ΔΙΕΘΝΕΣ
22/05/2019 14:32 EEST | Updated 22/05/2019 14:37 EEST

«Δεν γνώρισα ποτέ τον πατέρα του παιδιού μου. Είχε ήδη πεθάνει»

Ήθελε να κάνει παιδιά αλλά δεν είχε βρει τον κατάλληλο σύντροφο. Αποφάσισε να εκπληρώσει την τελευταία επιθυμία ενός αγνώστου.

kieferpix via Getty Images

Το 2013 η Λίατ Μάλκα ήταν 35 χρονών και μόνη. Η νηπιαγωγός που ζούσε στο Ισραήλ άρχισε να αισθάνεται το βιολογικό της ρολόι να χτυπά. «Ανησυχούσα για τον χρόνο που περνούσε και ότι ίσως θα έχανα την ευκαιρία να γίνω μητέρα», λέει στο BBC.

Έτσι πήγε στον γιατρό και έκανε κάποια τεστ γονιμότητας. Όταν ήρθαν τα αποτελέσματα έδειχναν ότι ο αριθμός των ωαρίων που είχαν μείνει ήταν λίγα. Ο γιατρός προειδοποίησε ότι αν περίμενε να εμφανιστεί ο σωστός σύντροφος, μπορεί να μη γινόταν ποτέ μητέρα.

«Έτσι αμέσως άρχισα να εξερευνώ τις προοπτικές μου. Ήθελα πολύ το παιδί μου να γνωρίσει τον πατέρα του και αυτό δεν είναι δυνατόν εάν επέλεγα δότη σπέρματος», λέει.

«Και απλά να βρεις κάποιον για να κάνεις παιδί μαζί του, είναι αρκετά περίπλοκο». Ξαφνικά έπεσε πάνω σε μία συνέντευξη στο YouTube που είχε μεταδοθεί το 2009. Εκεί ένα ζευγάρι, ο Βλαντ και η Τζούλια Ποζνιάνσκι, εξηγούσαν ότι προσπαθούσαν να βρουν τη νομική φόρμουλα για να αποκτήσουν εγγονάκι, χρησιμοποιώντας το σπέρμα που άφησε ο γιος τους, ο οποίος πέθανε το προηγούμενο έτος. Ανέφεραν επίσης ότι είχαν ήδη βρει μία γυναίκα για να γίνει η μητέρα του παιδιού του γιου τους.

Η Λίατ αναρωτήθηκε εάν μία ανάλογη συμφωνία θα μπορούσε να είναι μια σωστή προοπτική και για τη ίδια. «Γιατί με αυτό τον τρόπο, θα μπορούσε το παιδί να μάθει ποιος ήταν ο πατέρας τους, να γνωρίσει την ιστορία του και να έχει παππούδες και γιαγιάδες», λέει. «Αποφάσισα να επικοινωνήσει με τον δικηγόρο του ζευγαριού για να μάθω τις λεπτομέρειες». Τότε με έκπληξη έμαθε ότι παρόλο που είχαν περάσει τέσσερα χρόνια από τη συγκεκριμένη συνέντευξη, το ζευγάρι ακόμα δεν είχε εγγόνι.

Η Λίατ κανόνισε μία συνάντηση με τους Ποζνιάνσκι και εκείνοι έφεραν στη συνάντηση ένα άλμπουμ γεμάτο με φωτογραφίες του αγαπημένου τους γιου, Μπαρούχ. «Ο Μπαρούχ ήταν ένα εξαιρετικό άτομο, αλλά είναι πολύ επώδυνο για μένα να μιλάω για εκείνον», λέει η Τζούλια, η μητέρα του.

Στα 23 του ο Μπαρούχ, που σπούδαζε οικολογία, παρατήρησε ότι είχε μία πληγή στο στόμα του που δε σταματούσε να αιμορραγεί. Μετά από τις απαραίτητε εξετάσεις έμαθε ότι ήταν καρκίνος. Επειδή η χημειοθεραπεία μπορεί να μειώσει ή να σταματήσει τελείως την παραγωγή σπέρματος, αποφάσισε να καταψύξουν το σπέρμα του πριν ξεκινήσει τη θεραπεία.

Έχασε τα μαλλιά του και τελικά οι γιατροί αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν κομμάτι της γλώσσας τους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να μιλάει.

Αλλά πρόλαβε να πει την τελευταία του επιθυμία. «Μας είπε ότι αν πεθάνει, ήθελε από εμάς να βρούμε την κατάλληλη γυναίκα και να χρησιμοποιήσουμε το σπέρμα του για να κάνει παιδί», λέει η Τζούλια.

Ο Μπαρούχ πέθανε στις 7 Νοεμβρίου του 2008, σε ηλικία 25 ετών. Ήταν ανύπαντρος, χωρίς παιδιά.

