Χάκερ υπέκλεψαν δεδομένα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech

Μετά από κυβερνοεπίθεση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
ASSOCIATED PRESS

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer και ο γερμανικός εταίρος της BioNTech δήλωσαν την Τετάρτη ότι έγγραφα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του εμβολίου κατά της Covid-19 είχαν «παράνομα προσπελαστεί» κατά τη διάρκεια κυβερνοεπίθεσης στην ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), υπεύθυνος για την αξιολόγηση και την έγκριση φαρμάκων και εμβολίων για την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ώρες πριν ότι είχε γίνει στόχος χάκερ, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Η Pfizer και η BioNTech δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν πως τα προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων στη δοκιμή του εμβολίου είχαν παραβιαστεί και ότι ο EMA «έχει διαβεβαιώσει ότι η επίθεση αυτή δεν θα έχει αντίκτυπο στο χρονοδιάγραμμα για την αξιολόγηση του εμβολίου».

Δεν είναι ακόμη σαφές πότε ή πώς έγινε η επίθεση, ποιος βρίσκεται πίσω από αυτή ή ποιες άλλες πληροφορίες ενδέχεται να έχουν τεθεί σε κίνδυνο.

Οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι ενημερώθηκαν από τον EMA «ότι ο οργανισμός υπέστη κυβερνοεπίθεση και ότι ορισμένα έγγραφα σχετικά με την ρυθμιστική υποβολή για το υποψήφιο εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech... είχαν παραβιαστεί παράνομα».

Πρόσθεσαν ότι «κανένα σύστημα της BioNTech ή της Pfizer δεν έχει παραβιαστεί».

Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech χορηγείται ήδη στη Βρετανία, η οποία την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε το εμβόλιο για επείγουσα χρήση.

Ωστόσο, το εμβόλιο αυτό εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εξέταση από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο EMA δήλωσε ότι θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση του έως τις 29 Δεκεμβρίου, αν και έχει πει ότι το πρόγραμμά του ενδέχεται να αλλάξει.

Ο EMA έδωσε λίγες λεπτομέρειες σχετικά με την επίθεση, λέγοντας μόνο ότι ερευνά το συμβάν με τη βοήθεια των αρμόδιων διωκτικών αρχών.

Οι απόπειρες τέτοιων επιθέσεων εναντίον ιατρικών οργανισμών και υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης έχουν ενταθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι επιτιθέμενοι - που κυμαίνονται από κρατικούς κατασκόπους έως εγκληματίες του κυβερνοχώρου - προσπαθούν να λάβουν τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με την επιδημία.

Το Reuters έχει μεταδώσει στο παρελθόν πληροφορίες για το πώς κάποιοι χάκερ που συνδέονται με τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν, το Βιετνάμ, την Κίνα και τη Ρωσία έχουν κατηγορηθεί σε ξεχωριστές περιπτώσεις ότι προσπάθησαν να υποκλέψουν πληροφορίες σχετικές με τον ιό και τις πιθανές θεραπείες του.

Δημοφιλή