ΗΑΕ: Το κινέζικο εμβόλιο της Sinopharm εμφανίζει 86% αποτελεσματικότητα

Η αποτελεσματικότητα στο 86% είναι από τις υψηλότερες ανά τον κόσμο.
Barcroft Media via Getty Images

Το υποστηριζόμενο από το κινεζικό κράτος εμβόλιο κατά της Covid-19 εμφανίζει αποτελεσματικότητα 86% στις κλινικές δοκιμές που διεξήχθησαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία όπως το Reuters και το Bloomberg, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας της αραβικής χώρας.

Το εμβόλιο, το οποίο ανέπτυξε η θυγατρική της Sinopharm, China National Biotec Group (CNBG), έχει λάβει έγκριση έκτακτης ανάγκης στα Εμιράτα και έχει χορηγηθεί σε υγειονομικό προσωπικό πρώτης γραμμής και σειρά υπουργών, σύμφωνα με ρεπορτάζ.

Το εμβόλιο έχει λάβει ήδη έγκριση και στην ίδια την Κίνα και έχει χρησιμοποιηθεί ήδη για τον εμβολιασμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εκεί τους τελευταίους μήνες.

Η αποτελεσματικότητα στο 86% για ένα από τα βασικά κινεζικά εμβόλια κατά του νέου ιού είναι από τις υψηλότερες ανά τον κόσμο, εμφανίζοντάς το ως αξιόπιστη εναλλακτική για τον εμβολιασμό του πληθυσμού στον αναπτυσσόμενο κόσμο, έναντι των αντίστοιχων δυτικών εμβολίων.

Το κινεζικό εμβόλιο μπορεί να μεταφερθεί και να διατηρηθεί σε τυπικές θερμοκρασίες ψύξης, μειώνοντας τη δυσκολία διατήρησης και διανομής του σε χώρες που δεν διαθέτουν τις εγκαταστάσεις βαθιάς ψύξης που χρειάζονται τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA, όπως εκείνα των Pfizer/BioNTech και Moderna, που καταγράφουν αποτελεσματικότητα άνω του 90%.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολιαστικού σκευάσματος της CNBG εμφανίζεται επίσης υψηλότερη εκείνης του εμβολίου που ανέπτυξαν από κοινού η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που εμφανίζεται να έχει προστατεύσει το 62% όσων συμμετεχόντων στις κλινικές δοκιμές του έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις.

Πρόκειται για ένα από τα πρώτα εμβόλια που πέρασε σε φάση κλινικών δοκιμών, μόλις τέσσερις μήνες μετά την εμφάνιση του ιού στην κινεζική πόλη της Γουχάν, τον Δεκέμβριο του 2019.

(Με πληροφορίες από Reuters, CNBC)

Δημοφιλή