Architects Talk 2022: Στις 15 Οκτωβρίου στο Build expo Greece

To Architects Talk 2022 θα πραγματοποιηθεί με θεματική: «Emerging realities - WHAT’S HAPPENING OUT THERE?». Επιμέλεια από την Design Ambassador, σε συνεργασία με το Archisearch.
archisearch.gr

Στην post covid εποχή, το πρόσταγμα της βιωσιμότητας μονοπωλεί το ενδιαφέρον της πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας. Γεωπολιτικές αλλαγές με επίκεντρο το ευρωπαϊκό έδαφος φέρνουν στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ασφάλεια και την κοινή μας παγκόσμια συμπόρευση, ενώ ταυτόχρονα ο κόσμος δεν έχει περάσει ξανά στην ανοσολογική του περίοδο. Τα θέματα συμπερίληψης, πάντα επίκαιρα, εστιάζονται πλέον στο γένος με μία έννοια διευρυμένη, ενώ σιγά σιγά αγγίζουν και την περιοχή του silver age. Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι οι άνθρωποι επιζητούν την εξωστρέφεια, την εξέλιξη, το ταξίδι, τη διασκέδαση, τη συναισθηματική αποφόρτιση – την απενοχοποίηση.

Πορευόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση; Είναι βιώσιμο το υπάρχον μοντέλο ανάπτυξης;

Οι προκλήσεις και οι δυσκολίες ήταν πάντα το κίνητρο της εξερεύνησης. Η εξερεύνηση ήταν πάντα η μητέρα της εφευρετικότητας και της δημιουργίας. Η εφευρετικότητα και η δημιουργία προσθέτουν το θετικό πρόσημο στην κίνηση του πολιτισμού μας.

Σε ένα τοπίο με νέες, αναδυόμενες πραγματικότητες, το event “Emerging realities” επιχειρεί να εξερευνήσει τις αλλαγές που αποτυπώνονται στο αρχιτεκτονικό έργο, πάντα σε σχέση με τον άνθρωπο, την κοινωνία και τις «αόρατες» παραμέτρους που το επηρεάζουν.

To ARCHITECTS TALK διοργανώνεται στο πλαίσιο της έκθεσης “ΟΙΚΟΔΟΜΗ” σε σχεδιασμό παραγωγής Καλλιτεχνική Διεύθυνση που έχει κάνει ο Βασίλης Μπαρτζώκας και η Design Ambassador και επιμέλεια περιεχόμενου απο το ARCHISEARCH.gr και φιλοξενεί αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, θεωρητικούς, επιχειρηματίες και εκπροσώπους του δημόσιου βίου προκειμένου να συζητήσουν τις μεγάλες αλλαγές της νέας εποχής, στην οποία θα ευδοκιμήσει η αρχιτεκτονική και ο σχεδιασμός.

12:00-12:35 Sustainability

archisearch.gr

Οι σύγχρονες ερμηνείες της βιωσιμότητας, η σημασία της φετινής βράβευσης του Francis Kere στα βραβεία Pritzker, η «παλιά» τάση του upcycling και η μετατροπή της στην σύγχρονη έννοια της κυκλικής οικονομίας, οι πιστοποιήσεις κτιρίων και ο τρόπος που οι άνθρωποι υποδέχονται και βιώνουν την αλλαγή, αποτελούν το αντικείμενο αυτού του πάνελ. Θα συζητήσουν οι αρχιτέκτονες, Mαρία Καλτσά, ARC NEST, Παναγιώτης Παλιούρας: DCARBON, Θωμάς Δοξιάδης: doxiadisplus, Sandra Baer: DIMAND και συντονίστρια του πάνελ θα είναι η Δανάη Μακρή.

12:40-13:15 The Future of Work

archisearch.gr

Το distant working ήρθε για να μείνει, με τα γραφεία να προτάσσουν την υγεία και την ευεξία, την κοινωνικοποίηση, τη συνεργασία και την καινοτομία. Οι χώροι τους παραπέμπουν περισσότερο σε αυτούς του ξενοδοχείου και του εστιατορίου, του αμφιθέατρου και των κήπων. Παράλληλα, η κατοικία επανασχεδιάζεται για να φιλοξενήσει ένα άλλο γραφείο. Σε αυτό το πάνελ συμμετέχουν οι: Ρένα Σακελλαρίδου-RS SPARCH, Μιχάλης Μαυρολέων-A&M ARCHITECTS, Δημήτρης Κουτσόπουλος-CEO DELOITTE, Ερη Μητσοστέργιου-ULI GREECE, Νικόλας Τραβασάρος-DIVERCITY ARCHITECTS.

13:20-13:55 Leisure Architecture & Resorts Panel A

archisearch.gr

Boutique ξενοδοχεία, resorts και βέβαια βίλες – ή οποιαδήποτε πολυτελής εξοχική κατοικία άνω των 60 τμ. με αρχιτεκτονική υπογραφή και το στοιχείο του νερού. Bleisure, slow living, experience over location είναι μερικές από τις νέες τάσεις που υποστηρίζονται μέσω της αρχιτεκτονικής. Σε αυτό το πάνελ συμμετέχουν οι: Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος-KLAB, Γιώργος Τσολάκης-TSOLAKIS ARCHITECTS, Τάσος Γεωργαντζής-URBAN SOUL PROJECT, Κωνσταντίνος Καραμπατάκης-K-STUDIO, Ρήγας Ποτηρόπουλος-POTIROPOULOS+PARTNERS, ενώ τη συζήτηση συντονίζει ο Γιάννης Τσάκαλος .

