Χονγκ Κονγκ: Χιλιάδες άνθρωποι υιοθετούν χάμστερ εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων

Πώς συνδέεται το νέο επιδημιολογικό κύμα με την υιοθέτηση των κατά τα άλλα γλυκύτατων τρωκτικών.
Eric Gaillard via Reuters

Χιλιάδες άνθρωποι στο Χονγκ Κονγκ προσφέρθηκαν εθελοντικά την Τετάρτη να υιοθετήσουν χιλιάδες ανεπιθύμητα χάμστερ μετά από μια κυβερνητική εντολή μαζικής σφαγής τους, υπό τον φόβο ότι μπορεί να προκαλέσουν νέο ξέσπασμα κορονοϊού.

Οι αρχές διέταξαν την Τρίτη να θανατωθούν 2.000 χάμστερ από δεκάδες καταστήματα κατοικίδιων ζώων και εγκαταστάσεις στέγασής τους, μετά τον εντοπισμό κρούσματος σε εργαζόμενο ενός petshop, όπου 11 χάμστερ στη συνέχεια βρέθηκαν θετικά στην COVID-19.

Lam Yik via Reuters

Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο και οι υγειονομικές και κτηνιατρικές αρχές του Χονγκ Κονγκ δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα ζώα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη μετάδοση του ιού.

Ωστόσο, έχοντας ακολουθήσει μια πολιτική μηδενικής ανοχής για την COVID, η υπουργός Υγείας, Σοφία Τσαν, δήλωσε την Τρίτη ότι δεν μπορούσε να αποκλείσει την πιθανότητα μετάδοσης και ως εκ τούτου η κυβέρνηση δεν μπορούσε να ρισκάρει.

Tyrone Siu via Reuters

Αμέσως μετά, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας με ειδικές στολές εθεάθησαν να βγαίνουν από τα pet shops της πόλης, μεταφέροντας κόκκινες πλαστικές σακούλες στα φορτηγά τους. Περίπου 150 από τους πελάτες του petshop Little Boss, όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα, μπήκαν σε καραντίνα.

Lam Yik via Reuters

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RTHK είπε ότι ορισμένοι ιδιοκτήτες χάμστερ εθεάθησαν να παραδίδουν τα ζώα τους σε μια κρατική εγκατάσταση, ενώ ομάδες δημιουργήθηκαν γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εντοπίσουν νέους ιδιοκτήτες των ανεπιθύμητων τρωκτικών κατοικίδιων.

Τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι επικοινώνησαν με την ομαδα Hong Kong the Cute Hamster Group στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Telegram, δηλώνοντας πρόθυμοι να φροντίσουν προσωρινά τα άτυχα ζώα.

via Associated Press

Ο τοπικός οργανισμός «Κοινωνία για την Πρόληψη της Βαναυσότητας προς τα Ζώα» (SPCA), ο οποίος διαχειρίζεται κτηνιατρικές κλινικές, είπε στο Reuters ότι «πολλοί» ανήσυχοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν επικοινωνήσει μαζί τους για συμβουλές.

«Προτρέπουμε τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων να μην πανικοβληθούν ή να εγκαταλείψουν τα κατοικίδιά τους», ανέφερε η SPCA.

Παράλληλα, εξέδωσε οδηγίες για την ασφάλεια των ανθρώπων και των ζώων, συμπεριλαμβανομένου του «να μην φιλάς ποτέ, να μην βήχεις ή να μην ρουθουνίζεις κοντά σε κατοικίδια και να πλένεις τα χέρια μετά το χειρισμό τους».

Lam Yik via Reuters

Η μέση διάρκεια ζωής ενός χάμστερ είναι περίπου δύο χρόνια, σύμφωνα με τις φιλοζωικές ομάδες.

Εκτός από την εντολή της σφαγής, οι αρχές ζήτησαν από δεκάδες καταστήματα κατοικιδίων να κλείσουν, ενώ οι εισαγωγές και οι πωλήσεις μικρών θηλαστικών ανεστάλησαν. Οι αγοραστές χάμστερ μετά τις 22 Δεκεμβρίου 2021 κλήθηκαν να τα παραδώσουν στις αρχές για θανάτωση και να μην τα αφήσουν στους δρόμους.