Τα συμπεράσματα της πρώτης μεγάλης έρευνας για την επαναμόλυνση από κορονοϊό

Μπορούμε να κολλήσουμε κορονοϊό δυο φορές; Πόσο καιρό έχουμε ανοσία;
Μπορούμε να επαναμολυνθούμε από κορονοϊό
Μπορούμε να επαναμολυνθούμε από κορονοϊό

Η πιθανότητα επανεμφάνισης του κορονοϊού άρχισε να δημιουργεί ανησυχίες από τότε που οι πρώτες αναφορές για άτομα που αρρώστησαν ξανά (από τον ιό) άρχισαν να εμφανίζονται το 2020 - ενώ πολλοί σε όλο τον κόσμο ήταν ακόμα σε καραντίνα. Ωστόσο, υπήρχαν σχετικά λίγα δεδομένα μέχρι αυτό το σημείο για το πόσο διαδεδομένο είναι αυτό το φαινόμενο.

Η πρώτη έρευνα μεγάλης κλίμακας για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα στο The Lancet και διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που είχαν COVID-19 πράγματι προφυλάσσεται από το να το μολυνθεί ξανά - για τουλάχιστον έξι μήνες. Ωστόσο, τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω είναι πολύ πιο πιθανό από τα νεότερα άτομα να παρουσιάσουν επαναλαμβανόμενη λοίμωξη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από το εθνικό πρόγραμμα δοκιμών COVID-19 της Δανίας, το οποίο προσφέρει δωρεάν δοκιμές PCR σε περίπου τέσσερα εκατομμύρια άτομα που ζουν στη χώρα. Συνολικά, διαπίστωσαν ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού - 0,65% - εμφάνισε νέα μόλυνση.

Για όσους είναι 65 ετών και κάτω η μόλυνση από κορονοϊό παρείχε κάποτε το πολύ 80% προστασία έναντι της επανεμφάνισης της νόσου. Όμως, για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, παρείχε μόνο περίπου 47% προστασία έναντι της επανεμφάνισης, υπογραμμίζοντας περαιτέρω πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι αυτή η ασθένεια για τους ηλικιωμένους.

«Δεδομένου ότι οι ηλικιωμένοι είναι επίσης πιο πιθανό να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα ασθένειας και, δυστυχώς, να πεθάνουν, τα ευρήματά μας καθιστούν σαφές πόσο σημαντικό είναι να εφαρμόσουμε πολιτικές για την προστασία των ηλικιωμένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας», λέει ο Στην Εθελμπεργκ, συγγραφέας της μελέτης από το Ινστιτούτο Statens Serum Institut της Δανίας. «Λαμβάνοντας υπόψη αυτό που διακυβεύεται, τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι οι άνθρωποι να τηρούν τα μέτρα που εφαρμόζονται για να διατηρήσουν τον εαυτό τους και τους άλλους ασφαλείς - ακόμη και αν έχουν ήδη νοσήσει από COVID-19».

Τι σημαίνει αυτή η μελέτη για εμάς (και το μέλλον της πανδημίας)

Σε γενικές γραμμές τα νέα είναι θετικά αλλά υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση. Πολλοί παράγοντες θα μπορούσαν να διαδραματίσουν πιθανό ρόλο στο να αρρωστήσουμε (ξανά).

Η εμφάνιση διαφορετικών παραλλαγών (του ιού) είναι ένας από αυτούς. Η εκ νέου μόλυνση από κορονοϊό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία τους τελευταίους μήνες καθώς νέες παραλλαγές έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο.

Μια μελέτη εμβολίων στη Νότια Αφρική - όπου κυκλοφορεί μια παραλλαγή την οποία οι ειδικοί φοβούνται ότι είναι πιο μεταδοτική και μπορεί να κάνει τα τρέχοντα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά - βρήκε περιπτώσεις επαναμόλυνσης στο 2% των ατόμων που είχαν προηγουμένως μολυνθεί με διαφορετική παραλλαγή του κορονοϊού.

