ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15/07/2019 17:34 EEST | Updated 15/07/2019 20:19 EEST

Δένδιας: «Ομόθυμη τοποθέτηση των ευρωπαίων υπουργών κατά της τουρκικής προκλητικότητας»

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Johanna Geron / Reuters

Την ικανοποίησή του για την ομόθυμη τοποθέτηση όλων των ευρωπαίων ομολόγων του κατά της τουρκική προκλητικότητας έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας ανακοίνωσε η ΕΕ - Σκληρή προειδοποίηση για τις παράνομες γεωτρήσεις

«Είχα σήμερα τη μεγάλη χαρά να συμμετάσχω στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών και, πέραν αυτών, μου έκανε ιδιαίτερη θετική εντύπωση η ομόθυμη τοποθέτηση όλων των συναδέλφων στα ζητήματα που αφορούν την τουρκική προκλητικότητα έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας» δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Murad Sezer / Reuters

Και πρόσθεσε: «Είμαι βέβαιος ότι μετά από αυτή την εκτεταμένη συζήτηση και την ομόφωνη τοποθέτηση πάρα πολλών συναδέλφων, τα αποτελέσματα, όταν θα δημοσιευθούν, θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Προς την κατεύθυνση της υπενθύμισης προς την Τουρκία του Διεθνούς Δικαίου, του περιβάλλοντος στο οποίο πρέπει να κινείται, αλλά και των συνεπειών που μπορεί να έχει μια συμπεριφορά που δεν είναι συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο»

Ο κ. Δένδιας κατέληξε λέγοντας: «Από εκεί και πέρα, συζητήθηκαν διάφορα άλλα θέματα, όπως το Ιράν, το Ιράκ, το μεταναστευτικό, θέματα που αφορούν την κεντρική Αφρική και την υποσαχάρια Αφρική. Σε όλα αυτά, η χώρα μας είχε μια σημαντική παρουσία».

ASSOCIATED PRESS

 

EU Observer: Οι Ευρωπαίοι απειλούν την Τουρκία με στοχευμένες «μαύρες λίστες»

Εν αναμονή της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο ιστότοπος EU Observer  αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να αναθέσουν στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα «να εργαστούν για επιλογές στοχευμένων μέτρων υπό το φως των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων για γεωτρήσεις για φυσικό αέριο, που άρχισε πρόσφατα η Τουρκία στα κυπριακά ύδατα».

Επικαλούμενος διπλωματικές πηγές ο EU Observer προσθέτει ότι πιθανές «μαύρες λίστες» κυρώσεων ενδέχεται να προστεθούν σε άλλα (ήδη αποφασισμένα) μέτρα, τα οποία επίσης συμφωνήθηκαν την Δευτέρα 15 Ιουλίου - δηλαδή η διακοπή των συνομιλιών υψηλού επιπέδου μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, η επιβεβαίωση της διακοπής χρηματοδοτήσεων και η αναθεώρηση αποφάσεων για δάνεια στην Τουρκία από την Ευρώπη.

Πηγή: EU Observer, ΑΠE