Navtex για σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο

Για το πλοίο «Sanco Swift».
.
.
Sanco

Navtex για ανάπτυξη εξοπλισμού και σεισμικές έρευνες από το πλοίο «Sanco Swift», από σήμερα Τρίτη 8 Νοεμβρίου και μέχρι νεωτέρας εξέδωσε το Πολεμικό Ναυτικό.

Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το βράδυ της Δευτέρας, περί έναρξης ερευνών σε δύο θαλάσσιους χώρους της χώρας για κοιτάσματα φυσικού αερίου.Με τη Navtex δεσμεύονται περιοχές σε «Ιόνιο Πέλαγος, δυτικό πέλαγος, δυτικά και νοτιοδυτικά νήσου Κρήτη».

Ακολουθεί η Navtex:

.
.
Πολεμικό Ναυτικό Υδρογραφική Υπηρεσία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, αναφερόμενος στην Τουρκία, ότι «ίσως να αιφνιδιάσουμε εμείς αυτή τη φορά» και εξήγησε: «Οι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil. Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές- ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επομένως, αυτές οι έρευνες θα ξεκινήσουν από την ExxonMobil τις επόμενες μέρες».

Από πλευράς της η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, (ΕΔΕΥΕΠ), ανακοίνωσε τα επόμενα βήματα στο πρόγραμμα εξερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας, με την πραγματοποίηση τρισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στο βόρειο Ιόνιο (Block 2) και δισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στις παραχωρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Τον Απρίλιο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επιτάχυνση του χρονοδιάγραμματος για τη διερεύνηση των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας και την επέκταση του σκοπού της ΕΔΕΥΕΠ, η οποία έχει πλέον υπό την επίβλεψη της έργα εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων, διαχείρισης και δέσμευσης αερίων του θερμοκηπίου, γεωλογικής αποθήκευσης αερίων, ανάπτυξης αιολικών πάρκων (υπεράκτιων) και διεθνών αγωγών. Οι γεωφυσικές έρευνες θα πραγματοποιηθούν τους προσεχείς χειμερινούς μήνες.

Δημοφιλή