ΔΙΕΘΝΕΣ
22/07/2019 09:34 EEST | Updated 22/07/2019 09:38 EEST

Χονγκ Κονγκ: Επίθεση της «Τριάδας» κατά αντικυβερνητικών διαδηλωτών

Βουλευτής κατηγόρησε την αστυνομία πως αντέδρασε πολύ αργά.

Reuters

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ υπερασπίστηκε τη Δευτέρα τις ενέργειές της και την έλλειψη συλλήψεων αφού βουλευτές της αντιπολίτευσης είπαν ότι η αστυνομία απέτυχε να προστατέψει ένα τρένο γεμάτο αντικυβερνητικούς διαδηλωτές από επίθεση της «Τριάδας» (κινεζικής μαφίας) την Κυριακή.

Η επίθεση έλαβε χώρα μια νύχτα βίας που άνοιξε νέα μέτωπα στη διευρυνόμενη πολιτική κρίση γύρω από ένα νομοσχέδιο περί έκδοσης πολιτών στην κινεζική ενδοχώρα για δίκη.

Κάποιοι πολιτικοί και ακτιβιστές συνδέουν εδώ και πολύ καιρό το σκιώδες δίκτυο των συμμοριών γκάνγκστερ των Τριαδών με περιπτώσεις πολιτικού εκφοβισμού και βίας τα τελευταία χρόνια.

 

 

Το βράδυ της Κυριακής, άνδρες με λευκά μπλουζάκια, κάποιοι με κοντάρια, όρμησαν στον σταθμό Γιουέν Λονγκ και έκαναν έφοδο σε τρένο, επιτιθέμενοι σε επιβάτες, σύμφωνα με βίντεο που τράβηξαν επιβάτες και ο βουλευτής Λαμ Τσέουκ-τινγκ.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι φάνηκαν να στοχοποιούν επιβάτες με μαύρα μπλουζάκια που είχαν πάει σε αντικυβερνητική διαδήλωση και η επίθεση έλαβε χώρα αφού χιλιάδες ακτιβιστές είχαν περικυκλώσει το γραφείο της κινεζικής αντιπροσωπείας στην πόλη, συγκρουόμενοι με την αστυνομία.

Ο Λαμ, ο οποίος τραυματίστηκε στην επίθεση, εξέφρασε την οργή του σχετικά με την αργή αντίδραση της αστυνομίας, αφού ενημέρωσε για το περιστατικό, μετέδωσε ο κρατικός σταθμός RTHK.

 

 

Ο Λαμ είπε πως η αστυνομία χρειάστηκε πάνω από μια ώρα για να φτάσει αφού την ενημέρωσε και ότι απέτυχε να προστατέψει τους πολίτες, επιτρέποντας στις Τριάδες να δράσουν ανεξέλεγκτες.

«Επιτρέπει τώρα το Χονγκ Κονγκ στις Τριάδες να κάνουν ό,τι θέλουν, δέρνοντας κόσμο στον δρόμο με όπλα;» διερωτήθηκε μιλώντας σε δημοσιογράφους.