ΤΟ BLOG
19/07/2019 07:55 EEST | Updated 19/07/2019 07:55 EEST

Ανάγνωση πίσω από τις λέξεις για τη διαμάχη ΗΠΑ- Τουρκίας

Το όλο θέμα, άν και δείχνει μπλοκαρισμένο, σύντομα θα ξεμπλοκάρει...

Anadolu Agency via Getty Images

Σε σχέση με τις παλαιότερες πιθανολογήσεις μας αναφορικά με την Τουρκία, ας επικαιροποιήσουμε τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις των αξιωματούχων των ΗΠΑ:

α) ” Η Τουρκία δεν μπορεί πλέον (μετά λύπης μας) να συμμετέχει στο πρόγραμμα των F35, λόγω της αγοράς και παράδοσης των ασύμβατων S400, οπότε μέχρι τις 31 Ιουλίου 2019 πρέπει ν΄ αναχωρήσουν οι Τούρκοι πιλότοι από τις ΗΠΑ, ενώ η Τουρκία θ′ αποχωρήσει από το πρόγραμμα σταδιακά μέχρι τις 20 Μαρτίου 2020 ” - Ουδεμία απάντηση δόθηκε εάν αυτό το μέτρο θεραπεύεται κάπως (σημ, δική μου: προφανώς και θεραπεύεται), δεδομένου πως κατά δήλωση των αξιωματούχων των ΗΠΑ η Τουρκία είναι σταθερή σύμμαχος και η κρίση των F35, επ′ ουδενί θα επηρεάσει την ευρύτερη σχέση τους.

β) Ανάγνωση ”πίσω από τις λέξεις”:

ΗΠΑ: ” αντιλαμβανόμαστε πως εκ λάθους της Κυβέρνησης Ομπάμα, φίλοι σύμμαχοι Τούρκοι στραφήκατε στους S400 (και όχι στους Patriot) τους οποίους S400 οφείλατε συμβατικά να παραλάβετε, αφού τους πληρώσατε, όμως εάν μέχρι τις 20 Μαρτίου 2020, σιγουρευτούμε πως τους αποθηκεύσατε βαθιά, κάπου που δεν αποτελούν κίνδυνο για ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, τότε, με χαρά να σας καλύψουμε το κενό της πυραυλικής σας άμυνας με Patriot. Εξάλλου ήδη στη συνάντηση των G20 στην Osaka τα είχαμε συζητήσει, αλλά ακούσαμε και τον Υπ. Αμύνης σας Χουλουσί Ακάρ, να λέει πως θα μπορούσατε ν′ αγοράσετε και Patriot ”

γ) ” Εφόσον συντρέξουν τα παραπάνω, τότε να ξαναδούμε το θέμα των F35. Εξάλλου μέχρι να μετακομίσουν τόσες εταιρίες που φτιάχνουν τμήματα των F35 από την Τουρκία, σε άλλη χώρα, να γίνουν νέες δομές/ εγκαταστάσεις και να σας επιστραφούν τα δις δολάρια που έχετε προπληρώσει, έχουμε χρόνο μέχρι τις 20 Μαρτίου 2020 - Ξανασκεφτείτε το, τις δε πιθανές ενστάσεις του Ισραήλ για τα F35, θα δούμε πως θα τις κάμψουμε με άλλο αντιστάθμισμα ” .

δ) Η Τουρκία , φυσικά θα το ξανασκεφτεί, και αφού θα έχει δείξει την ισχύ της και την αυτονομία της να κάνει ότι αυτή θέλει στην εξωτερική της πολιτική, θα ”αποθηκεύσει ” τους S400 καθ′ υπόδειξη των ΗΠΑ, θα ξεκινήσει συμφωνία αγοράς Patriot, ενώ το αργότερο μέχρι τις 20 Μαρτίου 2020 θα ξεμπλοκάρει και το θέμα των F35 αναφορικά με την Τουρκία. Νομίζω πως (όπως είχαμε γράψει παλαιότερα), η Kazan Kazan (win win) για όλα τα μέρη, θα έχει επιτευχθεί κατά τον καλύτερο τρόπο. Η Ρωσία θα έχει πωλήσει (αυτό ήταν το ζητούμενό της). Η Τουρκία θα έχει δείξει πως είναι αυτόνομη και ισχυρή, οι δε ΗΠΑ, θα έχουν απονευρώσει τη συμφωνία των S400 και αντί να πωλήσει μόνο F35 θα πωλήσει τελικά και Patriot στην Τουρκία. Το όλο θέμα, άν και δείχνει μπλοκαρισμένο, σύντομα θα ξεμπλοκάρει και σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 20 Μαρτίου 2020.