Χώρες αποσύρονται από τη Eurovision λόγω υπερβολικού κόστους

Τα ποσά που ζητούνται για τη συμμετοχή τους, μετά και τον αποκλεισμό της Ρωσίας λόγω του πολέμου, κρίνονται απλησίαστα.
Yara Nardi via Reuters

Η Βουλγαρία έγινε η τελευταία χρονικά χώρα που δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision του επόμενου έτους.

Αντίστοιχα, Βόρεια Μακεδονία και Μαυροβούνιο είχαν ήδη επιβεβαιώσει ότι δεν θα λάβουν μέρος το 2023 λόγω του αυξημένου κόστους συμμετοχής.

Οπως μεταδίδει το BBC οι χώρες καλούνται να πληρώσουν περισσότερα για να αναπληρώσουν τα χρήματα που χάθηκαν μετά το μπλοκάρισμα της Ρωσίας.

Η EBU, που διοργανώνει τον διαγωνισμό, έχει πλέον επιβεβαιώσει τη λίστα των 37 συμμετεχόντων για τον διαγωνισμό του 2023.

Το πόσα πληρώνει κάθε συμμετέχων ραδιοτηλεοπτικός φορέας για να συμμετάσχει δεν δημοσιοποιείται, αλλά το συνολικό κόστος μεταξύ όλων των συμμετεχόντων συνήθως ανέρχεται σε περίπου 5,7 εκατομμύρια ευρώ - με τον οικοδεσπότη να πληρώνει ένα επιπλέον ποσό.

Ενδεικτικά, το BBC αναμένεται να δαπανήσει 8-17 εκατομμύρια λίρες για να διοργανώσει την εκδήλωση τον ερχόμενο Μάιο, για λογαριασμό της Ουκρανίας, η οποία κέρδισε το φετινό σόου.

Το Λίβερπουλ επιλέχθηκε ως διοργανώτρια πόλη εν μέρει λόγω της «πολιτιστικής προσφοράς» του, σύμφωνα το BBC.

Η Ρωσία ήταν ένας σημαντικός οικονομικός παράγοντας στην παραγωγή, αλλά αποβλήθηκε από τον διαγωνισμό μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι διοργανωτές είπαν στο BBC News: «Η EBU έχει δεσμευτεί να διατηρήσει το κόστος συμμετοχής στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision όσο το δυνατόν πιο προσιτό. Κάθε συμμετέχων ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός πληρώνει ένα τέλος το οποίο υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των χωρών που διαγωνίζονται και τη συνολική συνεισφορά τους στη συμμετοχή στην EBU».

Πηγή: BBC

Πήγαινε στην αρχική σελίδα