Η μεγάλη νέα μελέτη από τη Δανία δεν εξέτασε το ρόλο των παραλλαγών στην επαναμόλυνση, δεδομένου του χρονικού πλαισίου που διεξήχθηκε η έρευνα. Επομένως, δεν προσφέρει ενδείξεις σχετικά με το εάν οι παραλλαγές καθιστούν πιο πιθανό για κάποιον να παρουσιάσει COVID-19 περισσότερες από μία φορές.

Προηγούμενες περιπτωσιολογικές μελέτες για άτομα που είχαν μολυνθεί εκ νέου ήταν ανησυχητικές επειδή υπέθεσαν ότι ήταν δυνατό να αρρωστήσει κανείς εντονότερα την δεύτερη φορά (που θα προσβληθεί από κορονοϊό). Αυτό συνέβη με έναν, κατά τα άλλα υγιή, 25χρονο άνδρα στη Νεβάδα, ο οποίος ήταν θετικός στον ιό την περασμένη άνοιξη, ανέκαμψε και στη συνέχεια αρρώστησε ξανά αλλά την δεύτερη φορά χρειάστηκε να νοσηλευτεί.

Αλλά ακόμη και όταν αυτές οι πρώτες αναφορές εμφανίστηκαν και προσέλκυσαν σημαντική κάλυψη από τα μήντια, οι ερευνητές φρόντισαν να επισημάνουν την σπανιότητα αυτού του αποτελέσματος.

Δεδομένου ότι η νέα μελέτη για την εκ νέου μόλυνση δεν πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είναι σαφές εάν τα ευρήματα ισχύουν με τον ίδιο τρόπο στις ΗΠΑ. Ωστόσο, στο σύνολό τους, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από COVID-19 δεν θα βιώσουν εκ νέου μόλυνση αμέσως μετά (την θεραπεία τους). Και συνεχίζουν να μελετούν την ανοσία, τόσο μετά την μόλυνση όσο και μετά τον εμβολιασμό. Δεν είναι σαφές σε αυτό το σημείο πόσο διαρκεί η ανοσία μετά από ένα άτομο που λαμβάνει ένα εμβόλιο COVID-19.

Όλα αυτά υπογραμμίζουν τη συνεχή ανάγκη για βασικά προληπτικά μέτρα, ακόμη και όταν τα κρούσματα του ιού αρχίζουν να μειώνονται σε εθνικό επίπεδο.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν στα άτομα που έχουν νοσήσει από COVID-19 να εμβολιαστούν όταν το εμβόλιο είναι διαθέσιμο σε εκείνους (κι όχι νωρίτερα) σε μεγάλο βαθμό επειδή υπάρχει μικρή πιθανότητα να μολυνθούν ξανά εάν έρθουν σε επαφή με τον ιό.

Η συνεχόμενη χρήση μάσκας είναι επίσης απαραίτητη, καθώς ερωτήσεις παραμένουν σχετικά με τον βαθμό στον οποίο όσοι έχουν αναρρώσει από το COVID-19 είναι σε θέση να το διαδώσουν σε άλλους εάν εκτεθούν ξανά. Επιπλέον, η μάσκα βοηθά στη μείωση της - μικρής - πιθανότητας ενός ατόμου να πάρει τον ιό περισσότερες από μία φορές.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το CDC ανακοίνωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές λέγοντας ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι Αμερικανοί μπορούν να συγκεντρωθούν με ασφάλεια σε εσωτερικούς χώρους χωρίς να φορούν μάσκες ή κοινωνικές αποστάσεις, παρέχοντας μια πολλά υποσχόμενη ματιά στο πώς οι περιορισμοί θα χαλαρώσουν καθώς (ολοένα και) περισσότερες άμυνες βρίσκονται στην διάθεσή μας. Αλλά προς το παρόν, είναι ένας αγώνας ενάντια στο χρόνο για να διασφαλιστεί ότι εκατομμύρια Αμερικανοί ανοσοποιούνται καθώς οι παραλλαγές συνεχίζουν να εξαπλώνονται.