14:00-14:35 Leisure Architecture & Resorts Panel B

archisearch.gr

Μπουτίκ ξενοδοχεία,resorts και βέβαια βίλες – ή οποιαδήποτε πολυτελής εξοχική κατοικία άνω των 60 τμ. με αρχιτεκτονική υπογραφή και το στοιχείο του νερού. Bleisure, slow living, experience over location είναι μερικές από τις νέες τάσεις που υποστηρίζονται μέσω της αρχιτεκτονικής. Στο δεύτερο πάνελ γύρω από αυτή τη θεματική συμμετέχουν οι: Ρία Βογιατζή-ELASTIC ARCHITECTS, Μαριαλένα Τσόλκα-TSOLKA ARCHITECTS, Ασπασία Τάκα-TAKA AND PARTNERS, Σωτήρης Τσέργας-BLOCK 722, Σωτήρης Ανυφαντής, A2 ARCHITECTS.

14:40-15:15 Το σύγχρονο πρόσωπο των επενδύσεων

archisearch.gr

Σε αυτό το πάνελ μαθαίνουμε σε ποιο στάδιο βρίσκονται φιλόδοξα έργα όπως το Ελληνικό, ο Πύργος Πειραιά, η ανάπλαση του λιμανιού στην Θεσσαλονίκη… Εντοπίζουμε τις αλλαγές προτεραιοτήτων που επέφερε η πανδημία. Συζητάμε για τα νέα μονοπάτια που ακολουθεί ο τουρισμός και σκιαγραφούμε το προφίλ της νέας πολυτέλειας. Γνωρίζουμε περισσότερα για τους digital nomads και τους τρόπους που μπορούν να αλλάξουν το lifestyle και την οικονομία της Ελλάδας. Σε αυτό το πάνελ συμμετέχουν οι: Ηλίας Παπαγεωργίου-PILA STUDIO, Μαρία Βεντουράκη-BETAPLAN, Μαρία Δέδα-DEDA ARCHITECTS, Βαγγελης Στυλιανιδης-Stylianidis Architects. Τη συζήτηση συντονίζει η Δανάη Μακρή.

15:20-15:55 To Eλληνικό Καλοκαίρι & Βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης

archisearch.gr

Το ελληνικό καλοκαίρι. Μια συζήτηση που μόλις ξεκίνησε, έχοντας ωστόσο ιδιαίτερη ενταση, έρχεται στο architects talk. Η Design Ambassador και το archisearch.gr επιλέγουν να συμβάλλουν σε αυτή, προσκαλώντας γραφεία και αρχιτέκτονες που ζουν και οι ίδιοι στα ελληνικά νησιά έστω και για μικρές περιόδους, αποτελώντας μέρος της τοπικής κοινωνίας. Πώς αναπτύσσεται ο τουρισμός, με την μάτια των insiders.
Πώς η κατακόρυφη αύξηση του τουριστικού ρεύματος απειλεί και τον θερινό βίο, ως στοιχείο της ελληνικής κουλτούρας; Ποιό είναι το ιδανικό μοντέλο ανάπτυξης;

Σε αυτό το πάνελ συμμετέχουν οι: Γιώργος Σπυρίδωνος-RE-ACT Architects, Γιάννης Δουριδας-R.C.TECH, Αude Mazelin-Mykonos Architects, Αριστείδης Ντάλας-AD ARCHITECTS, Θεόφιλος Κυρατσούλης-MINDHAUS. Τη συζήτηση συντονίζει η Δανάη Μακρή.

16:00-16:35 Materiality section

archisearch.gr

Τρεις CEO’s μεγάλων εταιρειών θα μιλήσουν, για 6-7 λεπτά ο καθένας και η κάθε μια για βιωσιμότητα. Συγκεκριμένα θα μιλήσουν οι: Αρμόδιος Γιαννίδης-CEO της VITEX, Τζούλη Χάϊδα-CEO της IKTINOS και ο Άγις Κοθάλης-CEO της KEBE.

16:40-17:15 Νέα μοντέλα ζωής Panel A

archisearch.gr

Ερευνα, συμπεράσματα και παραδείγματα για τα νέα μοντέλα διαβίωσης. Η ζωή στο επίπεδο του σπιτιού, της γειτονιάς και της πόλης. Σε αυτό το πάνελ θα μιλήσουν οι: Tηλέμαχος Ανδριανόπουλος-TENSE ARCHITECTURE NETWORK, Μάρα Παπαβασιλείου-MICROMEGA ARCHITECTS, Aλέξης Βικέλας-VIKELAS ARCHITECTS, Τσαμπίκος Πετράς-PETRAS ARCHITECTURE, Ειρήνη Γιωτοπούλου-DNE ARCHITECTS.

17:20-17:55 Νέα μοντέλα ζωής Panel B

archisearch.gr

Εξετάζουμε τη βιωσιμότητα μέσα από απρόσμενες παραμέτρους. Ανακαλύπτουμε τρόπους για να μεταμορφώσουμε τo υπάρχον και να κάνουμε τους ανθρώπους να το νιώσουν δικό τους. Eισάγουμε τις νέες ιδέες που θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές της βιωμένης καινοτομίας. Σε αυτό το πάνελ συμμετέχουν οι: Γιώργος Μπάτζιος-GEORGES BATZIOS ARCHITECTS, Κωνσταντίνος Πανταζής-POINT SUPREME, Σοφία Κριμίζη-KSESTUDIO, Μαρία Παπαφίγγου-OOAK ARCHITECTS, Στέλλα Πιερή-PIERIS ARCHITECTS.

Δημοφιλή