ΔΙΕΘΝΕΣ
28/05/2019 22:04 EEST

Αποφυλακίστηκε η Ιρανή που είχε διαμαρτυρηθεί κατά της μαντίλας

Η Βίντα Μοβαχεντί συνελήφθη τον Οκτώβριο.

Twitter

Η Ιρανή Βίντα Μοβαχεντί, που είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους, επειδή είχε βγάλει τη μαντίλα της δημοσίως, για να διαμαρτυρηθεί κατά της υποχρέωσης να τη φοράει, αφέθηκε ελεύθερη, προτού εκτίσει το σύνολο της ποινή της, έγινε σήμερα γνωστό από τον δικηγόρο της.

Η Μοβαχεντί συνελήφθη τον Οκτώβριο, καθώς είχε εμφανιστεί με ακάλυπτο το κεφάλι της στην πλατεία της Επανάστασης στην Τεχεράνη, κρατώντας στα χέρια της τη μαντίλα της και κόκκινα μπαλόνια, όπως είχε αναφέρει στις 14 Απριλίου ο δικηγόρος της Παγιάμ Ντεραφσάν.

Σε βάρος της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «υποκίνηση σε διαφθορά» και είχε καταδικαστεί τη 2α Μαρτίου σε φυλάκιση ενός έτους.

Σήμερα, ο δικηγόρος της είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η νεαρή γυναίκα «κλήθηκε την Κυριακή από τις σωφρονιστικές αρχές οι οποίες την ενημέρωσαν ότι η ποινή της είχε μειωθεί…κι ότι ήταν ελεύθερη να φύγει».

Η Βίντα Μοβαχεντί είχε αρχικά διαμαρτυρηθεί στα τέλη του 2017 στην οδό Ενγκχελάμπ κατά της υποχρέωσης των γυναικών να φορούν τη μαντίλα σε δημόσιους χώρους. Αναδείχθηκε τότε σε ηγερία ενός κινήματος διαμαρτυρίας κατά της μαντίλας, που σύντομα κατεστάλη από τις αρχές.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)