Άρχισαν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Κρήτη και Πελοπόννησο

«Έχει ξεκινήσει το πλοίο. Απλώνει τα καλώδια» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
To ερευνητικό πλοίο Sanco Swift.
To ερευνητικό πλοίο Sanco Swift.
Sanco

Οι σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης από την ExxonMobil άρχισαν σήμερα, δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

«Έχει ξεκινήσει το πλοίο. Απλώνει τα καλώδια που σέρνει με τα ακουστικά, όπου λαμβάνει επιστροφή των κυμάτων για να μπορεί να προσδιορίσει τις δομές τις γεωλογικές» είπε σχετικά.

Υπενθυμίζεται πως έχουν δεσμευτεί με Navtex περιοχές σε Ιόνιο Πέλαγος, Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης από το πλοίο Sanco Swift.

«Το κοίτασμα το οποίο πιθανολογούμε ότι υπάρχει νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου ίσως είναι η τελευταία ελπίδα που έχει η εξορυκτική βιομηχανία για να να βρει μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης» είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «μέχρι να τρυπήσουμε και να δούμε τι υπάρχει πραγματικά όλα είναι σε επίπεδο εκτιμήσεων».

Εφόσον τα αποτελέσματα των ερευνών κριθούν ικανοποιητικά η ερευνητική γεώτρηση θα γίνει το 2025 και μετά το 2027 ή το 2028 θα αρχίσει η παραγωγική γεώτρηση. Όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα των κητωδών που βρίσκονται στην περιοχή των ερευνών ο κ. Σκρέκας είπε ότι εφαρμόζονται οι καλύτερες πρακτικές σε παγκόσμιο επίπεδο και πως η περιβαλλοντική νομοθεσία της Ελλάδας είναι πολύ αυστηρή και θα τηρηθεί.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΔΕΥΕΠ, ανακοίνωσε την Τρίτη, στον απόηχο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, τα επόμενα βήματα στο πρόγραμμα εξερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας, με την πραγματοποίηση τρισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στο Ιόνιο και δισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στις παραχωρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, αναφερόμενος στην Τουρκία, ότι «ίσως να αιφνιδιάσουμε εμείς αυτή τη φορά» και εξήγησε: «Οι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil. Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές- ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τον Φεβρουάριο του 2022, η αρμόδια κρατική εταιρεία ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων), άρχισε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προσέλκυσης μεγάλων διεθνών επενδυτών για τόνωση του προγράμματος εξερεύνησης υδρογονανθράκων.

Λίγες ημέρες μετά, στις αρχές Μαρτίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, η μεγαλύτερη σεισμική έρευνα της τελευταίας δεκαετίας από τα ΕΛΠΕ στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο. Στις αρχές Απριλίου ακολούθησε η δημόσια στήριξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την ανάδειξη των σχετικών έργων σε έργα εθνικής σημασίας και την εντολή για επιτάχυνση των εργασιών ενώ ανακοινώθηκε και χρονοδιάγραμμα για τον έλεγχο της προόδου των έργων.

Στελέχη της ΕΔΕΥΕΠ ταξίδεψαν στις ΗΠΑ, μετά και την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αμερική τον Μάιο του 2022, για να προβάλουν την νέα στρατηγική της εταιρείας με το όνομα «Υδρογονάνθρακες 2.0». Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της εταιρείας, αναδείχθηκε η συμβατότητα με την ενεργειακή μετάβαση και το ρόλο της Ελλάδας στην ενίσχυση της περιφερειακής και Ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.

Συνομιλητές του πρωθυπουργού σημειώνουν ότι η θετική αποδοχή της ελληνικής στρατηγικής επιβεβαιώθηκε με την ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών στις παραχωρήσεις της Κρήτης, όταν στα τέλη Ιουλίου η ExxonMobil σχεδόν διπλασίασε τη συμμετοχή της και ανέλαβε παράλληλα την διαχείριση των παραχωρήσεων. Από την κυβέρνηση τονίζουν ότι η ανταπόκριση και η ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε η ExxonMobil, εμπνέει εμπιστοσύνη για το τελικό αποτέλεσμα και φαίνεται να επιβεβαιώνει την στρατηγική σημασία της περιοχής ερευνών.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, την πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων στα μπλοκ δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης (2D), θα ακολουθήσει η επεξεργασία των δεδομένων εντός των επόμενων 6 μηνών για την απεικόνιση των γεωλογικών δομών του υπεδάφους. Μετά την ερμηνεία των συλλεγμένων και επεξεργασμένων σεισμικών δεδομένων σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα γεωλογικά μοντέλα και άλλα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, θα ακολουθήσουν: (α) η επιλογή και ιεράρχηση στόχων για διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων, (β) η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ερευνητική γεώτρηση και (γ) η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η απόφαση γεώτρησης εντός του 2024 και διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης μέσα στο 2025.

Δημοφιλή