ΔΙΕΘΝΕΣ
17/03/2019 14:41 EET | Updated 17/03/2019 16:43 EET

Brexit: Τρίτη ψηφοφορία θέλει η Μέι. Με πρόταση μομφής προειδοποιεί ο Κόρμπιν

Εχει απορριφθεί ήδη δύο φορές με μεγάλη πλειοψηφία.

ANDY BUCHANAN via Getty Images

Η βρετανική κυβέρνηση θα θέσει για τρίτη φορά τη συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit προς ψήφιση στο κοινοβούλιο, μόνο αν πιστεύει ότι θα εγκριθεί, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ.

«Θα είναι δύσκολο να δικαιολογήσουμε μια ψηφοφορία, αν γνωρίζουμε ότι θα την χάσουμε», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News.

Η Μέι αναμένεται να θέσει αυτή την εβδομάδα για τρίτη φορά προς ψήφιση στο βρετανικό κοινοβούλιο τη συμφωνία της για το Brexit, αν και έχει απορριφθεί ήδη δύο φορές με μεγάλη πλειοψηφία.

Απαντώντας σε ερώτηση στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC, αν η κυβέρνηση διαθέτει αρκετό αριθμό βουλευτών,ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, απάντησε: «Όχι ακόμη, είναι μια εργασία σε εξέλιξη».

Σε περίπτωση αποτυχίας, ο ηγέτης των Εργατικών, έχει ξεκαθαρίσει πως θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε ψήφο εμπιστοσύνης.

Το σενάριο μοιάζει πολύ πιθανό, καθώς η βρετανική κυβέρνηση δεν διαθέτει ακόμα την υποστήριξη αρκετών βουλευτών προκειμένου να κερδίσει μία κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την συμφωνία της, για το Brexit. 

«Είχαμε ήδη μια ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Κόρμπιν στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. «Η κυβέρνηση θα φέρει προφανώς για άλλη μια φορά τις προτάσεις της στο Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα. Φαντάζομαι ότι θα ηττηθεί και πάλι, όλη αυτή η διαδικασία που κάνουν είναι να παίζουν καθυστέρηση.»

«Νομίζω πως σε εκείνο το σημείο μια πρόταση μομφής θα είναι κατάλληλη. Σε εκείνο το σημείο θα μπορούμε να πούμε ότι πρέπει να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές», πρόσθεσε ο ηγέτης των Εργατικών.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, απηύθυνε επιστολή σε βουλευτές όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να συζητήσουν τρόπους εξόδου από το αδιέξοδο.

Σε επιστολή που έστειλε σε βουλευτές όλων των κομμάτων του Κοινοβουλίου, ο Κόρμπιν, απηύθυνε πρόσκληση προκειμένου να συναντηθούν μαζί του και με τον σκιώδη υπουργό των Εργατικών για το Brexit Κερ Στάρμερ, με σκοπό να συζητήσουν πώς «θα σπάσει το αδιέξοδο του Brexit», καθώς και να χρησιμοποιήσουν ως σημείο αφετηρίας το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών και την υποστήριξή του για μια ψηφοφορία, ούτως ώστε να αποφευχθεί ένα «καταστροφικό Brexit».

«Είναι τώρα καθήκον όλων μας ως κοινοβουλευτικών να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε προκειμένου να εργαστούμε από κοινού και να βρούμε έναν συμβιβασμό και μια λύση που θα θέτει τέλος στην αχρείαστη αβεβαιότητα και ανησυχία που έχουν προκαλέσει οι αποτυχημένες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης για το Brexit», ανέφερε στην επιστολή του ο Κόρμπιν.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