ΠΟΛΙΤΙΚΗ
07/05/2019 15:14 EEST

Αποστολάκης: Παραμένουμε σε συντονισμό και υποστηρίζουμε την Κύπρο σε όλες τις ενέργειες

«Δύσκολος γείτονας» η Τουρκία.

Eurokinissi

Τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου καταδίκασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, κατά την ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο EXPOSEC-DEFENSEWORLD CONFERENCE 2019.

Το συνέδριο, με θέμα «Καθορίζοντας μια σύγχρονη Στρατηγική Άμυνας και Ασφάλειας», πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

«Σε αυτό το σημείο να αναφερθώ, στην πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μία απόφαση την οποία έχουμε καταδικάσει και η οποία έχει προκαλέσει πολλές διεθνείς αντιδράσεις, όπως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και πολλές άλλες πλευρές. Επικροτούμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κύπρου, παραμένουμε σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και τους κοινοτικούς εταίρους και συμμάχους μας για τις επόμενες ενέργειες και υποστηρίζουμε την Κύπρο σε όλες τις ενέργειες» δήλωσε ο κ. Αποστολάκης.

Ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής θέσης, που κατέχει στην Ανατολική Μεσόγειο, βρίσκεται σε ένα ταχέως εξελισσόμενο και απαιτητικό περιβάλλον, με εύθραυστες ισορροπίες και πολλές προκλήσεις παγκόσμιας γεωστρατηγικής και γεωοικονομικής σημασίας. «Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων έχουμε υιοθετήσει πολιτικές που θέτουν ως εθνική προτεραιότητα τη συνεργασία, την ειρήνη και την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως παρόχου ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων», δήλωσε ο κ. Αποστολάκης.

Ο υπουργός χαρακτήρισε την Τουρκία ως έναν δύσκολο γείτονα, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα προσπαθεί πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία να αντιμετωπίσει τις προκλητικές ενέργειες της. Επίσης, τόνισε πως γίνονται προσπάθειες εξομάλυνσης και στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει συνάντηση με την τουρκική πλευρά για τον καθορισμό δράσεων στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε πως με τις στενές στρατιωτικές συνεργασίες που έχει αναπτύξει η χώρα μας με την Άιγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο, συμβάλλει στη σταθερότητα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, προσθέτοντας πως η συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στην πρόσφατη τριμερή Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ, αποτελεί απτή απόδειξη της υποστήριξης των ΗΠΑ και ένα ισχυρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Παράλληλα, ο κ. Αποστολάκης δήλωσε πως έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων προωθώντας την υλοποίηση των απαραίτητων μόνο εξοπλιστικών προγραμμάτων. «Όλες αυτές οι ενέργειες εντάσσονται στην προσπάθεια που καταβάλλουμε και για την ενίσχυση και αναζωογόνηση της εγχώριας αμυντικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, με προφανή οφέλη για την εθνική οικονομία. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμβάλλουμε στην πρόοδο των εταιρειών, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, της Ελευσίνας, της ΕΑΒ, των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ», δήλωσε ο κ. Αποστολάκης.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)