Brexit: «Κάντε πίσω αλλιώς δεν υπάρχει συμφωνία» προειδοποιεί ο Τζόνσον την Ε.Ε.

Φόβοι για οριστική κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, με οδυνηρές συνέπειες για αμφότερες τις πλευρές.
ASSOCIATED PRESS

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ενωση την Τετάρτη ότι πρέπει να κάνει πίσω στις απαιτήσεις της, οι οποίες, όπως λέει, είναι απαράδεκτες, εάν θέλει να υπάρξει εμπορική συμφωνία για το Brexit, ώστε να αποφευχθεί ένα σκληρό «διαζύγιο» σε τρεις εβδομάδες.

Με τους φόβους για ένα χαοτικό φινάλε χωρίς συμφωνία μετά από την πενταετή κρίση του Brexit να αυξάνονται, ο Τζόνσον μετέβη στις Βρυξέλλες την Τετάρτη για συνομιλίες με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν (21.30 ώρα Ελλάδας).

Και οι δύο πλευρές βλέπουν τη συνάντηση ως μια τελευταία ευκαιρία για να ξεμπλοκάρουν τις καθυστερημένες εμπορικές συνομιλίες, αλλά αναγνωρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρξει εμπορική συμφωνία όταν η Βρετανία εγκαταλείψει τελικά την ΕΕ στις 31 Δεκεμβρίου.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες θέλουν το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμορφωθεί με τους νέους νόμους της ΕΕ στο μέλλον ή να τιμωρηθεί αυτόματα εάν δεν το κάνει και επιμένει ότι να παραιτηθεί από τον έλεγχο στα βρετανικά αλιευτικά ύδατα.

«Δεν πιστεύω ότι αυτοί είναι όροι που πρέπει να αποδεχτεί οποιοσδήποτε πρωθυπουργός αυτής της χώρας», είπε ο Τζόνσον στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Ο Τζόνσον είπε ότι «μια καλή συμφωνία» θα μπορούσε ακόμα να επιτευχθεί εάν η ΕΕ αφήσει αυτές τις απαιτήσεις, αλλά τόνισε ότι η Βρετανία θα ευημερήσει με ή χωρίς εμπορική συμφωνία.

Μια πηγή της βρετανικής κυβέρνησης είπε ότι μια συμφωνία ενδέχεται να μην είναι δυνατή, κάτι που παραδέχτηκε και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.

Η Βρετανία εγκατέλειψε επίσημα την ΕΕ τον Ιανουάριο, αλλά έκτοτε βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία παραμένει στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι οι κανόνες για το εμπόριο, τα ταξίδια και τις επιχειρήσεις παρέμειναν οι ίδιοι.

Αυτό το καθεστώς, ωστόσο, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Εάν έως τότε δεν υπάρξει συμφωνία για την προστασία περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε ετήσια βάση από δασμούς και ποσοστώσεις, οι επιχειρήσεις και από τις δύο πλευρές θα υποφέρουν.

Η αποτυχία να επιτευχθεί μια συμφωνία θα βλάψει τα σύνορα, θα συγκλονίσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα σπείρει το χάος μέσω των αλυσίδων εφοδιασμού καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει ήδη το οικονομικό κόστος της πανδημίας.

(με πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή