Ρωσία: «Μην αναμίξετε το εμβόλιο Sputnik-V με αλκοόλ» προειδοποιεί ειδικός

Και προκαλεί θύελλα αντιδράσεων.
Sergei Malgavko via Getty Images

Αξιωματούχος υγείας στη Ρωσία προειδοποιεί ότι όποιος εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού με το εμβόλιο Sputnik-V θα πρέπει να ξεχάσει το αλκοόλ για σχεδόν δύο μήνες, προκαλώντας την αντίδραση πολλών πολιτών που θεωρούν το αίτημα παράλογο.

Η Αννα Πόποβα, επικεφαλής του παρατηρητηρίου για την υγεία των καταναλωτών, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Komsomolskaya Pravda την Τρίτη ότι οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να πίνουν αλκοόλ τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την πρώτη από τις δύο ενέσεις. Μετά θα πρέπει να συνεχίσουν να απέχουν για άλλες 42 ημέρες, συμβούλεψε.

Το Sputnik-V, που έχει λάβει άδεια με μια επιταχυνόμενη διαδικασία πριν από το τέλος των κλινικών δοκιμών, έχει χορηγηθεί ήδη σε γιατρούς, στρατιώτες, δασκάλους και κοινωνικούς λειτουργούς σε πρώτη φάση, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει ένα μεγάλης κλίμακας εμβολιαστικό πρόγραμμα σε εθνικό επίπεδο. Συνολικά, μεσολαβούν 21 ημέρες μεταξύ των δύο δόσεων του ρωσικού εμβολίου.

«Αυτό με ενοχλεί πραγματικά», είπε η Ελενα Κρίβεν, κάτοικος Μόσχας. «Είναι απίθανο να μην μπορώ να πίνω για 80 ημέρες και πιστεύω ότι το άγχος στο σώμα από την στέρηση του αλκοόλ, ειδικά κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, θα ήταν χειρότερο από τις (παρενέργειες του) εμβολίου και τα υποτιθέμενα οφέλη του», είπε.

Πολλοί Ρώσοι θα περάσουν τις πρώτες 10 ημέρες του 2021 χαλαρώνοντας στην πατρίδα τους ή στο εξωτερικό, μια περίοδος που σχετίζεται με την υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ.

Οι Ρώσοι είναι από τους βαρύτερους πότες στον κόσμο, αν και η κατανάλωση έχει μειωθεί δραστικά από το 2003.

Η Πόποβα, ωστόσο, προειδοποίησε ότι το αλκοόλ θα μειώσει την ικανότητα του σώματος να δημιουργήσει ανοσία έναντι της Covid-19.

«Αν θέλουμε να είσαστε υγιείς και να έχετε ισχυρή ανοσοαπόκριση, μην πίνετε αλκοόλ», τόνισε.

Η συμβουλή της, όμως, αντικρούσθηκε από τον Αλεξλάντερ Γκίντσμπουργκ, προγραμματιστή του εμβολίου. Ο λογαριασμός του Sputnik-V στο Twitter δημοσίευσε την Τετάρτη πολύ διαφορετικές συμβουλές, πάνω από μια εικόνα του χολιγουντιανού σταρ του Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο οποίος εμφανίζεται να σηκώνει ένα ποτήρι σαμπάνιας.

«Ενα ποτήρι σαμπάνιας δεν θα βλάψει κανέναν, ούτε καν το ανοσοποιητικό σας σύστημα», είπε ο Γκίντσμπουργκ.

Είπε ότι θα ήταν συνετό να μειωθεί η χρήση αλκοόλ σε μια λογική ποσότητα, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν χρειάζεται να σταματήσει τελείως η κατανάλωση.

Είναι κρίσιμο, ωστόσο, είπε, να αποφύγετε το αλκοόλ τρεις ημέρες πριν και μετά τις δύο ενέσεις που απαιτούνται, εξηγώντας ότι τέτοιες συμβουλές δίνονται σε οποιονδήποτε εμβολιάζεται σε όλο τον κόσμο με οποιοδήποτε εμβόλιο και όχι συγκεκριμένα για τη Ρωσία ή το Sputnik-V.

«Θα έπρεπε να είχατε μιλήσει εξαρχής (για τη μείωση του αλκοόλ)», έγραψε ένας χρήστης του Facebook, «Είναι απολύτως αδύνατο κάτι τέτοιο για τους περισσότερους ανθρώπους στη χώρα μας», πρόσθεσε.

Ενας άλλος χρήστης, σχολίασε: «Δεν θα εγγραφώ καν για εμβολιασμό, παρόλο που πίνω σπάνια. Το να πιείς ένα ποτό την Πρωτοχρονιά είναι κάτι ιερό!».

Αλλοι δήλωσαν ότι οι αντιφατικές συμβουλές και η δική τους εμπειρία αποδεικνύουν ότι δεν χρειάζεται να ακολουθήσει κάποιος τις συστάσεις της Πόποβα.

«Επινα σαν να μην υπάρχει αύριο μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου εμβολίου», είπε ένας κάτοικος της Μόσχας. «Και έχω αντισώματα που βγαίνουν από τα αυτιά μου».

Δημοφιλή