Πριν πεθάνει είχε κάνει μία βιολογική διαθήκη, ένα έγγραφο που κάνει νόμιμη την επιθυμία του ανθρώπου που πεθαίνει να διατηρηθεί η βιολογική του κληρονομιά. Εκεί ανέφερε ότι ήθελε να χρησιμοποιηθεί το σπέρμα του για να γεννηθεί ένα παιδί μετά το θάνατό του.

Ο Μπαρούχ ήταν ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που είχε κάνει μια τέτοια διαθήκη.

Αμέσως η μητέρα του ξεκίνησε τη διαδικασία για να εκπληρωθεί η τελευταία επιθυμία του γιου της.

Βρήκαν μία ισραηλινή γυναίκα με ρωσική καταγωγή, που νόμιζαν ότι θα είναι η μητέρα του εγγονιού τους. Όμως μέσα σε λίγες εβδομάδες, η γυναίκα αυτή γνώρισε νέο σύντροφο και ακύρωσε τη συμφωνία. «Μετά ήρθε σε εμάς μία άλλη γυναίκα», λέει η Τζούλια. Συμπληρώθηκε το όνομα της στα δικαστικά έγγραφα και ξεκίνησε η διαδικασία της εξωσωματικής. Αλλά μετά από εφτά προσπάθειες, η γυναίκα δεν κατάφερε να μείνει έγκυος, ενώ το σπέρμα του Μπαρούχ είχε ήδη αρχίσει να εξαντλείται.

Παρά τις απογοητεύσεις, η Τζούλια δεν το έβαλε κάτω. Μάλιστα προσπάθησε να κάνει και η ίδια παιδί με το σύζυγό της και στην ηλικία των 55 έκανε εξωσωματική με δωρεά ωραρίου. Όταν ο γιος τους γεννήθηκε, η Τζούλια λέει ότι αισθάνθηκε σαν να ανέπνεε ξανά καθαρό αέρα.

Το ζευγάρι γνώρισε την Λίατ σις αρχές του 2013. «Ήταν μια όμορφη γυναίκα και κατάλαβα ότι ήταν ένας καλός άνθρωπος», λέει η Τζούλια.

Όταν η Λίατ είδε τις φωτογραφίες του Μπαρούχ, ένιωσε αμέσως μία σύνδεση μαζί του. Ακούγοντας την Τζούλια να μιλάει για τον γιό της, η Λίατ κατάλαβε ότι αυτός θα ήθελε να είναι ο πατέρας του παιδιού της, ένας άντρας που δεν είχε γνωρίσει ποτέ και είχε ήδη πεθάνει πέντε χρόνια. 

Υπέγραψαν τα απαραίτητα συμβόλαια, έτσι ώστε να έχουν το δικαίωμα να επισκέπτονται οι γονείς του Μπαρούχ το παιδί και ξεκίνησε η διαδικασία.

Όμως η πρώτη εξωσωματική απέτυχε. «Είχα μόνο ένα ωάριο. Και αυτό ήταν ένα σοκ για μένα, περίμενα περισσότερα». Η Λίατ προσπάθησε να μην χάσει τις ελπίδες της, αλλά και στην δεύτερη προσπάθεια, παρόλο που της έδωσαν περισσότερες ορμόνες για να παράγει περισσότερα ωάρια, μπορέσει να παράγει μόνο ένα.

Το γονιμοποίησαν και μετά έπρεπε να περιμένει μία μέρα για να δει αν τελικά έχει εξελιχθεί σε έμβρυο. Τότε ήταν που ήρθαν τα καλά νέα. Το γονιμοποιημένο ωάριο μεταφέρθηκε στη μήτρα της και για μια βδομάδα προσπαθούσε να είναι ξεκούραστη, μέχρι να κάνει το τεστ εγκυμοσύνης, το οποίο βγήκε θετικό.

Η διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν λίγο περίεργη γιατί δεν γνώριζαν πως να ρυθμίσουν τις σχέσεις τους.

Όταν η Λίατ πήγε στο μαιευτήριο για να γεννήσει, δεν ένιωσε ιδιαίτερα άνετα για να καλέσει την Τζούλια και να της πει ότι γεννάει. Δεν είπε ούτε στην μητέρα της να πάει, γιατί ο γιατρός είχε πει ότι θα αργήσει το μωρό να γεννηθεί. Ωστόσο τα μεσάνυχτα της 1ης Δεκεμβρίου του 2015 γεννήθηκε η Σίρα. Τότε η Λίατ πήρε τηλέφωνο τον Βλαντ και την Τζούλια για να τους πει τα ευχάριστα νέα.

«Ένιωσα ότι η καρδιά μου άρχισε να χτυπά ξανά, για πρώτη φορά μετά από την τραγική μας απώλεια», λέει Τζούλια.

Η Σίρα τώρα είναι τριών ετών. Η μητέρα της ανησυχεί καμιά φορά που δεν έχει πατέρα. Αλλά παίρνει πολλή αγάπη και είναι πολύ χαρούμενη. «Και καταφέραμε να εκπληρώσουμε την τελευταία επιθυμία του πατέρα της», λέει.

Πηγή: BBC