Ανοδική η τιμή της βενζίνης: Εκτίμηση για 2 ευρώ/λίτρο η αμόλυβδη μέχρι το Σάββατο

Εν μέσω εορταστικού τριημέρου, ενδεχομένως να αυξηθεί κατά ένα ή ένα δυο λεπτά η μέση τιμή. Τι λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Αττικής.
alvaro gonzalez via Getty Images

Σε ανοδική πορεία συνεχίζει να κινείται η τιμής βενζίνης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Πρατηριούχων Αττικής Νίκος Παπαγεωργίου η τιμής της πλησιάζει τα 2 ευρώ/λίτρο ενώ εδώ και δέκα μέρες καταγράφεται στην ελληνική αγορά μια αύξηση η οποία έχει φτάσει πια τα εννέα με δέκα λεπτά το λίτρο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, δηλαδή μέχρι την Παρασκευή.

Όπως λέει μάλιστα, το Σάββατο (εν μέσω εορταστικού τριημέρου), ενδεχομένως να αυξηθεί περεταίρω κατά ένα ή ένα δυο λεπτά .

Ο κ.Παπαγεωργίου ανέφερε πως μια μέση τιμή σήμερα είναι το 1,93 ευρώ/λίτρο για όλη η χώρα, ενδεχομένως να το βρούμε και 1,89 ευρώ/λίτρο στις μεγάλες αστικές πόλεις, αλλά και 2,12 ευρώ/λίτρο στα πιο απομακρυσμένα νησιά.

Συστήνει δε στους καταναλωτές να είναι υποψιασμένοι όταν βλέπουν ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

Ως προς την διαμόρφωση της τιμής, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε πως σήμερα τα ελληνικά διυλιστήρια βγάζουν από την έξοδο τους το βυτίο με 1,81 ευρώ/λίτρο τη βενζίνη. ”Καταλαβαίνουμε λοιπόν όλοι ότι από το 1,81 και πάνω πρέπει να κερδίσει η εταιρεία χονδρικής πώλησης, το βυτίο το κόστος μεταφοράς, και ο πρατηριούχος. Ας αναλογιστεί ο καθένας πόσο μπορεί να είναι αυτό το κέρδος, 9 λεπτά, 10 λεπτά, 12 λεπτά, 15 λεπτά”.

Επεσήμανε μάλιστα πως εάν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, ενδεχομένως να δούμε, πλησιάζοντας το Πάσχα, να φτάνει και τα 2 ευρώ το λίτρο.

Όπως υποστήριξε, από την έναρξη του πολέμου οι πρατηριούχοι δεν έχουν το δικαίωμα να πουλάνε όσο θέλουν. ”Εμείς έχουμε επιβολή πλαφόν στο κέρδος μας. Άρα δεν μπορεί να πούμε για κερδοσκοπικά παιχνίδια όσον αφορά στους πρατηριούχους στην εγχώρια αγορά” .

Αναφερόμενος δε γενικότερα στην διαμόρφωση της τιμής, ανέφερε πως από τις αρχές του πολέμου στην Ουκρανία οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο γεγονός μπορεί μόνο και μόνο λόγω της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας της αγοράς να εκτοξεύσει τις τιμές. Η ανασφάλεια στο διεθνές πεδίο είναι που αφήνει τα περιθώρια στο να ανέβουν οι τιμές σε απρόσμενα επίπεδα, όπως λέει.

Είπε επίσης πως ακόμη και αναλυτές του εξωτερικού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν γιατί το πετρέλαιο τύπου μπρεντ έχει προσεγγίσει τα 90 δολάρια το βαρέλι. ”Επειδή τα διυλιστήρια τιμολογούν με βάση την ανασφάλεια αυτή σε πεδίο τεσσάρων ημερών για να μπορούν να καλύψουν οποιουσδήποτε κινδύνους παρουσιαστούν, εκεί, υπάρχει ένα περιθώριο κέρδους που έχει να κάνει μόνο μέσα στα διυλιστήρια και έχει να κάνει με την ασφάλεια των διυλιστηρίων όταν διυλίζουν τα προϊόντα και τα προμηθεύουν στις αγορές. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα κόστη των άλλων προϊόντων τα οποία χρησιμοποιούνται στη διύλιση”.

Δημοφιλή