Αναγνωριστικά αεροσκάφη AWACS στέλνει το ΝΑΤΟ στη Ρουμανία για να παρακολουθεί τη Ρωσία

«Έχουν την δυνατότητα ανίχνευσης σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων, γεγονός που τα καθιστά για το ΝΑΤΟ αποφασιστικής σημασίας μέσο αποτροπής και άμυνας».
Francois Lenoir via Reuters

ΝATOϊκά αναγνωριστικά αεροσκάφη AWACS θα αναπτυχθούν στην Ρουμανία σήμερα για να ενισχύσουν την ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας και να συμβάλουν στην παρακολούθηση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Ρωσίας.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την ανάπτυξη των AWACS (Airborne Warning and Control System) στο Βουκουρέστι, όπου θα ξεκινήσουν αναγνωριστικές πτήσεις αποκλειστικά πάνω από νατοϊκό έδαφος.

Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει την αεροπορική του παρουσία στην ανατολική Ευρώπη και την Βαλτική, και με την ανάπτυξη μαχητικών και αναγνωριστικών αεροσκαφών και αεροσκαφών ανεφοδιασμού (ιπτάμενων τάνκερ).

Τα αεροσκάφη που θα αναπτυχθούν στην Ρουμανία ανήκουν στον στόλο των 14 νατοϊκών αναγνωριστικών αεροσκαφών που συνήθως σταθμεύουν στην Γερμανία. Περί τα 180 άτομα θα αναπτυχθούν επίσης για την υποστήριξη των αεροσκαφών.

«Καθώς ο παράνομος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζει να απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να προστατεύσει και να υπερασπισθεί κάθε σπιθαμή συμμαχικού εδάφους», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου σε ανακοίνωση της 12ης Ιανουαρίου.

«Τα AWACS έχουν την δυνατότητα ανίχνευσης σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων, γεγονός που τα καθιστά για το ΝΑΤΟ αποφασιστικής σημασίας μέσο αποτροπής και άμυνας».

Πηγές: Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή