ΔΙΕΘΝΕΣ
14/09/2018 13:16 EEST | Updated 14/09/2018 13:52 EEST

Αντιδράσεις στην Κύπρο για την προεδρική χάρη σε καταδίκους. Ένας παιδεραστής μεταξύ αυτών

eurokinissi

Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Κύπρο έχει προκαλέσει η απονομή προεδρικής χάρης σε κατάδικους, με αποτέλεσμα να επωφεληθεί και δράστης σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανήλικης, ο οποίος εξέτιε ποινή φυλάκισης 3 ετών.

Ο Kύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, αν και με γραπτή δήλωσή του εξέφρασε θλίψη για τον πόνο που προκλήθηκε στο θύμα της υπόθεσης, καθώς η κοπέλα, η οποία σήμερα είναι ενήλικη, δεν είχε ενημερωθεί για την αποφυλάκιση του δράστη και τον είδε μπροστά της έξω από το σπίτι της, ανέφερε ότι η μείωση της ποινής των καταδίκων από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά την εκλογή του είναι μια πρακτική που ακολουθείται από το 1960, χωρίς να τίθενται κριτήρια

Ο ίδιος, ανέφερε, πως σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα έθεσε κριτήρια ως προς τους εμπόρους ναρκωτικών, τους παιδεραστές, τους βιαστές και τους δράστες φόνων. Μετά το συγκεκριμένο συμβάν θα αλλάξουν τα κριτήρια ώστε να γίνουν αυστηρότερα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, σε δήλωση του ανέφερε πως η απονομή χάρης προϋποθέτει την θετική εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα και η ίδια πρακτική ακολουθήθηκε και από τον τέως Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια ο οποίος μετά την εκλογή του έδωσε χάρη σε 22 κατάδικους, δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων κατά ανηλίκων.

Η αντιπολίτευση πιέζει την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Η βουλευτής του αντιπολιτευτικού κόμματος ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου καταγγέλλει τον Νίκο Αναστασιάδη για προεδρική χάρη σε έξι ακόμη παιδεραστές, ενώ και ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτηρίζει ως ντροπιαστική την αποφυλάκιστη του παιδεραστή. 

 

(Με πληροφορίες από Καθημερινή της Κύπρου, philenews