ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11/01/2019 17:49 EET

ΑΝΕΛ: Ο Καμμένος πασχίζει να συνεννοηθεί με τους βουλευτές του

Αλλαγή τακτικής από τον Πάνο Καμμένο

Ανέκρουσε πρύμνα ως προς την στήριξη της κυβέρνησης ο Πάνος Καμμένος μετά την αρνητική απάντηση που πήρε από τον Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ουσιαστικά ο πρόεδρος του κόμματος έκανε διαβούλευση, διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία δεν συμφωνεί μαζί του και άλλαξε τακτική. Πλέον απομένει να δούμε αν θα υπάρξει αντίδραση από το Μαξίμου μετά και την πολλοστή αναστάτωση που προκάλεσε ο Π. Καμμένος.

Με το tweet που έκανε ο Π. Καμμένος έκλεισε – τουλάχιστον προς το παρόν – τα σενάρια ανατροπής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς ξεκάθαρα δηλώνει ότι «θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει». Μάλιστα επεσήμανε ότι όλες τις αποφάσεις θα πάρουν τα όργανα του κόμματος, τα οποία πλέον φαίνεται ότι έχουν συγκεκριμένη πλειοψηφική άποψη...

Το tweet του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναφέρει: «η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας. Τα υπόλοιπα λύνονται κοινοβουλευτικά. Θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει εκτός αν αυτή συνδεθεί με την συμφωνία των Πρεσπών όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των οργάνων των ΑΝΕΛ και θα ενημερώσω τον πρωθυπουργό».

Τι οδήγησε τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην αναδίπλωση; Προφανώς η συνεδρίαση της ΚΟ που είχε προηγηθεί. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Άμυνας ζήτησε εξουσιοδότηση για να μεταφέρει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την απόφαση για αποχώρηση των υπουργών του από την κυβέρνηση. «Δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δεν θέλω να πέσει η κυβέρνηση» φέρεται να είπε ο Π. Καμμένος στους βουλευτές.

Όμως οι βουλευτές ήταν αρνητικοί. Με τον πρόεδρο του κόμματος συμφώνησαν μόνο ο Κώστας Κατσίκης και η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά. Απέναντι βρέθηκαν οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κώστας Ζουράρις, Βασίλης Κόκκαλης και ο εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης.

Μάλιστα σε κείμενό του ο Κ. Ζουράρις, αφού εξηγεί γιατί διαφωνεί με την λύση του Μακεδονικού, ξεκαθαρίζει ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση. «Ἡ ὡς ἄνω ἄποψή μου συνυπάρχει μὲ τὴν πλήρη καὶ διαρκῆ ἐκ μέρους μου στήριξη πρὸς τὴν παροῦσα κυβέρνηση, μέχρις λήξεως τῆς ἐντολῆς. Σύμφωνα μὲ τὸ καθ’ ἡμᾶς συναμφότερον» αναφέρει στο υστερόγραφο του άρθρου του.

Στους «4» θα μπορούσε να προστεθεί και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά η οποία έλειπε εκτός Ελλάδος, όπως και η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Άρα η πλειοψηφία ήταν απέναντι στον Π. Καμμένο και αυτό τον οδήγησε σε αλλαγή τακτικής.

Πάντως οι ΑΝΕΛ διαψεύδουν τις πληροφορίες: «Ως αποκυήματα φαντασίας μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τις περιγραφές για το τι συνέβη κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» αναφέρουν πηγές του κόμματος και προσθέτουν: «η επαναλαμβανόμενη προσπάθεια συγκεκριμένων κύκλων να πλήξουν τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ όχι μόνο δεν πετυχαίνει τον στόχο της, αλλά προκαλεί πλέον γέλια».