Από την Κύπρο τα νέα

Εκνευρισμός της Ουάσιγκτον (αλλά και συνολικά της Δύσης) για την σύμπλευση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Χαμάς.
via Associated Press

Το γεγονός πως χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε εκτάκτως την Κύπρο όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό τόσο για την Μεγαλόνησο όσο και για το γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο κυρίως μετά τον πόλεμο που διεξάγεται στην Λωρίδα της Γάζας.

Να σημειωθεί πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προερχόμενος από το Τελ Αβίβ όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, κατευθύνονταν προς την Άγκυρα. Ένα ταξίδι που ενώ είχε ανακοινωθεί από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης την προηγούμενη εβδομάδα είχε ανασταλεί, δείγμα του έντονου εκνευρισμού της Ουάσιγκτον (αλλά και συνολικά της Δύσης) για την σύμπλευση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Χαμάς. Δεν είναι όμως μόνο η χρονολογική σειρά των επισκέψεων του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών καθώς προηγήθηκε η επίσκεψη στην Κύπρο (για την οποία επίσκεψη τηρήθηκε άκρα μυστικότητα για λόγους ασφάλειας) και κατόπιν η Τουρκία, αλλά και το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε (τουλάχιστον σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα) στις δύο χώρες.

Στην μεν Τουρκία όπου αναμένονταν να συναντηθεί χθες το βράδυ με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν θα υπήρχε ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στη Γάζα, για περιφερειακά θέματα και για τις διμερείς σχέσεις. Ουδεμία νύξη για οιονδήποτε ρόλο της Τουρκίας στην διένεξη, ούτε ως μεσολαβήτρια χώρα, ούτε καν στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αντιθέτως στην Μεγαλόνησο η συνομιλία με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη επικεντρώθηκε στους ανθρωπιστικούς τομείς και στην δημιουργία ενός ειδικού θαλάσσιου διαδρόμου μονής κατεύθυνσης, για συνεχή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο προς τους αμάχους της Γάζας. Βάσιμες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως και οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών δέχονται τον μεσολαβητικό ανθρωπιστικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου να τον αναλάβει η Κύπρος!

Αξιοσημείωτες είναι και οι δηλώσεις του Αμερικανού Υπ. Εξ. κατά την συνάντηση: Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πρωτοβουλία του όσον αφορά τον ανθρωπιστικό διάδρομο, καθώς και για την στάση της Κύπρου γενικότερα ως χώρας “Που συνομιλει με όλους».

Προφανώς τον ίδιο ρόλο (διαμεσολαβητικό) είναι αδύνατον να παίξει πλέον η Τουρκία. Πρώτον διότι έχει πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ του ενός εκ των δύο εμπόλεμων (της Χαμάς) και δεύτερον (και κυριότερο) έχει διαρρήξει τις σχέσεις της με το Ισραήλ μέχρι του επιπέδου της ανάκλησης του πρέσβη της στο Τελ Αβίβ. Ακύρωσε ουσιαστικά κάθε διπλωματικό ρόλο που θα μπορούσε να παίξει. Μάλιστα προ ημερών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωνε πως μετά το τέλος των συγκρούσεων η Τουρκία μπορεί να αναλάβει εγγυήτρια χώρα στην Γάζα, όπως και στην… Κύπρο!

Το τι σημαίνει για την Τουρκία ο ρόλος της εγγυήτριας δύναμης το γνωρίζει πολύ καλά ο ελλαδικός και κυπριακός Ελληνισμός. Κατά πως φαίνεται το εμπεδώνει καλά η Δύση καθώς και οι Η.Π.Α., και η χθεσινή επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν το επιβεβαιώνει.

Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα “Διάλογος” Τρικάλων, 6 Νοεμβρίου 2023.

Δημοφιλή