CNBC: Η Ελλάδα πίστευε ότι τα πράγματα δεν μπορούσαν να πάνε χειρότερα και τότε ήρθε ο κορονοϊός

Το δημοσίευμα του ξένου δικτύου που μεταξύ άλλων συγχαίρει την Ελλάδα για την εξαιρετική αντιμετώπιση του Covid-19.
ASSOCIATED PRESS

Έπειτα από δέκα χρόνια σοβαρών χρηματοοικονομικών δυσκολιών, η αισιοδοξία επέστρεψε στην Ελλάδα. Η πανδημία που έχει πλήξει τον πλανήτη κάνει βέβαια τους Έλληνες να ανησυχούν ακόμα περισσότερο για το μέλλον τους, παρά το γεγονός ότι, όπως όλα δείχνουν, κέρδισαν με επιτυχία τον κορονοϊό.

Αυτά αναφέρει το διεθνές πρακτορείο CNBC σε πρόσφατο δημοσίευμά του αναφορικά με την αντιμετώπιση του Covid-19 από την Ελλάδα. «Περιμένω να χάσω την δουλειά μου», δήλωσε ο 34χρονος Βασίλης στους δημοσιογράφους του δικτύου, χωρίς να θέλει να δημοσιοποιηθεί το επίθετο του.

Ο νεαρός άνδρας εργάστηκε στον κλάδο του τουρισμού για τουλάχιστον έντεκα χρόνια, ενώ τα τελευταία τρία είχε αναλάβει την ξενάγηση τουριστών στα πιο όμορφα αξιοθέατα της Αθήνας. «Αυτή το καλοκαίρι, περιμέναμε να έχουμε την καλύτερη σεζόν των τελευταίων χρόνων, ακόμα καλύτερη και σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Η κατάσταση λόγω του ιού έχει αλλάξει», λέει ο ίδιος, εξηγώντας πως ο τουρισμός ακόμα και κατά την διάρκεια της πιο βαθιάς οικονομικής κρίσης είχε δουλειά, σε αντίθεση με τώρα που όλα είναι κλειστά.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα ζήτησε οικονομική βοήθεια πριν από δέκα χρόνια, τον Απρίλιο του 2010, ενώ μέχρι εκείνη την ώρα οι διάφορες κυβερνήσεις δανείστηκαν πάνω από όσο άντεχε η χώρα με αποτέλεσμα το χρέος να γίνει τόσο υψηλό που οι επενδυτές δεν ήταν πλέον πρόθυμοι να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τις δαπάνες της χώρας.

Επρόκειτο για την αρχή μιας μακράς και επώδυνης κρίσης, αναφέρει το CNBC σε δημοσίευμά του, αφού το κράτος της Μεσογείου, χρειάστηκε να υπομείνει συνολικά τρία προγράμματα διάσωσης με αυστηρά μέτρα λιτότητας, τα οποία έληξαν μόλις τον Αύγουστο του 2018.

Από την στιγμή εκείνη όμως, η ελληνική οικονομία έδειξε σημάδια ανάκαμψης. Το ΑΕΠ, σημειώνεται, έφτασε το 1,9% πέρυσι και το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 17,3% - πολύ κάτω από το 27,5% που είχε καταγραφεί το 2013, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας.

Η κρίση που προκαλεί ο κορονοϊός αναμένεται να αντιστρέψει αυτήν τη μετριοπαθή ανάκαμψη. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξάλλου προέβλεψε συρρίκνωση 10% στο ΑΕΠ και ποσοστό ανεργίας 22,3% για την Ελλάδα το 2020.

Η αναλύτρια της DuckerFrontier, Αθανασία Κοκκινογένη, ειδικότερα, αναφέρει στο δίκτυο πως η κρίση του κορονοϊού έρχεται να εκτροχιάσει την πολυαναμενόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Το άρθρο καταπιάνεται με την περίπτωση της Ελλάδας και σημειώνει πως ήταν από τις ταχύτερες χώρες που αντέδρασαν στην κρίση και επέβαλαν μέτρα lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας. Δύο εμπειρογνώμονες στον κλάδο της υγείας από το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ότι αυτή η προσέγγιση συνέβαλε στον σχετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα μας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Thierry Breton διευκρίνισε πως ως απόρροια της κρίσης του κορονοϊού, η ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία «βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο εταιρείες του κλάδου να ανακοινώσουν πτώχευση και να χαθούν πολλές θέσεις εργασίας».

Ως εκ τούτου, η Ελλάδα σκοπεύει να ανοίξει ξανά την τουριστική σεζόν από τον Ιούλιο, καθώς οι περισσότεροι τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα από τον Μάρτιο και μετά, καταλήγει το δημοσίευμα, τονίζοντας πως ο τουρισμός συμβάλλει μεταξύ 10 και 11% στο συνολικό ΑΕΠ της Ευρώπης, απασχολώντας περίπου 27 εκατομμύρια άτομα, κυρίως σε χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Δημοφιλή