ΔΙΕΘΝΕΣ
08/10/2018 10:39 EEST

Άσαντ: «Προσωρινή» η συμφωνία Ρωσίας- Τουρκίας για την Ιντλίμπ

Sana Sana / Reuters

Ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε την Κυριακή πως η ρωσοτουρκική συμφωνία για την αποτροπή στρατιωτικής επίθεσης κατά της βορειοδυτικής επαρχίας της Ιντλίμπ είναι μια «προσωρινή» συμφωνία που απέτρεψε την αιματοχυσία, μα στόχος της κυβέρνησής του είναι η ανάκτηση του ελέγχου όλης της Συρίας.

Τα σχόλια αυτά έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησης της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος Αραβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπάαθ.

Η υποστηριζόμενη από την Τουρκία οργάνωση- ομπρέλα για τους Σύριους αντάρτες είπε την Κυριακή ότι έχει αρχίσει την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας για την αποστρατιωτικοποίηση της γραμμής του μετώπου μεταξύ των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και της αντιπολίτευσης στην επαρχία Ιντλίμπ.

Ο Νάτζι αλ Μουσταφά, εκπρόσωπος του «Εθνικού Μετώπου Απελευθέρωσης» είπε την Κυριακή πως οι ομάδες των ανταρτών συμφώνησαν ομόφωνα στην εφαρμογή της συμφωνίας που επετεύχθη τον προηγούμενο μήνα και αναμένουν αποστρατιωτικοποίηση 15-20 χιλιομέτρων στο μέτωπο ως τις 15 Οκτωβρίου.

Όπως είπε, οι δυνάμεις των ανταρτών άρχισαν να αποσύρουν τον βαρύ οπλισμό από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μία μέρα νωρίτερα, αφού τουρκικές δυνάμεις ενίσχυσαν την περιοχή προκειμένου να παρακολουθούν για παραβιάσεις. Ακόμη, πρόσθεσε πως οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης θα διατηρήσουν τις προκεχωρημένες βάσεις τους και τον ελαφρύ και μέσο εξοπλισμό τους στις θέσεις τους.

Η μεγαλύτερη ένοπλη οργάνωση στην Ιντλίμπ, η συνδεόμενη με την αλ Κάιντα Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, δεν έχει πει εάν θα τηρήσει τη συμφωνία. Επίσης, η ρωσοτουρκική συμφωνία ζητά απομάκρυνση όλων των μελών ριζοσπαστικών συριακών οργανώσεων από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτοί συμφώνησαν να φύγουν.

Στα σχόλιά του την Κυριακή, ο Άσαντ χαρακτήρισε την αντίθεση της Δύσης σε μια επίθεση στην Ιντλίμπ «υστερική», προσθέτοντας πως μια στρατιωτική νίκη της κυβέρνησης εκεί θα ανέτρεπε τα σχέδιά τους για τη Συρία. Η συριακή κυβέρνηση κατηγορεί τις χώρες της Δύσης πως επιδιώκουν να διαμελίσουν τη χώρα και ότι υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις. Όπως τόνισε, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, η Συρία οδεύει τώρα προς τη «μάχη» για την «αναμόρφωση» τμημάτων της κοινωνίας που υποστήριξαν αυτό που χαρακτήρισε «χάος και τρομοκρατία».