Δέκα κλασσικά λάθη που σαμποτάρουν την προπόνησή μας

Έχουμε βάλει ένα προπονητικό στόχο, έχουμε ξεκινήσει δυναμικά να γυμναζόμαστε, παρ′ όλα αυτά βλέπουμε ότι δεν έχουμε αποτέλεσμα. Τι συμβαίνει;
.
Marco VDM via Getty Images
.

Οτιδήποτε κι αν κάνουμε στη ζωή μας χρειάζεται υπομονή, επιμονή και προσήλωση στον στόχο. Κάθε τι που επιθυμούμε να πετύχουμε απαιτεί συνήθως κόπο αλλά κυρίως τρόπο.

Το ίδιο συμβαίνει και στην προπόνησή μας. Έχουμε βάλει ένα προπονητικό στόχο, έχουμε ξεκινήσει δυναμικά να γυμναζόμαστε, παρ′ όλα αυτά βλέπουμε ότι δεν έχουμε αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με ότι γράφει η Χριστίνα Βασιλειάδου, γυμνάστρια με έδρα τη Χαλκίδα, όπως λοιπόν σε όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και στην προπόνηση μπορεί να υπάρξουν κάποια μικρά λαθάκια που να τη σαμποτάρουν και να μην έχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε

Ας δούμε ποια είναι αυτά:

Αποφεύγουμε το ζέσταμα

Αποτελεί το νούμερο ένα λάθος που σαμποτάρει την προπόνησή μας καθώς το ζέσταμα θα προετοιμάσει το σώμα μας για αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει ενώ παράλληλα θα μας βοηθήσει στην αποφυγή τραυματισμών.

Επιλέγουμε τα ίδια και τα ίδια

Το σώμα μας εκτελώντας μια άσκηση από ένα σημείο και μετά τη συνηθίζει. Κάνοντας λοιπόν συνεχώς τις ίδιες ασκήσεις το σώμα μας συνηθίζει σε αυτές και δεν κερδίζουμε τα μέγιστα αποτελέσματα.

Δεν έχουμε σωστό προπονητικό πλάνο

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το τι ταιριάζει στο δικό μας σώμα και σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες. Πηγαίνοντας λοιπόν με ένα πρόγραμμα βγαλμένο στην τύχη είναι φυσιολογικό να μην πετύχουμε τον στόχο μας.

Εκεί χρειάζεται να συμβουλευτούμε τον γυμναστή ή τη γυμνάστριά μας έτσι ώστε να ορίσουμε το κατάλληλο προπονητικό μας πλάνο.

Αποφεύγουμε τις διατάσεις

Αποτελεί επίσης ένα από τα σημαντικότερα λάθη που κάνει ένας ασκούμενος και σαμποτάρει την προπόνησή του.

Οι διατάσεις είναι αυτές που θα ξεκουράσουν το σώμα μας, θα του δώσουν την κατάλληλη ελαστικότητα και κινητικότητα ώστε να μπορεί να αποδώσει πολύ καλύτερα στις επόμενες προπονήσεις μας.

Νηστικό και …κουρασμένο αρκούδι δεν χορεύει

Όπως ένα αυτοκίνητο χρειάζεται το κατάλληλο καύσιμο για να μπορέσει να προχωρήσει έτσι και το σώμα μας χρειάζεται να τραφεί σωστά ώστε να μπορεί να αποδώσει.

Επίσης είναι σημαντικό να νιώθουμε έτοιμοι και ξεκούραστοι για την προπόνηση που πάμε να κάνουμε καθώς όντας κουρασμένοι υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμού από την υπερβολική προσπάθεια που μπορεί να κάνουμε.

Κάνουμε μόνο ασκήσεις που μας αρέσουν δίχως καθοδήγηση

Είδαμε κάποιες ασκήσεις, μας άρεσαν και είπαμε, ναι, αυτές είναι για μας κι αρχίσαμε να τις κάνουμε ξανά και ξανά γιατί μας αρέσουν παραβλέποντας τις όποιες οδηγίες του γυμναστή ή της γυμνάστριάς μας.

Οι ασκήσεις που μας αρέσουν δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ταιριάζουν και στο δικό μας σώμα. Ας μελετήσουμε τις ανάγκες μας παρέα με το γυμναστή ή τη γυμνάστριά μας και το αποτέλεσμα θα μας ανταμείψει.

Περιμένουμε ότι θα γίνει το θαύμα τώρα ή μάλλον… χθες

Η λαϊκή μας παροιμία λέει «αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι» και… όχι άδικα αφού είναι αδύνατον να δούμε άμεσα αποτελέσματα στο χρόνο που πιστεύουμε ότι μπορούμε. Το σώμα μας χρειάζεται χρόνο για να μπορέσει να αφομοιώσει τις αλλαγές και να μας δώσει το αποτέλεσμα που επιθυμούμε.

Είναι αδύνατον μέσα σε μια μέρα, μια βδομάδα, ένα μήνα να πετύχουμε το στόχο μας και να δεις ένα μόνιμο αποτέλεσμα οπότε… ας δείξουμε υπομονή και επιμονή.

Ας ακούσουμε το σώμα μας

Πολλές φορές πιέζουμε το σώμα μας να κάνει πράγματα τα οποία πιθανότατα να μην μπορεί εκείνη τη συγκεκριμένη μέρα είτε γιατί μπορεί να είμαστε υπερβολικά κουρασμένοι από τη δουλειά και τις υποχρεώσεις μετά από αυτή είτε γιατί μπορεί να περνάμε κάποια ίωση ή ασθένεια.

Εκεί χρειάζεται να ακούμε το σώμα μας και να του δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο ξεκούρασης.

Δεν ζητάμε βοήθεια

Έχουμε συζητήσει με τη φίλη, γειτόνισσα, κομμώτρια το πρόγραμμα γυμναστικής που ακολουθεί και έχουμε δει αποτελέσματα και κάνουμε ακριβώς το ίδιο ή έχουμε δει ασκήσεις στο ίντερνετ και πιστεύουμε ότι ταιριάζουν και σε εμάς με αποτέλεσμα να μη ζητάμε την απαραίτητη βοήθεια από το γυμναστή ή γυμνάστριά μας ώστε να μας φτιάξει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα εκγύμνασης.

Δεν τρεφόμαστε σωστά

Όπως είπαμε και παραπάνω η σωστή διατροφή αποτελεί το καύσιμο μας. Ανάλογα με το τι καύσιμο θα βάλουμε στον οργανισμό σου θα δεις και το αντίστοιχο αποτέλεσμα.

Κοινώς… ό τι δώσουμε αυτό θα πάρουμε! Αν τρεφόμαστε με ανθυγιεινό φαγητό και με λάθος διατροφικές επιλογές τότε καλύτερα να πούμε «αντίο» και στο προπονητικό μας στόχο.

ΠΗΓΗ: fmh.gr