ΔΙΕΘΝΕΣ
08/01/2019 11:50 EET

Απίστευτο όχημα με 4 πόδια από τη Hyundai και τη Sundberg-Ferar

«Και αν τα αυτοκίνητα μπορούσαν να περπατήσουν;».

Hyundai

Εμφανισιακά θυμίζει περισσότερο κάτι από ταινία επιστημονικής φαντασίας, παρά πραγματικότητα- ωστόσο το Hyundai Elevate είναι ένα concept όχημα το οποίο η Hyundai οραματίζεται να κάνει πραγματικότητα.

 

Hyundai

 

Το συγκεκριμένο concept αναπτύχθηκε από τη Sundberg-Ferar για λογαριασμό του τμήματος CRADLE (Center for Robotic Augmented Design in Living Experiences) της Hyundai. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Sundberg-Ferar, το τολμηρό ερώτημα που οδήγησε στη δημιουργία του ήταν «και αν τα αυτοκίνητα μπορούσαν να περπατήσουν;».

 

 

Το Elevate είναι ένα concept το οποίο συνδυάζει την τεχνολογία των αυτοκινήτων με τη ρομποτική, αποσκοπώντας στο πρώτο «UMV» (Ultimate Mobility Vehicle). Πρόκειται για ένα ηλεκτροκίνητο όχημα με την ιδιότητα να «μεταμορφώνεται», ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες. Οι τροχοί είναι τοποθετημένοι σε πόδια, που, εφόσον αναπτυχθούν, του επιτρέπουν να βαδίζει ακόμα και σε ιδιαίτερα ανώμαλα εδάφη. Εν ολίγοις, το όχημα μπορεί να κινείται κανονικά σε δρόμους, όπως κάθε άλλο αυτοκίνητο, αλλά όταν χρειαστεί μπορεί να βγάλει τα πόδια του και να αρχίζει να περπατά- διατηρώντας το σασί/ πλατφόρμα του (και τους επιβάτες) σε οριζόντια θέση.

 

Hyundai

 

Το Elevate είναι ένα concept που αναπτύσσεται εδώ και δύο χρόνια, έχοντας κατά νου κυρίως τη χρήση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (αντιμετώπιση καταστροφών κ.α). Ως εκ τούτου, δεν είναι πως θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να εμφανιστεί σε δρόμους πολύ σύντομα (για την ακρίβεια, είναι πιθανό να παραμείνει στο στάδιο του concept ή του πρωτοτύπου). Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, αποτελεί σίγουρα μια εντυπωσιακή ιδέα, η οποία φαίνεται να «κλέβει την παράσταση» στη CES 2019 στο Λας Βέγκας, όπου και παρουσιάζεται από τη Hyundai.

Hyundai
Hyundai-Sundberg Ferar
Hyundai-Sundberg Ferar