ΔΙΕΘΝΕΣ
15/01/2019 08:24 EET

Από εκεί που ο Τραμπ θα γονάτιζε την τουρκική οικονομία τώρα λέει στον Ερντογάν να κάνουν business

Σταθερός στις θέσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

ASSOCIATED PRESS

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε ότι είπε στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν τη Δευτέρα πως βλέπει «μεγάλες δυνατότητες για τη σημαντική επέκταση» της συνεργασίας ως προς την οικονομική ανάπτυξη ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Τουρκία. Βέβαια μια ημέρα πριν απειλούσε να γονατίσει την τουρκική οικονομία...

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τραμπ ανέφερε συγκεκριμένα πως οι δύο  άνδρες συζήτησαν για τις «τελευταίες δύο εβδομάδες επιτυχίας στην μάχη κατά  ISIS» και «την ασφαλή ζώνη 30 μιλίων» που θέλει να δημιουργήσει στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας για να προστατευθούν οι Κούρδοι, σύμμαχοι της Ουάσινγκτον στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών. Και καταλήγει «Επίσης συζητήσαμε για την οικονομική ανάπτυξη μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ- σημαντικές προοπτικές για σημαντική επέκταση!»

Μία ημέρα πριν βέβαια ο Τραμπ απειλούσε- και πάλι μέσω Twitter- να «καταστρέψει» την οικονομία της Τουρκίας, αν επιτεθεί στους Κούρδους. Ο Ρεπουμπλικάνος ανήγγειλε ότι «ξεκινά» η αποχώρηση των περίπου 2.000 αμερικανών στρατιωτικών από το έδαφος της Συρίας, όπως είχε υποσχεθεί τον Δεκέμβριο, όμως ταυτόχρονα ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πλήττουν τους τζιχαντιστές του ΙΚ στη χώρα.

Η κουρδική παραστρατιωτική οργάνωση YPG αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών. Ελέγχει μεγάλο μέρος της βόρειας Συρίας. Ο Ερντογάν έχει διαμηνύσει ότι σκοπεύει να τη συντρίψει, καθώς η κυβέρνησή του διατείνεται ότι αποτελεί τον συριακό βραχίονα της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), η οποία διεξάγει ανταρτοπόλεμο στην τουρκική επικράτεια από το 1984. 

Sponsored Post