Αρης Δημαράκης: Το θάρρος στην καινοτομία σήμερα θα αναδείξει τους business leaders του αύριο

Ο CTO της Stoiximan μιλά στη HuffPost Greece ενόψει της συμμετοχής του στο Thessaloniki Summit 2018.
STOIXIMAN

Επενδύουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην τεχνολογία και στην καινοτομία;

Θα δημιουργηθεί τα επόμενα χρόνια πρόσφορο έδαφος, ώστε να γίνουν ακόμη πιο τολμηρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση;

Μιλώντας με τον κ. Άρη Δημαράκη, CTO (Chief Technology Officer) της Stoiximan, της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας στοιχηματισμού στο Διαδίκτυο, αυτό που μένει στο τέλος είναι μια νότα αισιοδοξίας. Τόσο ως προς τη βαρύτητα που δίνεται πλέον από το ελληνικό επιχειρείν για την ανάπτυξη της τεχνολογικής στρατηγικής, όσο και για τις ευκαιρίες που μπορούν να δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα, αν ακολουθηθούν συγκεκριμένα βήματα.

“Σκεφτείτε για παράδειγμα πόσο η ηλεκτροκίνηση και η αυτοκίνηση είναι μέρος της στρατηγικής των αυτοκινητοβιομηχανιών και που θα καταλήξουν όσες καθυστερήσουν να ανταποκριθούν σε αυτή την τεχνολογική πρόκληση”

Αυτό άλλωστε θα είναι και το βασικό αντικείμενο της συζήτησης που θα γίνει, με τη συμμετοχή του κ. Δημαράκη το απόγευμα της Πέμπτης, στο συνέδριο Thessaloniki Summit, το διήμερο 15 και 16 Νοεμβρίου.

Κινητήρια δύναμη

Τι ακριβώς εννοούμε όμως με τον όρο «τεχνολογική στρατηγική» και πόσο κομβικό ρόλο διαδραματίζει πλέον στην ανάπτυξη μιας επιχείρησης;

«Τα τελευταία χρόνια είμαστε μάρτυρες ενός σημαντικού μετασχηματισμού, καθώς η τεχνολογία διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην καθημερινότητα μας. Την ίδια στιγμή στις επιχειρήσεις τα τμήματα τεχνολογίας μετεξελίχθηκαν και από τον υποστηρικτικό ρόλο που έπαιζαν πριν από δύο δεκαετίες, αυτή τη στιγμή αποτελούν κινητήρια δύναμη λειτουργίας και ανάπτυξης των εταιρειών», αναφέρει ο κ. Δημαράκης. Ο ίδιος υπογραμμίζει, ότι πλέον η στρατηγική των επιχειρήσεων καθορίζει και καθορίζεται από τις τεχνολογικές επιλογές τους «και αυτά μαζί θέτουν τον βηματισμό στην ανάπτυξη τους, σε ένα άκρως ανταγωνιστικό και διεθνοποιημένο περιβάλλον».

“Πλέον (οι Ελληνες επιχειρηματίες) τολμούν να σχεδιάζουν τα βήματα τους νωρίς, χωρίς να διακατέχονται από φοβίες. Πειραματίζονται με οργανωτικούς μετασχηματισμούς που παλαιότερα θα φαίνονταν ακραίοι”

Και δίνει ένα ενδιαφέρον παράδειγμα: «Σκεφτείτε για παράδειγμα πόσο η ηλεκτροκίνηση και η αυτοκίνηση είναι μέρος της στρατηγικής των αυτοκινητοβιομηχανιών και που θα καταλήξουν όσες καθυστερήσουν να ανταποκριθούν σε αυτή την τεχνολογική πρόκληση, στο αμέσως επόμενο διάστημα».

«Οι Ελληνες επιχειρηματίες τολμούν»

Εχει γίνει όμως αυτό αντιληπτό στο ευρύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας;

Κατά τον κ. Δημαράκη, σε πολύ μεγάλο βαθμό. «Εχω βιώσει την ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα τα τελευταία 20+ χρόνια. Πρέπει να πω ότι οι Ελληνες επιχειρηματίες έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ και πλέον, η μεγάλη πλειοψηφία αντιλαμβάνεται τα οφέλη, υιοθετώντας μία επιτυχημένη τεχνολογική στρατηγική», αναφέρει χαρακτηριστικά. Και σημειώνει ότι η εξέλιξη αυτή συνοδεύεται από μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και «φρέσκες» ιδέες, που δύσκολα θα υλοποιούνταν πριν από μερικά χρόνια.

“Το θάρρος και η επιμονή στην καινοτομία σήμερα θα αναδείξουν τους business leaders του αύριο”

«Πλέον, τολμούν να σχεδιάζουν τα βήματα τους νωρίς, χωρίς να διακατέχονται από φοβίες. Πειραματίζονται με οργανωτικούς μετασχηματισμούς που παλαιότερα θα φαίνονταν ακραίοι. Μάλιστα αυτό συμβαίνει όχι μόνο σε startups και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και σε μεγάλες βιομηχανίες, μέχρι και τράπεζες», αναφέρει, δηλώνοντας παράλληλα αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα:

«Θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια καθώς η χώρα σταδιακά θα εξέρχεται από την κρίση, τα οφέλη θα αρχίσουν να είναι ακόμα πιο ορατά. Το θάρρος και η επιμονή στην καινοτομία σήμερα θα αναδείξουν τους business leaders του αύριο», προσθέτει.

Η κερδοφορία δεν είναι... αμαρτία

Ο κύριος Δημαράκης δεν παραλείπει να επισημάνει και βήματα που θα πρέπει να γίνουν τα επόμενα χρόνια, αποβάλλοντας νοοτροπίες τις οποίες «κληροδότησε» εν πολλοίς η οικονομική κρίση στην ελληνική αγορά.

“Τα προηγούμενα χρόνια η κερδοφορία αντιμετωπίστηκε και τιμωρήθηκε ως αμαρτία και αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει για πολύ καιρό - σε καμία δυτικού τύπου κοινωνία”

«Αφήνοντας πίσω μας την κρίση, θεωρώ ότι θα αναπροσαρμοστούν οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες μας. Τα προηγούμενα χρόνια η κερδοφορία αντιμετωπίστηκε και τιμωρήθηκε ως αμαρτία και αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει για πολύ καιρό - σε καμία δυτικού τύπου κοινωνία», υπογραμμίζει. Μιλά για τη σημασία της δημιουργίας ενός ήρεμου και σταθερού περιβάλλοντος, στο οποίο «οι επιχειρήσεις που ρισκάρουν επενδύοντας σε ανθρώπους και τεχνολογία θα κερδίζουν, φροντίζοντας φυσικά να επιστρέφουν στην κοινωνία ένα δίκαιο μέρος της κερδοφορίας τους».

«Υψηλό το επίπεδο των νέων Ελλήνων»

Μια από αυτές τις επιχειρήσεις είναι και η Stoiximan, που και το 2018 επένδυσε στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της. Εχοντας, λόγω εμπειρίας, μια πολύ σαφή και ρεαλιστική εικόνα της αγοράς εργασίας, ο κ. Δημαράκης, είναι ο πλέον «αρμόδιος» για να απαντήσει στο αν οι νέοι Ελληνες είναι επαρκώς εφοδιασμένοι και καταρτισμένοι ως μελλοντικοί εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας. Και η εικόνα που αποτυπώνει είναι ενθαρρυντική:

«Θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι μία καλή επιλογή στον τεχνολογικό χάρτη, καθώς το ταλέντο μας στην αντιμετώπιση προβλημάτων αλλά και το μορφωτικό επίπεδο των νέων μας είναι αρκετά υψηλά σε σχέση με τον ανταγωνισμό», λέει, αναγνωρίζοντας πάντως την υστέρηση που υπάρχει σε υποδομές και σε οργανωτικά θέματα.

«Είναι κάτι που το γνωρίζουμε και προσπαθούμε να το διορθώσουμε με ποικίλους τρόπους», σημειώνει, ενώ είναι σαφές ότι αποτελεί κλειδί η οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα.

«Η ομαλοποίηση του οικονομικού περιβάλλοντος θα δώσει την απαραίτητη ασφάλεια στις επιχειρήσεις που έχουν δουλέψει συστηματικά, ώστε να αναπτυχθούν εντός και εκτός συνόρων και αυτό με την σειρά του θα τροφοδοτήσει νέο κύκλο επένδυσης και επιμόρφωσης των Ελλήνων», επισημαίνει.

“Αυτή την στιγμή προέχει να επικεντρωθούμε στο να φτιάξουμε ένα ισχυρό πλαίσιο λειτουργίας, που θα θέσει τις βάσεις και τα όρια της ξέφρενης εξέλιξης του AI (artificial intelligence). Σίγουρα δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο”

Απειλούμαστε από την τεχνητή νοημοσύνη;

Με όλο και περισσότερους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη γρήγορη εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης δεν θα μπορούσαμε, κλείνοντας, να μην απευθύνουμε την... κρίσιμη ερώτηση προς τον κ. Δημαράκη: αποτελεί εν δυνάμει απειλή για τον άνθρωπο; Η απάντησή του είναι μεν καθησυχαστική, αλλά με «αστερίσκους».

«Η μηχανική μάθηση και τεχνητή νοημοσύνη αποτελούν στρατηγικές τεχνολογικές επιλογές μας για την επόμενη διετία. Η εκτίμηση μου είναι, ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Ωστόσο η ταχύτητα εξέλιξης του τομέα είναι τέτοια που το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο και η πιθανότητα να υπάρξει σημαντικός κίνδυνος στο μέλλον είναι αυξημένη», υποστηρίζει. Η τελευταία φράση του ακούγεται σαν μήνυμα, που δεν χρειάζεται σχόλιο ή επεξήγηση:

«Αυτή την στιγμή προέχει να επικεντρωθούμε στο να φτιάξουμε ένα ισχυρό πλαίσιο λειτουργίας, που θα θέσει τις βάσεις και τα όρια της ξέφρενης εξέλιξης του AI (artificial intelligence). Σίγουρα δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

Δημοφιλή