Κορονοϊός: Ασφυξία στις ΜΕΘ, όλο και πιο κοντά η επίταξη γιατρών

Πρόεδρος εργαζομένων Παπαγεωργίου: «Πεθαίνουν πριν προλάβουν να μπουν σε ΜΕΘ»
Eurokinissi

Ασφυκτική είναι η πίεση που δέχονται οι ΜΕΘ και τα νοσοκομεία λόγω της επέλασης του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, με ασθενείς να διασωληνώνονται ακόμα και σε απλά δωμάτια και οι εφημερίες στα νοσοκομεία είναι εφιαλτικές.

Το μέτρο της επίταξης υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών έρχεται ολοένα και πιο κοντά, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες. Στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας, έχουν ανταποκριθεί μόλις 40 γιατροί, τη στιγμή που υπάρχει ανάγκη για τουλάχιστον 100. Οι ιατρικοί σύλλογοι αντιδρούν στο μέτρο της επιστράτευσης και τονίζουν ότι υπονομεύει το επάγγελμα τους.

Τα κίνητρα που έδωσε το υπουργείο για την εθελοντική προσέλευση είναι μια σύμβαση 2.000 ευρώ το μήνα ή 250 ευρώ ανά 24ωρη εφημερία καθώς και η δυνατότητα μερικής απασχόλησης με 1.000 ευρώ.

Το τελευταίο 24ωρο, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 8.129 νέα κρούσματα. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 537, ενώ καταγράφηκαν 80 θάνατοι.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάστηκαν σε νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων την Τετάρτη.

Στο τραπέζι παραμένει η εισήγηση για κλιμακωτό ωράριο στην εργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένονται νέα μέτρα το επόμενο διάστημα, ωστόσο φαίνεται ότι οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους θα παραμείνουν και κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Οι επιστήμονες κατά την τηλεδιάσκεψη εκτίμησαν το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα και διαπίστωσαν ότι υπάρχει σταθεροποίηση του παρόντος κύματος ενώ μέσα στο χειμώνα αναμένεται και άλλο επιδημικό κύμα. Η επιτροπή εισηγείται ακόμα μέτρα για την χαλάρωση της διαδικασίας του εμβολιασμού, προκειμένου να είναι εφικτό να γίνεται ακόμα και στα ΚΑΠΗ ή σε νοσηλευόμενους ηλικιωμένους για άλλους λογούς, εντός του νοσοκομείου κατά την διάρκεια της νοσηλείας τους, ακόμα και σε χώρους όπου γίνεται η διενέργεια τεστ από τον ΕΟΔΥ.

Από χθες, Τετάρτη, μέχρι και το Σάββατο 27 Νοεμβρίου οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα μπορούν να προμηθεύονται 10 self-test, για το επόμενο διάστημα έως τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

«Πολεμικές» χαρακτηρίζει, την ίδια ώρα, τις εικόνες που παρατηρούνται καθημερινά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος των εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Παναγιώτης Τουχτίδης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «έχουμε φτάσει σε καταστάσεις περυσινές», σημειώνοντας ότι σε αρκετά νοσοκομεία της πόλης υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ με φορητούς αναπνευστήρες.

«Αυτή τη στιγμή στο Παπαγεωργίου έχουμε 41 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και ένας σε απλή κλίνη με αναπνευστήρα και φορητό μόνιτορ», επισήμανε. Μάλιστα, είπε ότι μόλις το 7%-8% είναι εμβολιασμένοι και οι υπόλοιποι ανεμβολίαστοι.

Παράλληλα, ο κ. Τουχτίδης τόνισε ότι έχει αυξηθεί η θνητότητα, καθώς οι ασθενείς φτάνουν πολύ αργά στα νοσοκομεία. «Παρόλο που είναι νεότεροι και περιμένεις να έχουν καλύτερη εξέλιξη, δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Οι άνθρωποι φτάνουν στις ΜΕΘ για να μην πεθάνουν. Πολλοί μπορεί να μην προλάβουν να διασωληνωθούν, να πεθάνουν την ώρα της εξέτασης στη βραχεία, την ώρα της μεταφοράς τους, πολλοί μπορεί να καταλήξουν μέσα σε ένα απλό τμήμα ενώ δείχνουν καλή εικόνα, με ικανοποιητικό κορεσμό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο, ανέφερε ότι προ Covid, ήδη έλειπαν γύρω στους 250 εργαζομένους, ενώ τώρα βρίσκονται σε αναστολή 168 άτομα.

«Στην κορυφή του βουνού»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, είπε ότι προστίθενται διαρκώς νέοι ιδιώτες γιατροί στο σύστημα, σημειώνοντας ότι δεν είναι αριθμητικό το ζήτημα, αλλά σχετίζεται με την εμπειρία και τις ειδικότητες των γιατρών. «Για παράδειγμα ξεκίνησε νέα κλινική Covid στο νοσοκομείο ″Αγιος Παύλος″, η οποία στελεχώνεται μόνο με ανθρώπους που προσήλθαν από τον ιδιωτικό τομέα. Είναι πιο σημαντικό αυτό από το να βρεθούν πέντε άνθρωποι που δεν μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι οι εντατικολόγοι της χώρας βρίσκονται υπό τρομακτική πίεση είτε εργάζονται ιδιωτικά είτε στο δημόσιο σύστημα, δεδομένου ότι ο ιδιωτικός τομέας εδώ και μέρες παίρνει περιστατικά non Covid από τον δημόσιο τομέα.

Οσον αφορά στην πορεία της πανδημίας, εκτίμησε ότι «είμαστε στην κορυφή του βουνού», ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι δε θα υπάρξουν αναζωπυρώσεις αργότερα.

Για τον περιορισμό της διασποράς πάντως, σημείωσε ότι θα πρέπει όλοι οι πολίτες, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, να φορούν μάσκα και να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό κυρίως με αγνώστους.

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΣΚΑΪ)