ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12/01/2020 15:05 EET | Updated 12/01/2020 15:24 EET

Αποστάσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα περί διαμεσολάβησης στα ελληνοτουρκικά

Για «κατασκευασμένα δημοσιεύματα» κατηγορεί τον πρωθυπουργό ο ΣΥΡΙΖΑ.

Kiyoshi Tanno via Getty Images

Διαψεύδει το Στέιτ Ντειπάρτμεντ τα ελληνικά δημοσιεύματα για μεσολάβηση των ΗΠΑ ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Για «κατασκευασμένα δημοσιεύματα» κατηγορεί τον πρωθυπουργό ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφοντας σειρά «λαθροχειριών» που, όπως αναφέρει, αποδεικνύουν ότι πρόκειται για «επίσκεψη – φιάσκο».

Διπλωματική πηγή ΗΠΑ: Οι διαμεσολαβήσεις δεν βγαίνουν σε καλό

Συγκεκριμένα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όχι μόνο δεν επιβεβαιώνει, αλλά κρατά αποστάσεις από τα δημοσιεύματα μερίδας ελληνικών ΜΜΕ σύμφωνα με τα οποία με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να αναλάβουν σύντομα μία διπλωματική πρωτοβουλία για να συνδράμουν στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία. Σύμφωνα με ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ η δέσμευση είχε αναληφθεί στην διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσαν Πενς και Πομπέο, προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη, την περασμένη Τετάρτη.

Ομως ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών απάντησε πως «Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται συνεχώς, με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, για να ενθαρρύνουν την αποκλιμάκωση των εξελίξεων μέσω διπλωματικών οδών. Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύσουν τις διαφωνίες τους ειρηνικά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καλούν όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο αύξησης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα, δε, με τον ΑΝΤ1 έγκυρη διπλωματική πηγή επιβεβαίωσε ότι ουδεμία συζήτηση έγινε για ανάμειξη και διαμεσολάβηση του Μάικ Πομπέο στα ελληνοτουρκικά ή ότι επίκειται αμερικανική διαμεσολαβητική πρωτοβουλία. Η ίδια διπλωματική πηγή ξεκαθάρισε επίσης ότι το ταξίδι του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ στην Τουρκία, τον επόμενο μήνα, ήταν ήδη προγραμματισμένο και δεν εντάσσεται σε πλαίσιο μεσολαβητικής πρωτοβουλίας. «Δεν έχει συμφωνηθεί διαμεσολάβηση των ΗΠΑ ούτε σε υψηλό ούτε σε χαμηλό επίπεδο», ανέφερε στον ΑΝΤ1 η ίδια πηγή, για να συμπληρώσει με νόημα ότι «οι διαμεσολαβήσεις δεν βγαίνουν σε καλό».

ΣΥΡΙΖΑ: Διαρροές της κυβέρνησης τα κατασκευασμένα δημοσιεύματα

«Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν χωράνε ”φούσκες” και κατασκευασμένα δημοσιεύματα, κύρια Μητσοτάκη», τονίζει από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος υπογραμμίζεται πως «η διάψευση, στην οποία προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, των δημοσιευμάτων ελληνικών μέσων ενημέρωσης, που είχαν στηριχτεί σε διαρροές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σχετικά με το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να διαμεσολαβήσουν για την μείωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επιβεβαιώνει με εξαιρετικά δυσάρεστο τρόπο την πανθομολογούμενη πλέον εκτίμηση ότι το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ήταν ένα φιάσκο».

Υπενθυμίζει ακόμη και την αλλοίωση των δηλώσεων του Κ. Μητσοτάκη από το γραφείο του πρωθυπουργού σχετικά με την δολοφονία ΣουλεΪμανί. «Η προσπάθεια του Γραφείου Πρωθυπουργού να εξαφανίσει από τη μετάφραση των δηλώσεων Μητσοτάκη, τη φράση για στήριξη στην εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού, ενώ ο Πρέσβης του Ιράν πραγματοποιούσε διάβημα διαμαρτυρίας για το ίδιο θέμα, επιβεβαιώνει επίσης το ίδιο συμπέρασμα», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Δυστυχώς, αναδεικνύεται η προχειρότητα και η ανευθυνότητα με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ χειρίζεται σημαντικά θέματα των διεθνών σχέσεων της χώρας αυτή την κρίσιμη στιγμή. Είναι πλέον οφθαλμοφανές πως ο βασικός προσανατολισμός της συνίσταται στο δόγμα ”όχι ουσία, μόνο επικοινωνία”. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, θα έπρεπε να γνωρίζει πως, ειδικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν χωράνε ”φούσκες” και κατασκευασμένα δημοσιεύματα», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Sponsored Post