ΗΠΑ: Εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο που θα μπορούσε να φέρει κυρώσεις στην Τουρκία

Εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία το νομοσχέδιο NDAA για την άμυνα, παρά τις απειλές Τραμπ για βέτο.
ASSOCIATED PRESS

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υπερψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την Τρίτη ένα νομοσχέδιο ύψους 740 δισ. δολαρίων για την αμυντική πολιτική, στο οποίο ο απερχόμενος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει πει ότι θα ασκήσει βέτο, οδηγώντας έτσι εν δυνάμει σε μία αντιπαράθεση πριν φύγει από τον Λευκό Οίκο. Το νομοσχέδιο αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των S-400, καθώς και σε εταιρείες που συνδέονται με τον αγωγό Nord Stream 2 της Ρωσίας. Ειδικότερα, το NDAA (National Defense Authorization Act) θα μπορούσε να αναγκάσει τον Λευκό Οίκο να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία εντός 30 ημερών αφού γίνει νόμος- κάτι που θα σήμαινε πως ο Τραμπ θα έπρεπε να ενεργήσει πριν φύγει από τον Λευκό Οίκο, στις 20 Ιανουαρίου.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 335 ψήφους υπέρ έναντι 78, με ισχυρή στήριξη τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικανούς- μια διαφορά που θα ήταν αρκετά μεγάλη για να ξεπεραστεί ο «σκόπελος» του βέτο με το οποίο έχει απειλήσει ο Τραμπ.

Η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει αυτή την εβδομάδα. Οι υποστηρικτές του ελπίζουν ότι ο Τραμπ θα επανεξετάσει το βέτο εάν περάσει και πάλι με μεγάλο περιθώριο, αντίστοιχο αυτού στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το NDAA θέτει πολιτική για το Πεντάγωνο στα πάντα- από το πόσα πλοία και όπλα θα αγοραστούν μέχρι το πόσα πληρώνονται οι στρατιωτικοί και πώς θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν γεωπολιτικές απειλές. Όπως προαναφέρθηκε, στα ζητήματα αυτά περιλαμβάνεται το θέμα της αγοράς των S-400 από την Τουρκία, η οποία έχει αποτελέσει λόγο σημαντικής επιδείνωσης των σχέσεων Ουάσινγκτον- Άγκυρας και θα έπρεπε να είχε επιφέρει κυρώσεις στο πλαίσιο του Countering America’s Adversaries through Sanctions Act (CAATSA)- ωστόσο ο πρόεδρος Τραμπ προσπαθεί να αποφύγει κάτι τέτοιο, προκαλώντας αντιδράσεις στο Κογκρέσο.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα απειλήσει με βέτο στο NDAA, αρχικά λόγω πρόβλεψης για αφαίρεση ονομάτων στρατηγών της Συνομοσπονδίας (του Νότου κατά τον Αμερικανικό Εμφύλιο) από στρατιωτικές βάσεις. Πρόσφατα εξέφρασε αντίθεση επειδή το NDAA δεν καταργεί το Section 230 του Communications Decency Act, που καλύπτει εταιρείες όπως η Google, το Twitter και το Facebook από την ευθύνη ως προς το τι δημοσιεύεται στις πλατφόρμες τους.

«Ελπίζω οι Ρεπουμπλικανοί να ψηφίσουν ενάντια στο πολύ αδύναμο NDAA, στο οποίο θα βάλω βέτο» είχε γράψει στο Twitter. «Πρέπει να περιλαμβάνει κατάργηση του Section 230 (για λόγους εθνικής ασφαλείας), να διατηρεί τα εθνικά μας μνημεία και να επιτρέπει 5G και μείωση στρατευμάτων σε ξένα εδάφη» υποστήριξε.

Οι απειλές του ενόχλησαν κοινοβουλευτικούς που λένε ότι το τεχνολογικής φύσης αυτό θέμα δεν έχει σχέση με την άμυνα και δεν ανήκει στο NDAA. Επίσης, τόνισαν πως οι προβληματισμοί Τραμπ για τα social media δεν θα έπρεπε να μπλοκάρουν ένα νομοσχέδιο 4.500 σελίδων που θεωρείται απαραίτητο για το Πεντάγωνο.

Αν και οι περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου υποστηρίζουν τον Τραμπ, κάποιοι έχουν πει ότι θα ψήφιζαν για να παρακαμφθεί το βέτο του. Εάν το NDAA περάσει από τη Γερουσία, ο Τραμπ θα έχει 10 ημέρες, χωρίς τις Κυριακές, να ασκήσει βέτο. Εναλλακτικά, θα γίνει αυτόματα νόμος.

(με πληροφορίες από Reuters, Financial Times)

Δημοφιλή