As Above So Below: Στο Ιερό των Καβείρων στη Λήμνο υπό το φως της πανσελήνου

Στις 12 και 13 Αυγούστου με τους Σαβίνα Γιαννάτου, Μαρία Παπαγεωργίου, Θανάση Ευθυμιάδη, Αποστολία Παπαδαμάκη.
Αποστολία Παπαδαμάκη
Αποστολία Παπαδαμάκη
Areion Stefanidis

«Από τους Μυστικιστικούς Καβείρους* ως τους πρόσφυγες της Σμύρνης, ο μύθος και η ιστορία φανερώνουν πώς η καταστροφική ιδιότητα της Φωτιάς μετασχηματίζεται στο ιερό Πυρ της ενθύμησης του Ελληνικού Πολιτισμού που πάντα αναγεννάται μέσα από τις στάχτες του».

H δημιουργός της πρώτης υποβρύχιας παράστασης κάτω από τον Ναό του Ποσειδώνα και της Ολονυχτίας στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, σκηνοθέτης/χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη παρουσιάζει το «As Above So Below», μία βιωματική παράσταση, σχεδιασμένη για το Καβείριο της Λήμνου, το αρχαιότερο γνωστό ελληνικό τελεστήριο, που συνδέει την πνευματική κληρονομιά των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής με τις τελετουργικές μνήμες της αρχαιότητας και τη μυστηριακή λατρεία των Καβείρων. Η Φωτιά, το στοιχείο που καταστρέφει αλλά και αναγεννά, γίνεται το νήμα που συνδέει διαχρονικά τους Έλληνες με το Φως και τη μεγαλοσύνη του Σύμπαντος.

Ο αρχαιολογικός χώρος «Καβείριο» της Λήμνου, όπου ο μυστηριώδης λαός των Πελασγών, πρόσφυγες από τον Υμηττό, εγκαταστάθηκε την 1η χιλιετηρίδα π.Χ. φέρνοντας τη λατρεία του Ηφαίστου και τη μυστηριακή λατρεία των Καβείρων, ενέπνευσε το έργο. Το μαγευτικό τοπίο του «Καβειρίου» γίνεται το σκηνικό για δύο παραστάσεις στις 12 και 13 Αυγούστου, υπό το φως της Πανσελήνου.

Η παράσταση περιλαμβάνει πρωτότυπη μουσική σύνθεση από τον Τρύφωνα Κουτσουρέλη και τη χορογραφική και σκηνοθετική πρόταση της Αποστολίας Παπαδαμάκη, οι οποίοι συναντώνται με τις ερμηνεύτριες Σαβίνα Γιαννάτου και Μαρία Παπαγεωργίου, τον ηθοποιό Θανάση Ευθυμιάδη και έξι επαγγελματίες χορευτές ώστε να ταξιδέψουν το κοινό σε μια τελετουργία εξερεύνησης της ιστορίας του ελληνικού πολιτισμού, από τη γέννηση στην καταστροφή και στην εκ νέου αναγέννηση. Είναι μια ιστορία διαισθητική, όπου μύθοι και πρόσωπα υπαρκτά αποκαλύπτουν την έμφυτη ανάγκη δημιουργίας και αναδημιουργίας μετά την καταστροφή.

Areion Stefanidis

*Οι Κάβειροι, χθόνιες θεότητες της αρχαίας ελληνικής μυστηριακής λατρείας που αναπτύχθηκε στη Λήμνο και άλλα μέρη της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας, ήταν παιδιά του θεού του πυρός και της μεταλλουργίας Ηφαίστου, και μιας Θεάς, που ταυτίζεται με τη Μεγάλη Μητέρα Θεά ή τη Δήμητρα - Καβειρώ.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία/Χορογραφία: Αποστολία Παπαδαμάκη

Πρωτότυπη Μουσική: Τρύφων Κουτσουρέλης

Δραματουργία: Αποστολία Παπαδαμάκη, Παναγιώτης Γκιόκας

Πρωτότυπη κειμενογραφία & στιχουργία: Παναγιώτης Γκιόκας

Κοστούμια: Ιφιγένεια Νταουντάκη

Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη

Επιστημονικοί συνεργάτες: Δρ Παύλος Τριανταφυλλίδης, Αρχαιολόγος, Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Μάλαμα Μαρή, Αρχαιολόγος

Επιλογή κειμένων από την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία: Δρ. Αθηνά Δέσποινα Πόταρη

Διδασκαλία εκφοράς και προσωδίας Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας: Ελένη Κουλιζάκη

Υπεύθυνος φωτογραφίας, Graphic/Visual designer: Αρείων Στεφανίδης

Κινηματογράφηση: Παντελής Λαδάς

Επί σκηνής θα βρίσκονται:

Σαβίνα Γιαννάτου: Μητέρα Πρόσφυγας / Μεγάλη Μητέρα - Αξίερος

Μαρία Παπαγεωργίου: Αξιόκερσα / Κάβειρος

Θανάσης Ευθυμιάδης: Αξιόκερσος / Κάβειρος

Αποστολία Παπαδαμάκη: Κάδμηλος - Ερμής / Κάβειρος

Πλωτίνος Ηλιάδης, Κωνσταντίνα Λιόντου, Μαρία Παπακωνσταντίνου, Νατάσα Σαραντοπούλου, Αντώνης Στρούζας, Σπύρος Χρηστάκης: Κάβειροι

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού ”Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Info

Ημερομηνίες παραστάσεων: 11 Αυγούστου (γενική πρόβα ανοιχτή προς το κοινο) - 12 και 13 Αυγούστου (sold out)

Ώρα προσέλευσης: 19:30

Ώρα έναρξης: 19:45

Αρχαιολογικός χώρος «Καβείριο Λήμνου»

Περισσότερες πληροφορίες / κρατήσεις: https://digitalculture.gov.gr/2022/07/as-above-so-below-archeologikos-choros-ierou-kaviron/

Δημοφιλή