Εμβόλιο COVID-19: Η Βρετανία προειδοποιεί όσους πάσχουν από σοβαρή αλλεργία να μην εμβολιαστούν

Η ανακοίνωση του Οργανισμού Φαρμάκων της Βρετανίας θέτει ένα ερώτημα, στο οποίο θα κληθούν να δώσουν απάντηση και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
9 Δεκεμβρίου 2020. Στο εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου Royal Cornwall Hospital το πρόγραμμα εμβολιασμού βρίσκεται σε εξέλιξη για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και για άτομα που ζουν σε οίκους ευγηρίας. (Photo by Hugh Hastings/Getty Images)
9 Δεκεμβρίου 2020. Στο εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου Royal Cornwall Hospital το πρόγραμμα εμβολιασμού βρίσκεται σε εξέλιξη για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και για άτομα που ζουν σε οίκους ευγηρίας.
(Photo by Hugh Hastings/Getty Images)
Hugh Hastings via Getty Images

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι τα άτομα με ιστορικό σημαντικών αλλεργικών αντιδράσεων δεν λαμβάνουν το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer-BioNTech, μετά την καταγραφή περιστατικών με δύο άτομα που ανέφεραν δυσμενείς επιπτώσεις την πρώτη ημέρα του εμβολιασμού.

Η Βρετανία άρχισε να εμβολιάζει μαζικά τον πληθυσμό της την Τρίτη (8 Δεκεμβρίου) σε μια παγκόσμια επιχείρηση που αποτελεί ταυτόχρονα και μία από τις μεγαλύτερες υλικοτεχνικές προκλήσεις στην ιστορία εν καιρώ ειρήνης, ξεκινώντας τον εμβολιασμό για κορονοϊό από τους ηλικιωμένους και τους εργαζομένους της «πρώτης γραμμής».

Ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας Στέφεν Πάουις είπε ότι οι οδηγίες είχαν αλλάξει, μετά από τα περιστατικά με δύο εργαζόμενους του NHS οι οποίοι πάσχουν από αλλεργίες και ανέφεραν αναφυλακτοειδείς αντιδράσεις που σχετίζονται με τη λήψη του εμβολίου.

9 Δεκεμβρίου 2020. Η Έριν Λίλι είναι το πρώτο άτομο από το προσωπικό του νοσοκομείου Royal Cornwall Hospital που λαμβάνει το εμβόλιο στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος. (Photo by Hugh Hastings/Getty Images)
9 Δεκεμβρίου 2020. Η Έριν Λίλι είναι το πρώτο άτομο από το προσωπικό του νοσοκομείου Royal Cornwall Hospital που λαμβάνει το εμβόλιο στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος. (Photo by Hugh Hastings/Getty Images)
Hugh Hastings via Getty Images

«Όπως συνηθίζεται με τα νέα εμβόλια, ο MHRA (ρυθμιστικός φορέας της Βρετανίας) έχει συμβουλέψει προληπτικά ότι τα άτομα με σημαντικό ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων δεν θα λαμβάνουν αυτόν τον εμβολιασμό, αφού δύο άτομα με ιστορικό σημαντικών αλλεργικών αντιδράσεων έχουν ήδη καταγραφεί χθες», δήλωσε ο Πάουις.

«Και οι δύο αναρρώνουν καλά», συμπλήρωσε.

Η Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα φάρμακα και τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης (MHRA) ανακοίνωσε ότι η συμβουλή προς τους επαγγελματίες υγείας ήταν «προληπτική» και ο διευθύνων σύμβουλος της MHRA, Τζουν Ρέιν, δήλωσε ότι η αντίδραση δεν ήταν παρενέργεια από αυτές που παρατηρήθηκαν σε δοκιμαστικές φάσεις.

Η Pfizer UK και η BioNTech δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες για σχόλια.

Δημοφιλή