Χάος σε πτήση της United: Αναγκαστική προσγείωση εξαιτίας επιβάτη που δεν του άρεσε το γεύμα

Το αεροπλάνο αναγκάσττηκε να κάνει κύκλους πάνω από το Σικάγο μέχρι να ελαφρύνει από καύσιμα.
Flightradar24

Μια πτήση της United Airlines από το Χιούστον προς το Αμστερνταμ πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο Σικάγο αφού ένας απείθαρχος επιβάτης στην business class προκάλεσε χάος επειδή η πρώτη του επιλογή γεύματος δεν ήταν διαθέσιμη.

Το αεροπλάνο απογειώθηκε στις 16:20 τοπική ώρα της Κυριακής από το Χιούστον και βρισκόταν στον εναέριο χώρο του Σικάγο, έχοντας ήδη δύο ώρες στον αέρα. Ο ιστότοπος παρακολούθησης πτήσεων Flightradar24 κατέγραψε τους κύκλους που έκανε το αεροπλάνο γύρω από το αεροδρόμιο O’Hare του Σικάγο καθώς έπρεπε να καταναλώσει μερικά καύσιμα - μια διαδικασία γνωστή ως απόρριψη καυσίμων - διαφορετικά θα ήταν πολύ βαρύ για να προσγειωθεί.

Το φως της δημοσιότητας είδαν εσωτερικές επικοινωνίες της United στο Twitter που έκαναν λόγο για έναν «άτακτο [επιβάτη] στην καμπίνα» με επίπεδο απειλής ένα (σ.σ. το χαμηλότερο επίπεδο απειλής).

Αλλο tweet, ανέφερε ότι ο επιβάτης φαινόταν να είναι εξαγριωμένος με την επιλογή γεύματος.

Η United ανέφερε στον Guardian: «Η πτήση 20 της United από το Αεροδρόμιο Τζορτζ Μπους προς το Aμστερνταμ εκτράπηκε στο διεθνές αεροδρόμιο O’Hare και προσγειώθηκε με ασφάλεια μετά από αναστάτωση επιβάτη. Οι αρχές επιβολής του νόμου συνόδευσαν τον επιβάτη μακριά από το αεροπλάνο. Στη συνέχεια το αεροσκάφος συνέχισε προς το Αμστερνταμ».

Σύμφωνα με το Flightradar24, η πτήση έφτασε στον προορισμό της με τουλάχιστον τρεις ώρες καθυστέρηση, φτάνοντας περίπου στις 12:30 τοπική ώρα στο Αμστερνταμ. Ο συνολικός χρόνος της πτήσης αυτής είναι συνήθως εννέα ώρες και 30 λεπτά.

Αν και δεν είναι σαφές με ποιο ακριβώς γεύμα είχε εκνευριστεί ο απείθαρχος επιβάτης, στους επιβάτες της business class της United προσφέρεται συνήθως ένα πλήρες γεύμα τριών πιάτων αλλά και περισσότερο φαγητό καθ′ όλη τη διάρκεια της πτήσης.

Μια θέσην στην business class της πτήσης από Χιούστον προς Άμστερνταμ (χωρίς επιστροφή) της United Airlines κοστίζει συνήθως 6.927 δολάρια.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας μπορεί να επιβάλει πρόστιμα σε επιβάτες για απείθαρχη συμπεριφορά, έως και 37.000 δολάρια ανά παράβαση, με κάθε περιστατικό να έχει τη δυνατότητα πολλαπλών παραβιάσεων. Οι επιβάτες υπόκεινται επίσης σε ποινικές διώξεις.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ενωση Αερομεταφορών τα περιστατικά με απείθαρχους επιβάτες αυξήθηκαν κατά 47% το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος - με ένα περιστατικό να καταγράφεται ανά 568 πτήσεις.

(με πληροφορίες από Guardian)

Δημοφιλή