ΔΙΕΘΝΕΣ
26/04/2019 10:15 EEST

Άσκηση της NASA και διεθνών οργανισμών για πτώση αστεροειδούς στη Γη

Ποιο είναι το σενάριό της.

International Space Station

Οι ειδήσεις στα ΜΜΕ για κοντινά περάσματα αστεροειδών από τη Γη ή εντοπισμούς δυνάμει επικίνδυνων αντικειμένων (όπως αστεροειδείς και κομήτες) στο Διάστημα είναι σχετικά συχνές- ωστόσο αυτό δεν ισχύει για πραγματικές ασκήσεις και προετοιμασίες που διοργανώνονται και πραγματοποιούνται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Εδώ και πάνω από 20 χρόνια, η NASA και διεθνείς εταίροι παρατηρούν τον ουρανό για τέτοια αντικείμενα (ΝΕΟ- Near Earth Objects), δηλαδή αστεροειδείς και κομήτες σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο που πλησιάζουν σε απόσταση 50 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την τροχιά του πλανήτη μας. Υπηρεσίες και φορείς όπως το Planetary Defense Coordination Office (PDCO) της NASA, το Space Situational Awareness- NEO Segment του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και το International Asteroid Warning Network (IAWN) έχουν καταστήσει προτεραιότητα την καλύτερη επικοινωνία σχετικά με τους κινδύνους από τα ΝΕΟ.

Στο πνεύμα της καλύτερης επικοινωνίας, την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της 2019 Planetary Defense Conference, το PDCO της NASA και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες και ιδρύματα διαστημικών επιστημών, μαζί με διεθνείς εταίρους, θα συμμετέχουν σε μια «άσκηση επί χάρτου» πάνω σε ένα ρεαλιστικό- μα φανταστικό, όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του JPL (Jet Propulsion Laboratory) της NASA- σενάριο αστεροειδούς σε τροχιά πρόσκρουσης με τη Γη.

Τέτοιου είδους ασκήσεις χρησιμοποιούνται κατά κόρον στο πλαίσιο σχεδιασμών πάνω στην αντιμετώπιση καταστροφών για την ενημέρωση των εμπλεκομένων ως προς τις σημαντικότερες διαστάσεις ενός τέτοιου περιστατικού και την καλύτερη διαχείρισή του. Στην άσκηση της επόμενης εβδομάδας, οι συμμετέχοντες στη συνδιάσκεψη θα ασχοληθούν με ένα φανταστικό σενάριο πτώσης αστεροειδούς που έχει αναπτύξει το Center for NEO Studies (CNEOS) του JPL.

Οι ασκήσεις αυτές είναι σχετικά «ανοικτού» χαρακτήρα, με σκοπό να διερευνηθεί το πώς οι παρατηρητές ΝΕΟ, τα στελέχη των διαστημικών υπηρεσιών, οι υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων, αλλά και οι πολίτες, θα ανταποκριθούν σε μια πραγματική πρόγνωση σύγκρουσης και τις εξελισσόμενες πληροφορίες.

Το σενάριο αρχίζει με μια υποθετική πρόβλεψη πως, στις 26 Μαρτίου, οι αστρονόμοι «ανακάλυψαν» ένα αντικείμενο που κρίθηκε δυνάμει επικίνδυνο για τη Γη. Μετά από μερικούς μήνες παρατήρησης, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι το αντικείμενο αυτό (2019 PDC) έχει 1 στις 100 πιθανότητες πτώσης στη Γη το 2027 (γενικότερα, έχει συμφωνηθεί σε διεθνές επίπεδο πως η πιθανότητα 1% είναι το όριο στο οποίο θεωρείται πως πρέπει να αναληφθεί δράση). Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν προετοιμασίες για διαστημικές αποστολές αναγνώρισης στον αστεροειδή και εκτροπής του, καθώς και για τον έλεγχο/ περιορισμό των επιπτώσεων μιας πιθανής πρόσκρουσης.