ΔΙΕΘΝΕΣ
25/11/2019 12:42 EET

Χονγκ Κονγκ: Η επικεφαλής της κυβέρνησης δεσμεύεται για «ανοιχτό μυαλό» μετά τις τοπικές εκλογές

Είπε πως η κυβέρνηση θα «σκεφτεί σοβαρά» μετά την άνοδο των φιλοδημοκρατικών υποψηφίων.

Thomas Peter / Reuters

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, είπε πως η κυβέρνηση θα «σκεφτεί σοβαρά» μετά τη μεγάλη άνοδο των φιλοδημοκρατικών υποψηφίων στις τοπικές εκλογές.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, 17 από τα 18 συμβούλια της περιοχής ελέγχονται πλέον από φιλοδημοκρατικούς συμβούλους, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Στην εκλογική αναμέτρηση, την πρώτη από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις κατά του Πεκίνου, παρατηρήθηκε άνευ προηγουμένου προσέλευση, άνω του 71%. Θεωρείται ότι αποτέλεσαν σημαντικό πλήγμα στην ηγεσία της Λαμ και σήμα στήριξης προς το κίνημα των διαδηλώσεων.

Το Χονγκ Κονγκ έχει βιώσει μήνες όλο και πιο βίαιων διαδηλώσεων από τότε που η Λαμ προσπάθησε να περάσει ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για έκδοση κατηγορουμένων στην Κίνα.

Σε δήλωσή της που αναρτήθηκε online τη Δευτέρα, η Λαμ είπε ότι η κυβέρνηση σέβεται τα αποτελέσματα. Όπως πρόσθεσε, πολλοί θεωρούν ότι τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν τη «δυσαρέσκεια των πολιτών με την παρούσα κατάσταση και τα βαθιά προβλήματα της κοινωνίας».

Η κυβέρνηση θα «ακούσει τις απόψεις του κοινού με ταπεινότητα και θα σκεφτεί σοβαρά» είπε.

Όπως τονίζει το BBC, οι δημοτικοί σύμβουλοι στην περιοχή έχουν μικρή πολιτική ισχύ και αντιμετωπίζουν κυρίως τοπικής φύσης ζητήματα, όπως η συλλογή των απορριμμάτων και οι διαδρομές των λεωφορείων, οπότε οι περιφερειακές εκλογές δεν προκαλούν γενικότερα μεγάλο ενδιαφέρον.

Ωστόσο οι σύμβουλοι επιλέγουν επίσης τους 117 εξ αυτών που θα συμμετέχουν στην επιτροπή των 1.200 μελών που εκλέγει τον επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, που στη συνέχεια διορίζεται επίσημα από την κινεζική κυβέρνηση.

Τα αποτελέσματα αυτά σημαίνουν πως οι 117 αυτές έδρες θα καταλήξουν πιθανότητα σε φιλοδημοκρατικούς υποψηφίους, οπότε θα έχουν μεγαλύτερη επιρροή σε αυτή την απόφαση, που αναμένεται να ληφθεί το 2022.

Επίσης, τα αποτελέσματα έχουν έντονο συμβολισμό, καθώς ήταν η πρώτη ευκαιρία να εκφράσουν οι πολίτες την άποψή τους στην κάλπη για τους χειρισμούς της Λαμ κατά την κρίση.