ΔΙΕΘΝΕΣ
24/02/2020 11:56 EET | Updated 24/02/2020 12:35 EET

Αναβολή της ετήσιας συνόδου του κινεζικού κοινοβουλίου λόγω κορονοϊού

Το Πεκίνο προειδοποιεί κατά των ταξιδιών στις ΗΠΑ επικαλούμενο άδικη μεταχείριση των Κινέζων πολιτών στο πλαίσιο των αμερικανικών μέτρων κατά της διάδοσης του ιού.

ASSOCIATED PRESS

Το κορυφαίο νομοθετικό σώμα της Κίνας αποφάσισε επισήμως να αναβάλει την ετήσια σύνοδό του που είχε αρχικά προγραμματισθεί να αρχίσει στις 5 Μαρτίου, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, εν μέσω του ξεσπάσματος του νέου κορονοϊού που έχει μολύνει περισσότερους από 70.000 ανθρώπους στη χώρα.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως η νέα ημερομηνία των συνεδριάσεων του κινεζικού κοινοβουλίου, που συνήθως διαρκούν 10 ημέρες, θα οριστεί αργότερα. Η σύνοδός του δεν θα καθυστερήσει υπερβολικά, πρόσθεσε η κρατική τηλεόραση χωρίς να επεκταθεί.

Το κινεζικό κοινοβούλιο αποφάσισε επίσης επισήμως να απαγορεύσει κάθε παράνομο εμπόριο άγριων ζώων και την κατανάλωσή τους στην Κίνα, προστίθεται στο ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης. Η άγρια ζωή πιστεύεται πως ήταν η πηγή του ιού που ευθύνεται για την επιδημία.

Εξάλλου το Πεκίνο προειδοποίησε τους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνοντας πως Κινέζοι πολίτες αντιμετωπίσθηκαν άδικα στη χώρα αυτή εξαιτίας των υπερβολικών προληπτικών μέτρων κατά του ξεσπάσματος του κοροναϊού.

Το κινεζικό υπουργείο Τουρισμού επικαλείται επίσης στην προειδοποίησή του την «κατάσταση της ασφάλειας» στις ΗΠΑ.

Η Κίνα έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τις ΗΠΑ γι′ αυτό που θεωρεί υπερβολική αντίδραση στο ξέσπασμα, η οποία περιλαμβάνει περιορισμούς των επισκεπτών από την Κίνα.

Σημειώνεται πως η κινεζική κυβέρνηση χαλάρωσε περιορισμούς στις μετακινήσεις σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου, καθώς εκεί μειώθηκαν οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τις επιχειρήσεις να αρχίσουν εκ νέου τη λειτουργία τους, αν και όπως σημείωσε η επιδημία είναι ακόμη «σοβαρή και περίπλοκη και η πρόληψη και η εργασία για τον έλεγχό της βρίσκονται στο πιο δύσκολο και κρίσιμο στάδιο».

Οι επαρχίες Γιουνάν, Γκουανγκντόνγκ, Σανσί και Γκουιτσού μείωσαν τα μέτρα ανταπόκρισης στην έκτακτη ανάγκη από τον νέο κοροναϊό από το υψηλότερο σε σοβαρότητα επίπεδο, μετά τις επαρχίες Γκανσού και Λιαονίνγκ, ώστε να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Στην πρωτεύουσα της Χουμπέι, Γουχάν, την πόλη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία τελεί ουσιαστικά υπό αποκλεισμό για εβδομάδες, οι αρχές έφτασαν στο σημείο να ανακοινώσουν ότι θα επιτρέπεται η αποχώρηση υγιών ανθρώπων από την πόλη υπό όρους και μόνον για κρίσιμης σημασίας υποθέσεις, αλλά λίγο αργότερα οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ανακαλούν την απόφασή τους αυτή.

 

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)