς προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μην αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Ένσταση και από την Αίγυπτο για «τροφοδότηση της βίας»

Kevin Lamarque / Reuters

Το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, το οποίο ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, απείλησε το Σάββατο να «αναβιώσει την Ιντιφάντα» εάν οι ΗΠΑ αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ ή αποφασίσουν να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην πόλη.

«Αυτή η σκευωρία δεν θα περάσει, προειδοποιούμε εναντίον κάθε τέτοιας απόφασης και καλούμε τον λαό μας να αναβιώσει την Ιντιφάντα σε περίπτωση που ληφθούν άδικες αποφάσεις όσον αφορά την Ιερουσαλήμ», τόνισε το ισλαμιστικό κίνημα σε ανακοίνωσή του.

«Η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει αραβική και παλαιστινιακή όποιες κι αν είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν» για την ιερή πόλη, πρόσθεσε η Χαμάς, μια οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς διεμήνυσε την Παρασκευή σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η αναγνώριση από τους Αμερικανούς της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ θα «κατέστρεφε την ειρηνευτική διαδικασία».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του να μεταφέρει την πρεσβεία της χώρας του στην Ιερουσαλήμ, όπως προέβλεπε ένας νόμος που είχε υιοθετήσει το Κογκρέσο το 1995 αλλά η εφαρμογή του εμποδίζεται κάθε έξι μήνες εδώ και δύο δεκαετίες από τον εκάστοτε πρόεδρο χάρη σε μια ειδική ρήτρα του.

Η επόμενη προθεσμία για αυτό είναι η Δευτέρα, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο διαβεβαίωσε την Παρασκευή το Γαλλικό Πρακτορείο ότι καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη. Την Τετάρτη, ο Λευκός Οίκος είχε χαρακτηρίσει «πρόωρες» τις πληροφορίες κατά τις οποίες η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να ανακοινώσει τη μεταφορά της πρεσβείας της στην Ιερουσαλήμ.

Τον Ιούνιο, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επιλέξει κατ′ αρχάς να μιμηθεί το παράδειγμα των προκατόχων του. «Θέλω να δώσω την ευκαιρία της» στην ειρηνευτική διαδικασία «πριν σκεφτώ τη μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ», είχε εξηγήσει πρόσφατα.

Όμως ο αντιπρόεδρός του, ο Μάικ Πενς, που θα επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ στα μέσα Δεκεμβρίου, δήλωσε ξανά αυτή την εβδομάδα ότι η μετακόμιση αυτή εξετάζεται «σοβαρά».

Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνώρισε ποτέ την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ούτε την προσάρτηση του ανατολικού της τμήματος, που είχε καταληφθεί το 1967· οι ξένες πρεσβείες είναι εγκατεστημένες στο Τελ Αβίβ. Οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να γίνει η πρωτεύουσα του κράτους τους.

Προειδοποιεί η Αίγυπτος για τροφοδότηση της βίας 

Οποιαδήποτε κίνηση των ΗΠΑ με την οποία θα αναγνωριζόταν η Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ θα τροφοδοτούσε τον εξτρεμισμό και τη βία, προειδοποίησε το Σάββατο ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Άμπντουλ Γάιτ.

Ο Γάιτ έκανε το σχόλιο αυτό μία ημέρα μετά τη δήλωση ενός Αμερικανού αξιωματούχου κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανό να κάνει ακριβώς αυτή την ανακοίνωση μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

«Σήμερα δηλώνουμε πολύ καθαρά ότι μια τέτοια ενέργεια δεν θα ήταν δικαιολογημένη (...) Δεν θα υπηρετήσει την ειρήνη ή τη σταθερότητα, απεναντίας θα τροφοδοτήσει τον εξτρεμισμό και την καταφυγή στη βία», ανέφερε ο Γάιτ σε μια ανακοίνωσή του η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Αραβικού Συνδέσμου. «Ωφελεί μόνο τη μία πλευρά· την ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία διάκειται εχθρικά έναντι της ειρήνης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να αποτελέσει την πρωτεύουσα του μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους τους. Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση όλης της πόλης στο Ισραήλ. Η ισραηλινή κυβέρνηση χαρακτηρίζει την πόλη—όπου βρίσκονται ιεροί τόποι των Εβραίων, των μουσουλμάνων και των χριστιανών—αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Οι πληροφορίες για την ανακοίνωση που φέρεται να σχεδιάζει να κάνει ο Τραμπ, αναιρώντας τη θέση των προκατόχων του ότι το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να κριθεί μέσω διαπραγματεύσεων, ήδη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)