Χάος στο Καπιτώλιο: Ρεπουμπλικανοί σταμάτησαν την κατάθεση μάρτυρα για το ουκρανικό ζήτημα

Για την περίπτωση παραπομπής του Τραμπ.
Reuters

Ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί, εξοργισμένοι διότι θεωρούν ότι δεν τους επιτρέπεται να συμμετέχουν όσο πρέπει κατ’ αυτούς στην έρευνα των Δημοκρατικών που θα κρίνει εάν θα υπάρξει παραπομπή στη δικαιοσύνη και πιθανόν καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ, καθυστέρησαν την Τετάρτη την κατάθεση μιας μάρτυρα σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, μια ακρόαση κεκλεισμένων των θυρών, προκαλώντας — πράγμα σπάνιο — χάος στον λόφο του Καπιτωλίου.

Πάνω από είκοσι βουλευτές εισέβαλαν στη φυλασσόμενη αίθουσα, καθυστερώντας την κατάθεση στελέχους του Πενταγώνου εντός των ορίων της έρευνας των Δημοκρατικών που ενδέχεται να αποβεί στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Τραμπ, το πολυσυζητημένο impeachment.

Παραβιάζοντας τους κανονισμούς ασφαλείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικάνοι παρεισέφρησαν στον χώρο έχοντας μαζί τους τα κινητά τους τηλέφωνα. Ορισμένοι μάλιστα έκαναν αναρτήσεις στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter μέσα από την φυλασσόμενη αίθουσα αυτή, ή SCIF, στην αργκό του Κογκρέσου.

«Οδήγησα 30 συναδέλφους μου μέσα στην SCIF όπου ο Άνταμ Σιφ [σ.σ. ο Δημοκρατικός πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που είναι αρμόδια για τις υπηρεσίες Πληροφοριών] έπαιρνε μυστικά καταθέσεις για την παραπομπή», ανέφερε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο σε πολεμικό τόνο ο βουλευτής της Πολιτείας της Φλόριντας Ματ Γκετζ, πιστός υποστηρικτής του προέδρου Τραμπ.

Ο Σιφ, ο οποίος διευθύνει de facto την έρευνα σε βάρος του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, αναγκάστηκε να καλέσει τον επικεφαλής της φρουράς της Βουλής, κατέγραψε η εφημερίδα The Washington Post.

Σύμφωνα με την ηχητική καταγραφή που έκανε ένας δεύτερος Ρεπουμπλικάνος βουλευτής, ο Άλεξ Μούνι, ο Σιφ αποχώρησε από την αίθουσα επειδή «αρνήθηκε η ακρόαση να γίνει με διαφανή τρόπο».

Οι ακροάσεις πάντως γίνονται ενώπιον του συνόλου της επιτροπής Πληροφοριών — τριάντα βουλευτές, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, έχουν κάθε ευχέρεια να θέτουν ερωτήσεις στους μάρτυρες.

Η κατάθεση της Λόρας Κούπερ, αρμόδιας για τη Ρωσία, την Ουκρανία και την κεντρική Ευρώπη στο Πεντάγωνο, μπόρεσε εντέλει να αρχίσει έπειτα από τετράωρη καθυστέρηση.

Για να φρενάρουν την πρόοδο της έρευνας των Δημοκρατικών, οι Ρεπουμπλικάνοι καταγγέλλουν πλέον την έλλειψη «διαφάνειας».

Προχθές Τρίτη ο αμερικανός διπλωμάτης Μπιλ Τέιλορ, πρεσβευτής στο Κίεβο, ο οποίος κατέθετε επί 10 ώρες, φέρεται να επαλήθευσε τις υποψίες των Δημοκρατικών.

Αναφέρθηκε στο πώς ο πρόεδρος της ισχυρότερης χώρας της υφηλίου ασκούσε πίεση στην Ουκρανία προκειμένου οι αρχές της χώρας αυτής να διενεργήσουν έρευνα για διαφθορά σε βάρος του Τζο Μπάιντεν, πιθανού αντιπάλου του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο πρεσβευτής Τέιλορ εξήγησε ότι ο αμερικανός πρεσβευτής στην ΕΕ του είχε πει καθαρά πως ο Τραμπ συνέδεε τη χορήγηση βοήθειας στην Ουκρανία με την ανακοίνωση από πλευράς Κιέβου πως θα άρχιζε έρευνα σε βάρος του γιου του Μπάιντεν, του Χάντερ, ο οποίος ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου μιας ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου.

Εάν η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίσει υπέρ της απαγγελίας κατηγοριών σε βάρος του Τραμπ, η διαδικασία θα συνεχιστεί στη Γερουσία, που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, για τη «δίκη» του προέδρου.

Το χθεσινό επεισόδιο στο Καπιτώλιο καταγράφηκε δύο εικοσιτετράωρα αφότου ο μεγιστάνας προέτρεψε τους Ρεπουμπλικάνους κοινοβουλευτικούς να «σκληρύνουν» τη στάση τους και να «πολεμήσουν» τη διαδικασία σε βάρος του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή