Δεκαπέντε συνήθειες που μπορούμε να αυτοματοποιήσουμε για να μειώσουμε το στρες

Ας προσφέρουμε ένα διάλειμμα στο μυαλό μας.
filo via Getty Images

Ζούμε σε στρεσογόνες εποχές που απαιτούν συνεχή προσαρμογή. Αν δυσκολευόμαστε να θυμόμαστε ακόμα και τις βασικές υποχρεώσεις μας, δεν είμαστε οι μόνοι.

Το συνεχές στρες και το άγχος επιβαρύνουν τον μυαλό μας. Η αυτοματοποίηση κάποιων διοικητικών και οικιακών συνηθειών ή αγγαριών είναι χρήσιμη και μπορεί να σημαίνει λιγότερο στρες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μας.

Ακολουθούν μερικά πράγματα που μπορούμε να αυτοματοποιήσουμε για να κάνουμε τη ζωή μας λίγο πιο εύκολη.

1. Τα αποθέματα καφέ

Το πρώτο πράγμα που χρειαζόμαστε για να μην πάει καλά η μέρα, είναι να ξυπνήσουμε και να διαπιστώσουμε ότι έχει τελειώσει ο καφές.

Πολλές εταιρείες καφέ διαθέτουν αυτοματοποιημένες συνδρομητικές υπηρεσίες, ώστε να μπορούμε να το ”ρυθμίζουμε και να το ξεχνάμε” και να αφήνουμε τον καφέ να έρχεται σε εμάς, διασφαλίζοντας ότι δεν θα ξεμείνουμε ποτέ.

2. Η ομπρέλα μας

Η Άννα Ντίρμον, εκπαιδεύτρια διαχείρισης χρόνου, λέει ότι ο αγαπημένος της προγραμματισμός είναι μια εφαρμογή πρόγνωσης του καιρού που δημιούργησε μέσω του ιστότοπου IFTTT.com.

«Κάθε φορά που προβλέπονται βροχές ή καταιγίδες στην περιοχή μου, το IFTTT προσθέτει αυτόματα ένα συμβάν στο ημερολόγιό μου εκείνη την ημέρα», λέει στη HuffPost. «Με μια ματιά, ξέρω αν πρέπει να πάρω μια ομπρέλα πριν βγω έξω από την πόρτα. Είναι τόσο απλό, αλλά μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά!».

3. Βασικά προϊόντα περιποίησης

Ας αποφύγουμε τις εκδρομές της τελευταίας στιγμής στα φαρμακεία αγοράζοντας χαρτί υγείας, ταμπόν και άλλα απαραίτητα είδη προσωπικής περιποίησης μέσω μιας αυτοματοποιημένης συνδρομητικής υπηρεσίας. Μπορούμε να εγγραφούμε σε σχεδόν οποιοδήποτε μεγάλο κατάστημα λιανικής ηλεκτρονικού εμπορίου όπως το Amazon.

4. Οι οικονομίες μας

Ο Άλαν Χένρι, συντάκτης και συγγραφέας του βιβλίου “Seen, Heard, and Paid: The New Work Rules for the Marginalized”, συνιστά να αυτοματοποιήσουμε διαφορετικά ποσά του μισθού μας για κατάθεση σε διαφορετικούς λογαριασμούς.

Με την άμεση κατάθεση, οι περισσότεροι απλώς επιλέγουν να βάλουν ολόκληρο τον μισθό στον αρχικό τραπεζικό λογαριασμό μας, «αλλά η αυτοματοποίηση των οικονομικών μας θα μας βοηθήσει στην εξοικονόμηση χρημάτων», λέει.

Ας κρατήσουμε έναν λογαριασμό όψεως που υπάρχει μόνο για να πληρώνουμε έξοδα όπως ενοίκιο ή υποθήκη, είδη παντοπωλείου και Netflix, λέει ο Χένρι. Στη συνέχεια, ας μοιράσουμε τα υπόλοιπα χρήματα για να τα καταθέσουμε απευθείας στον λογαριασμό ταμιευτηρίου μας ή/και στους λογαριασμούς συνταξιοδότησης.

