ΔΙΕΘΝΕΣ
15/08/2018 09:15 EEST | Updated 15/08/2018 11:07 EEST

Χαριστική βολή από την Τουρκία: Αυξάνει τους δασμούς στα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα

Πτωτικά συνεχίζει να κινείται η λίρα

Osman Orsal / Reuters

Το είχε προαναγγείλει και τελικά το έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχωρώντας την Τετάρτη σε μια κίνηση αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ, με επιβολή δασμών σε εισαγόμενα αγαθά.

Η Τουρκία προχώρησε σε μεγάλη αύξηση των τελωνειακών δασμών σε κάποια εισαγόμενα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης, περιλαμβανομένων επιβατικών οχημάτων, αλκοολούχων ποτών και ποικιλιών καπνού, όπως αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η Εφημερίδα της τουρκικής Κυβέρνησης.

Διάταγμα που υπογράφηκε από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυξάνει τους δασμούς σε επιβατικά αυτοκίνητα στο 120%, στα αλκοολούχα ποτά στο 140% και στα φύλλα καπνού στο 60%. Οι δασμοί αυξήθηκαν επίσης σε προϊόντα όπως είναι τα καλλυντικά, το ρύζι και ο άνθρακας.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, μέσα από ανάρτηση του στο twitter διευκρίνισε πως η Τουρκία προχώρησε σε αύξηση των τελωνειακών δασμών σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα βάσει της αρχής της αμοιβαιότητας, «σε αντίποινα στις εσκεμμένες επιθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στην οικονομία μας».

Την περασμένη Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ενέκρινε την επιβολή υψηλότερων επιπρόσθετων δασμών σε εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Τουρκία καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των δύο χωρών εξαιτίας του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος συνεχίζει να κρατείται από τις τουρκικές αρχές, καθώς και άλλων διμερών διενέξεων.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο Τούρκος πρόεδρος είχε απειλήσει πως η Τουρκία θα εφαρμόσει μποϊκοτάζ σε βάρος των αμερικανικών ηλεκτρονικών προϊόντων. «Αν αυτοί έχουν iPhones, υπάρχουν Samsung από την άλλη πλευρά», είχε χαρακτηριστικά πει.

Τη Δευτέρα οι ΗΠΑ είχαν διαμηνύσει στον Τούρκο πρέσβη στην Ουάσιγκτον ότι «δεν έχουν τίποτε άλλο να διαπραγματευτούν» εώς ότου απελευθερωθεί ο πάστορας Μπράνσον.

Η διαμάχη με την Ουάσινγκτον έχει οδηγήσει τη λίρα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με το τουρκικό νόμισμα να χάνει πάνω από το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος. Χθες, ανέκαμψε, σημειώνοντας άνοδο περίπου 8%, μετά την είδηση ότι την Πέμπτη προγραμματίζεται τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών προκειμένου να καθησυχάσει τους διεθνείς επενδυτές. Σήμερα το πρωί, η ισοτιμία της διαμορφώθηκε στις 6,4125 λίρες ανά δολάριο, υποχωρώντας από το επίπεδο των 6,3577 λιρών στο οποίο έκλεισε χθες.