Υποθηκοφυλακεία: Εννέα προϊστάμενοι στο εδώλιο και αναφορά - καταπέλτης από δικηγόρο

Άτυπες νυχτερινές «λίστες προτεραιότητας», ταύτιση του ωραρίου κοινού με τους δικηγόρους, ακόμα και απειλές σε συνήγορο που διαμαρτυρήθηκε.
1 Ιουνίου 2022. ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΥΡΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΗΣ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ
1 Ιουνίου 2022. ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΥΡΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΗΣ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ
Eurokinissi

Μια διαρκή κατάσταση χάους, απειλών και με παρέμβαση ακόμα και της Άμεσης Δράσης σε Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά γραφεία περιγράφει δικηγόρος της Αθήνας με αναφορά της στον Δικηγορικό Σύλλογο η οποία ήδη διαβιβάστηκε απο τον Δημήτρη Βερβεσό στους υπουργό και υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκη και Θοδ. Λιβάνιο και τον γενικό διευθυντή του Κτηματολογίου Στ. Κοτσώλη.

Νυχτερινή «λίστα αναμονής»

Η δικηγόρος καταγγέλλει πως δυο φορές (10 και 15 Νοεμβρίου) δεν κατάφερε να μεταγράψει ακίνητα εντολέων της στο άμισθο Υποθηκοφυλακείο Καλλιθέας διότι , όπως κατ’ επανάληψη έχουν αναφέρει οι θεσμικοί παράγοντες των δικηγορικών Συλλόγων , τηρείτο μια άτυπη νυχτερινή λίστα αναμονής (από τις 3 και 4 το πρωί) απο “μη νομικούς διεκπεραιωτές” , που τοιχοκολλείται έξω από το Υποθηκοφυλακείο κατά παρέκκλιση διατάξεων που επιβάλλουν να εξυπηρετούνται σε διαφορετική σειρά οι δικηγόροι.

Κι όλα αυτά ενώ όπως έγραψε χθες το dikastiko.gr ήδη εννέα προϊστάμενοι Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων. Θα καθίσουν στο εδώλιο του Α’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών στις 8 Φεβρουαρίου 2023, για παράβαση καθήκοντος παραπέμπονται μετά από αναφορά που κατέθεσε η Ολομέλεια των Δικηγόρων.

1 Ιουνίου 2022. ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΡΟΓΡΑΦΗ ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΥΡΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΗΣ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ
1 Ιουνίου 2022. ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΡΟΓΡΑΦΗ ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΥΡΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΗΣ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ
Eurokinissi

Η αναφορά της δικηγόρου

Στην αναφορά της, η δικηγόρος που ασκεί το επάγγελμα όπως λέει 30 χρόνια, περιγράφει την άκαρπη προσπάθειά της δυο φορές να μεταγράψει ακίνητο στην Καλλιθέα , τις τελευταίες μέρες, “…διότι λόγω τήρησης της διαδικασίας που έχουν υιοθετήσει συναλλασσόμενοι – μη νομικοί- “διεκπεραιωτές” όπως σήμερα 16/11 του 2022 διαπίστωσα, η οποία δεν συνομολογείται μέν από την προϊσταμένη του γραφείου πλην όμως διά της ανοχής της ευνοείται προς βλάβη των δικηγόρων”.

Όπως περιγράφει: «…Ειδικότερα τα άτομα αυτά τα οποία όπως σήμερα διαπίστωσα είναι γνωστά και συνήθως θαμώνες της υπηρεσίας που ενεργούν για λογαριασμό είτε συμβολαιογραφείων είτε εισπρακτικών εταιρειών της περιοχής , με παραπάνω από μία πράξεις προς μεταγραφή καταχώρησης, τηρούν αυθαιρέτως έγγραφη ονομαστική λίστα με τοιχοκόλληση της δίπλα στην εξώθυρα του υποθηκοφυλακείου. Οι εγγεγραμμένοι μάλιστα φέρονται να έχουν προσέλθει 3 και 4 η ώρα τις πρώτες πρωινές ώρες, ισχυριζόμενοι μάλιστα ότι παραμένουν στην περιοχή ως 8:30 το πρωί που εκκινεί η συναλλαγή , με συνέπεια οι προσερχόμενοι με φυσική παρουσία στις 8:30 το πρωί , οπότε και η έναρξη της συναλλαγής της υπηρεσίας, έπονται με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την εξυπηρέτηση τους έως τη λήξη της συναλλαγής στις 13:30 μμ .

Εξαναγκαζόμενοι εκ των πραγμάτων και με δεδομένο ότι τις προαναφερόμενες δύο φορές όπως προείπα δεν κατέστη δυνατόν να εξυπηρετηθώ μόνο με την φυσική παρουσία μου προσήλθα εχθές (σ.σ προχθές) και εγγράφηκα στη λίστα της 16.11. 22 προς εξυπηρέτηση μου, σήμερα κατά την ως άνω “τακτική”. Προσερχόμενη στις 8 η ώρα σήμερα διαπίστωσα με έκπληξη μου πως η λίστα αυτή είχε αφαιρεθεί και έχει αντικατασταθεί από άλλη με άλλα ονόματα χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το δικό μου όνομα.

Λάβετε υπόψη σας ότι μέσα στα ονόματα που είχαν αναγραφεί να έχουν αριθμό προσέλευσης πριν τις εφτά που ήμουνα εγώ , είτε απλοί πολίτες, είτε συνάδελφοι , όπως προκύπτει από την συνημμένη στην παρούσα φωτογραφία που φρόντισα και έλαβα, βρέθηκαν να παραλείπονται τελείως στην καινούργια που αυθαιρέτως είχε τεθεί , ή να έχουν εγγραφεί σε πολύ μεταγενέστερους αριθμούς προτεραιότητας.

Προβάλλοντας όπως ήταν φυσιολογικό την δικαιολογημένη αγανάκτηση μου αφαίρεσα την νέα λίστα και αντιμετωπίστηκα με σκωπτικά και απειλητικά σχόλια από τους εμπλεκόμενους, σε μία των περιπτώσεων μάλιστα και με διάθεση από έναν απ’ αυτούς και με απειλή κατά της σωματικής μου ακεραιότητας. Μη ανεχόμενη τις συμπεριφορές αυτές, όπως είναι φυσικό, κάλεσα την άμεση δράση, οπότε και τηρήθηκε η διαδικασία της σειράς κατά το χρόνο της φυσικής προέλευσης αφού τότε και μόνο τότε επιλήφθηκαν δύο υπάλληλοι του υποθηκοφυλακείου».

1 Ιουνίου 2022. ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΡΟΓΡΑΦΗ ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΥΡΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΗΣ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ
1 Ιουνίου 2022. ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΡΟΓΡΑΦΗ ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΥΡΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΗΣ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ
Eurokinissi

Η δίκη

Όλα αυτά βέβαια ενώ ήδη , όπως ανακοίνωσε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος «παραπέμπονται Προϊστάμενοι Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων της Αττικής, κατηγορούμενοι για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος από κοινού, δια παραλείψεως και μη, κατ’ εξακολούθηση».

Και προστίθεται πως «η εξέλιξη αυτή, έρχεται ως συνέχεια αναφοράς, που κατέθεσε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στον τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στις 5/11/2021, με την οποία ζητήθηκε η διερεύνηση συγκεκριμένων συμπεριφορών, που κατήγγειλαν συνάδελφοι για συγκεκριμένα Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία».

Η προκαταρκτική εξέταση

Στη βάση αυτής είχε διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση για τις καταγγελίες των δικηγόρων για Υποθηκοφυλακεία – Κτηματολογικά Γραφεία και όπως έγραψε το dikastiko.gr κλήθηκε να καταθέσει ο πρόεδρος της Ολομέλειας Δημήτρης Βερβεσός σχετικά με τις καταγγελίες δικηγόρων για “χάος και ανασφάλεια Δικαίου” σε Υποθηκοφυλακεία και Κτημοτολογικά γραφεία.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται είχε δοθεί παραγγελία στους κατά τόπο αρμοδίους Εισαγγελείς να διερευνήσουν αφενός μεν παράνομες πρακτικές και αφετέρου τη συστηματική παράλειψη διαδικτυακής ανάρτησης των αποφάσεων για τον τρόπο λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων, την αδυναμία τηλεφωνικής ή ηλεκτρονικής επικοινωνίας των δικηγόρων με συγκεκριμένα Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία, την ανεπίτρεπτη, κατά παράβαση του άρθρου 34 παρ. 2 Κώδικα Δικηγόρων, ταύτιση του ωραρίου πρόσβασης των δικηγόρων με το ωράριο του κοινού σε ορισμένα Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία, την ύπαρξη και λειτουργία άτυπων «νυχτερινών» καταλόγων προτεραιότητας κ.ο.κ.

πηγή: dikastiko.gr

Δημοφιλή