5. Οι λογαριασμοί μας

Αφού δημιουργήσετε μια απευθείας κατάθεση ενός μέρους της επιταγής σας σε λογαριασμό ταμιευτηρίου, ρυθμίστε την αυτόματη πληρωμή για τακτικές χρεώσεις όπως ρεύμα, ενοίκια και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια συνταγή για καταστροφή, οι περισσότεροι πωλητές θα σας στείλουν ένα email που θα σας ενημερώνει για τη χρέωση κάθε μήνα, ώστε να έχετε χρόνο να αντιμετωπίσετε οτιδήποτε φαίνεται ασυνήθιστα υψηλό ή λανθασμένο.

6. Η λίστα με τις υποχρεώσεις

«Ορίζω επαναλαμβανόμενες εβδομαδιαίες και μηνιαίες διοικητικές εκκρεμότητες στην αγαπημένη μου εφαρμογή παραγωγικότητας», που είναι το Todoist, λέει η σύμβουλος παραγωγικότητας Ρασέλ Ισίπ.

«Αυτό μου εξοικονομεί χρόνο και ενέργεια, καθώς δεν χρειάζεται να σκέφτομαι επανειλημμένα τι πρέπει να κάνω. Απλώς ανοίγω την εφαρμογή και ξεκινάω τη δουλειά».

7. Τα εισερχόμενα μέιλ μας

Αν μας μπλοκάρουν τα δεκάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε τακτική βάση, ας ρυθμίσουμε φίλτρα για τα εισερχόμενά μας. Για παράδειγμα, ίσως θέλουμε κάθε μήνυμα από το αφεντικό ή τη μαμά μας να επισημαίνεται με κόκκινο χρώμα για άμεση προβολή.

Μπορούμε να το ρυθμίσουμε έτσι ώστε ορισμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να επισημαίνονται με ένα χρώμα που επιλέγουμε ως σημαντικά ή όχι ή να αποστέλλονται αυτόματα στον κάδο απορριμμάτων ή στα ανεπιθύμητα μηνύματα.

Στις ρυθμίσεις του Gmail, μπορείτε να επιλέξετε να δημιουργήσετε νέες ετικέτες και αντίστοιχα φίλτρα ή απλώς να δημιουργήσετε νέα φίλτρα για αυτόματη ταξινόμηση της αλληλογραφίας σας.

Gmail

Στο Outlook, μεταβείτε στο κουμπί Αρχική σελίδα, κάντε κλικ στο κουμπί Κανόνες και, στη συνέχεια, επιλέξτε την επιλογή Δημιουργία κανόνα, μέσω της οποίας μπορείτε να αναθέσετε εντολές σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Ομοίως, για την αλληλογραφία Yahoo, μπορείτε να κάνετε κλικ στις Ρυθμίσεις και, στη συνέχεια, στην επιλογή Περισσότερες ρυθμίσεις και, στη συνέχεια, να επιλέξετε Φίλτρα. Από εκεί, μπορείτε να προσθέσετε ένα νέο φίλτρο για τους φακέλους email σας.

8. Φάρμακα

Οι αυτόματες παραδόσεις φαρμάκων μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο. Πολλές μεγάλες αλυσίδες φαρμακείων, έχουν επιλογές παράδοσης και ορισμού αυτόματης αποστολής με παράδοση στο σπίτι.

9. Δόσεις φαρμάκων

Η παράλειψη ή η λήψη εσφαλμένης δόσης φαρμάκου έχει σοβαρές συνέπειες. Η αυτοματοποίηση της φαρμακευτικής αγωγής σας ή κάποιου αγαπημένου μας μπορεί να είναι μεγάλη βοήθεια.

Οι αυτόματοι διανομείς φαρμάκων διαθέτουν μια σειρά χαρακτηριστικών για την αποφυγή λάθους και προσφέρουν επίσης χαρακτηριστικά του φροντιστή. Το Hero, το οποίο συνοδεύεται από μια εφαρμογή smartphone, ειδοποιεί τα τηλέφωνα τόσο των χρηστών όσο και των φροντιστών εάν παραλείψουν δόσεις, για παράδειγμα.

10. Τροφές για κατοικίδια

Εάν η προσοχή μας διασπάται συνεχώς κατά τη διάρκεια της ημέρας, το να κάνουμε τα απαραίτητα για κατοικίδια, όπως το να τους βάλουμε φαγητό, λιχουδιές και παιχνίδια σε μια σταθερή ώρα, μπορεί να είναι μια ανακούφιση για τον πολυάσχολο εγκέφαλό μας και διασφαλίζει την υγεία του μικρού μας φίλου.

11. Παιχνίδια και λιχουδιές για κατοικίδια

Εάν έχουμε ένα κατοικίδιο που βαριέται εύκολα, μια συνδρομητική υπηρεσία παιχνιδιών για κατοικίδια μπορεί να μας βοηθήσει να το διασκεδάζουμε όσο είμαστε απασχολημένοι. Οι συνδρομές μπορούν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για εκείνους των οποίων τα κατοικίδια ζώα ξέρουν ότι τα παιχνίδια δεν διαρκούν ποτέ πολύ.

12. Συνηθισμένα email

Αν πιάνουμε τον εαυτό μας να γράφει το ίδιο email ξανά και ξανά, η ύπαρξη ενός προτύπου email μπορεί να είναι μεγάλη εξοικονόμηση χρόνου. Το Gmail και το Outlook, για παράδειγμα, διαθέτουν και τα δύο χαρακτηριστικά προτύπων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπου μπορούμε να συντάξουμε και να αποθηκεύσουμε πρότυπα για διαφορετικά σενάρια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

13. Χρόνος συγκέντρωσης

Όταν μας διακόπτουν ενώ εργαζόμαστε, μπορεί να χρειαστούν κατά μέσο όρο 23 λεπτά για να επανέλθουμε σε καλούς ρυθμούς συγκέντρωσης, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine. Ας αποτρέψουμε αυτές τις διακοπές χρησιμοποιώντας βοηθούς ημερολογίου όπως το Clockwise, οι οποίοι ενσωματώνονται με εργαλεία όπως το Slack και το Asana για να ελαχιστοποιήσουν τους περισπασμούς και να ενημερώσουν τους συναδέλφους μας ότι δεν είμαστε διαθέσιμοι.

Η λειτουργία Ώρα εστίασης, για παράδειγμα, μπορεί να βρει κομμάτια χρόνου δύο ωρών στο εβδομαδιαίο ημερολόγιό σας για εργασία βαθιάς εστίασης και να εμποδίσει τους συναδέλφους να κάνουν κράτηση συσκέψεων σε ένα κοινόχρηστο ημερολόγιο κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών.

14. Ορθογραφία

Ας αποφύγουμε τα εύκολα ορθογραφικά λάθη με τα προγράμματα περιήγησης που διορθώνουν τα γραπτά μας για εσάς. Το Grammarly για Windows ή Mac προσφέρει προτάσεις ορθογραφίας σε εφαρμογές, έγγραφα και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

15. Σημειώσεις

Αντί να κρατάμε σημειώσεις με το χέρι για μια συνάντηση, μπορούμε να αυτοματοποιήσουμε αυτή τη φρικτή αγγαρεία με το εργαλείο λήψης σημειώσεων Otter Assistant. Με την άδεια των συμμετεχόντων, μπορεί να καταγράψει βιντεοσυσκέψεις για το Zoom, το Microsoft Teams και το Google Meet.

Προτείνετε μια διόρθωση