ΔΙΕΘΝΕΣ
07/08/2018 14:06 EEST

Απειλές Τραμπ προς τις εταιρείες που θα αψηφήσουν τις νέες κυρώσεις στο Ιράν. Δίχτυ προστασίας από την ΕΕ

Anadolu Agency via Getty Images

Απειλές προς όσους συνεχίσουν να έχουν εμπορικές-οικονομικές σχέσεις με το Ιράν μετά και τις νέες κυρώσεις που επέβαλλαν οι ΗΠΑ στη χώρα, διατυπώνει με αναρτήσεις τους στο Twitter ο πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ

Αφού πρώτα εκθείασε εαυτόν επειδή επέβαλλε τις «πιο σκληρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ» και εξήγγειλε πως «Τον Νοέμβριο θα ενταθούν σε άλλο ένα επίπεδο», προχώρησε και σε σχετικές προειδοποιήσεις για όσους διανοηθούν να απειθαρχήσουν.

«Όποιος κάνει μπίζνες με το Ιράν ΔΕΝ θα κάνει μπίζνες με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ζητώ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ, τίποτα λιγότερο!» έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Μεταξύ αυτών που θα επιδίδονται σε επιχειρηματικές δραστηριότητες και συναλλαγές με το Ιράν είναι ένα πλήθος ευρωπαϊκών εταιρειών ενώ η ΕΕ απορρίπτει τις κυρώσεις Τραμπ. 

Μάλιστα σήμερα Τρίτη ενεργοποιεί τον αποκαλούμενο «νόμο μπλοκαρίσματος» που απαγορεύει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με τις αμερικανικές κυρώσεις υπό την απειλή ποινών που θα ορίσει κάθε κράτος μέλος. Η σχετική νομοθεσία υιοθετήθηκε το 1996 προκειμένου να αγνοήσουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Κούβας, της Λιβύης και του Ιράν.

Η επικαιροποίησή του εγκρίθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών στις 16 Ιουλίου και η στάση της ΕΕ έχει προκαλέσει εκνευρισμό στον Λευκό Οίκο. 

Το πως θα αντιδράσει βέβαια ο απρόβλεπτος Τραμπ δεν είναι εύκολο να απαντηθεί αλλά δεν αποκλείεται να προκαλέσει προβλήματα στις εν εξελίξεις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες για το θέμα των δασμών. 

 

 

Sponsored Post