Ασφυκτική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής - Τι συνέβη στο Λαϊκό

Οι μεταλλάξεις και πότε αναμένεται αποκλιμάκωση.
Xinhua News Agency via Xinhua News Agency/Getty Images

Στα κόκκινα λειτουργούν τα νοσοκομεία της Αττικής λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα με την πανδημία του κορονοϊού, η οποία συνεχώς επιδεινώνεται. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τρίτης οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας αυξήθηκαν κατά 31,47% σε ένα 24ωρο, με 518, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 482 ασθενείς.

Με την κατάσταση που περιγράφουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, αυτός ο αριθμός αναμένεται να συνεχίζει να αυξάνεται τις επόμενες ημέρες, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στο ΕΣΥ.

Τι έγινε στο Λαϊκό

Σύγχυση έχει προκληθεί αναφορικά με την κατάσταση που επικράτησε χθες στο Λαϊκό νοσοκομείο το οποίο εφημέρευε, μετά την αναφορά του προϊστάμενου μονάδας covid του Λαϊκού, Νίκου Ορφανού ότι το νοσοκομείο αναγκάστηκε να διακόψει την εφημερία για κάποια ώρα του βράδυ και να σταματήσει να δέχεται περιστατικά λόγω της έλλειψης κλινών (δείτε βίντεο με τις δηλώσεις).

Η διοίκηση του Λαϊκού ωστόσο το διαψεύδει με μια οργισμένη μάλιστα ανακοίνωση.

«Η εφημερία 23-24/03/2021 του ΓΝΑ ”ΛΑΪΚΟ”, για τη διαχείριση ασθενών Covid, ξεκίνησε με 19 κενές κλίνες σε σύνολο 86 απλών κλινών Covid που διαθέτει το Νοσοκομείο μας, ενώ κατά τη διάρκεια της εφημερίας έγιναν 8 εξιτήρια» αναφέρει, στην ανακοίνωσή της, η διοίκηση του Λαϊκού Νοσοκομείου και προσθέτει: «Έγιναν 35 εισαγωγές ασθενών, είτε με επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid είτε ασθενών για τους οποίους αναμένεται το αποτέλεσμα του μοριακού ελέγχου - και νοσηλεύονται ως ”ύποπτα” περιστατικά.

ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΚΑΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ Η ΕΦΗΜΕΡΙΑ και υπήρχε διαρκής παρακολούθηση αυτής. ΑΝΑΛΗΘΩΣ ΑΝΑΦΕΡETAI ΟΤΙ ΣΤΙΣ 21:00 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΕΦΗΜΕΡΙΑ Ή ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ. Άλλωστε, στις 21:00 το βράδυ είχαμε ακόμη 12 κενές κλίνες».

Στην ανακοίνωσή του, το νοσοκομείο τονίζει πως όλοι οι ασθενείς νοσηλεύονται στη μονάδα Covid σε ασφαλείς συνθήκες, υπό την φροντίδα του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

«Η διασπορά ψευδών ειδήσεων, που αποδομούν και υποβαθμίζουν το τεράστιο έργο και την αυτοθυσία του προσωπικού του Νοσοκομείου μας, δημιουργεί αναστάτωση και φόβο τόσο στους συμπολίτες μας όσο και στα υγειονομικά στελέχη. Και κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο στην πρωτοφανή μάχη που δίνουμε με την πανδημία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση δεν κάνει αναφορά ωστόσο για την καταγγελία του προέδρου του Σωματείου των Εργαζομένων του νοσοκομείου, Τάσο Αντωνόπουλο, ότι δύο ασθενείς με κορονοϊό έχασαν τη ζωή τους στο Λαϊκό Νοσοκομείο, περιμένοντας για μια κενή κλίνη σε ΜΕΘ.

«Είχαμε δύο ασθενείς που δεν βρήκαν το πολυπόθητο κρεβάτι και κατέληξαν. Περίμεναν δύο, τρεις μέρες. Είναι δύο περιστατικά του τελευταίου δεκαημέρου» είπε μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1. «Ελπίδα στη ζωή έχουν οι πάντες. Όμως είμαστε στα όριά μας» τόνισε ο κ. Αντωνόπουλος.

Μεταλλάξεις

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπο Γώγο, η διασπορά φαίνεται ότι είναι μεγάλη και είναι δύσκολο να ελεγχθεί τόσο γρήγορα. «Για ένα μικρό διάστημα, 3-4 ημερών, θα έχουμε αυτό το επίπεδο κρουσμάτων. Υπάρχει αβεβαιότητα. Δεν αποκλείεται να ανέβουν τα κρούσματα» τόνισε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται και στις μεταλλάξεις. «Το βρετανικό στέλεχος δείχνει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα. Ο δείκτης θετικότητας είναι λίγο πάνω από το 1» επεσήμανε.

Έρχεται αποκλιμάκωση;

Ωστόσο, από την επόμενη βδομάδα και σύμφωνα με τα δεδομένα θα υπάρξει μια ύφεση, υποστήριξε. «Σύμφωνα με τις μετρήσεις, τα ποσοστά δεν είναι τόσο μεγάλα, διαφαίνεται μια σταθεροποίηση η οποία μπορεί να αρχίσει να αποτυπώνεται. «Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει πραγματικά», πρόσθεσε.

Δημοφιλή