ΔΙΕΘΝΕΣ
17/10/2019 13:14 EEST | Updated 17/10/2019 14:34 EEST

Brexit: Ανακούφιση στις αγορές - Άραγε θα εξελιχθεί σε πάρτι;

Άλμα για την στερλίνα μόλις «έσκασε» η είδηση για συμφωνία

DANIEL SORABJI via Getty Images
Τα μάτια καρφωμένα στους δείκτες της οικονομίας, στην ισοτιμία της λίρας και στα Χρηματιστήρια, στο άκουσμα της είδησης για «Λευκό Καπνό» στην διαπραγμάτευση ΕΕ - Βρετανίας για το Brexit. 17 Oκτωβρίου 2019

Η στερλίνα σημείωσε άνοδο - περισσότερο από 1% - και οι τιμές των μετοχών στη Βρετανία παίρνουν τον ανήφορο σήμερα (Πέμπτη 17 Οκτωβρίου), καθώς ο βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνουν ότι βρισκόμαστε προ συμφωνίας για το Brexit

 

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η Βρετανία και η ΕΕ συμφώνησαν και «δείχνει» την σύνοδο κορυφή της ΕΕ, η οποία θα κληθεί εντός ολίγων ωρών να εγκρίνει τη συμφωνία.

Η λίρα σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο και έναντι του αμερικανικού δολαρίου με την ισοτιμία στα 1,2988 δολάρια - που είναι το υψηλότερο επίπεδο των πέντε τελευταίων μηνών. Ενάντι του ευρώ η λίρα ανατιμήθηκε απότομα, φθάνοντας στις 85,77 πένες.

mrdoomits via Getty Images
Design Symbolising Britain Leaving The European Union, Dubbed 'Brexit'

Το ευρώ ενισχύθηκε επίσης από τις ειδήσεις, κερδίζοντας 0,5% έναντι του δολαρίου - με την ισοτιμία στα 1,1125 δολάρια.

Τα χρηματιστήρια της Βρετανίας και της Ευρώπης κερδίζουν από την είδηση σε γενικές γραμμές, με τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου να ξεπερνά το 1,1%.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,5%, ενώ η αντίστοιχα ο δείκτης στο Χρηματιστήριο στην Ιρλανδία κέρδισε 0,3%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη αυξήθηκαν, ενώ η απόδοση των 10ετούς διάρκειας χρεογράφων στην Αγγλία αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης, φθάνοντας στο 0,793%, που είναι η υψηλότερη από τον Ιούλιο.