ΔΙΕΘΝΕΣ
16/08/2019 16:10 EEST

Χονγκ Κονγκ: Παραιτήθηκε ο CEO της Cathay Pacific – Κρίσιμο Σαββατοκύριακο για τη χώρα

Ο Τραμπ παροτρύνει τον πρόεδρο της Κίνας να συναντηθεί με τους διαδηλωτές.

MANAN VATSYAYANA via Getty Images

Με επίδειξη δύναμης απαντά το Πεκίνο στους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ. Τα στρατεύματα  είναι έτοιμα να επέμβουν, ωστόσο οι πολίτες που αντιδρούν στα κυβερνητικά σχέδια δεν πτοούνται και απειλούν με νέες κινητοποιήσεις. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες τους τελευταίους δύο μήνες. 

Από την άλλη, ο διευθύνων σύμβουλος της Cathay Pacific Airways εξωθήθηκε σε παραίτηση, λόγω πιέσεων από πλευράς του Πεκίνου στην αεροπορική εταιρεία με έδρα το Χονγκ Κονγκ, με επίδικο τη συμμετοχή ορισμένων εργαζόμενών της στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο Rupert Hogg παραιτήθηκε την Παρασκευή, ”αναλαμβάνοντας την ευθύνη”, μετά τα πρόσφατα γεγονότα.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας, John Slosar, αναφέρει σε δήλωσή του ότι η αλλαγή διοίκησης στην Cathay Pacific είναι αναγκαία, καθώς ”έχει τεθεί εν αμφιβόλω” η αφοσίωση και η έμφαση της εταιρείας στην ασφάλεια.

Τη Δευτέρα, ο Hogg είχε απειλήσει υπαλλήλους με ”΄πειθαρχικά μέτρα” εάν λάμβαναν μέρος στις ”παράνομες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας”.

Την περασμένη εβδομάδα, η ρυθμιστική αρχή αεροπλοΐας της Κίνας είχε αναφέρει ότι υπάλληλοι της Cathay Pacific οι οποίοι ”υποστηρίζουν ή λαμβάνουν μέρος στις παράνομες διαμαρτυρίες, σε βίαιες πράξεις ή δίνουν δείγματα ριζοσπαστικής συμπεριφοράς” απαγορεύεται να επανδρώνουν πτήσεις προς την ηπειρωτική Κίνα.

MANAN VATSYAYANA via Getty Images

 

Ο Τραμπ καλεί τον πρόεδρο της Κίνας να συναντηθεί με τους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έκρυψε την ανησυχία του για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια εξέγερση στο Χονγκ Κονγκ, καθώς οι διαδηλωτές προετοιμάζονται για ένα άλλο Σαββατοκύριακο συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων. Καλεί μάλιστα τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπινγκ να συναντηθεί με τους διαδηλωτές για να λύσει τα θέματα.

Οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία επιτύχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με την Κίνα πρέπει να είναι με τους όρους των ΗΠΑ, δήλωσε εξάλλου ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς το Πεκίνο ετοιμάζεται να λάβει αντίμετρα ως απάντηση στην επιβολή δασμών ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων που επέβαλε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει μια μεγάλη συμφωνία για να διορθώσει τις ανισορροπίες στο εμπόριο με την Κίνα πριν από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για την επανεκλογή του το 2020, αντιμετωπίζει επικρίσεις από το Κογκρέσο και αλλού επειδή δεν έλαβε δημόσια μια πιο ισχυρή θέση για το Χονγκ Κονγκ και επειδή χαρακτήρισε νωρίτερα αυτό τον μήνα τις διαδηλώσεις «ταραχές», οι οποίες είναι θέμα της Κίνας.

(Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ)