Δύο πρεμιέρες στο Θέατρο του Νέου Κόσμου με γυναικείες υπογραφές

Και ακόμη, οι παραστάσεις που ολοκληρώνονται τον Απρίλιο και όσες συνεχίζονται και τον Μάιο.
«Ίχνη της Αντιγόνης»
«Ίχνη της Αντιγόνης»
Emilio Scappini

Με τη χειμερινή θεατρική σεζόν να τελειώνει τυπικά την Κυριακή των Βαΐων, «Η τριλογία των Λήμαν Μπράδερς» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη θεοδωρόπουλου ολοκληρώνει την πορεία της (17 Απριλίου), όπως επίσης το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Η αλήθεια είναι», σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη (12 Απριλίου), ενώ συνεχίζουν τον Μάιο η παράσταση «Μπαίνει η Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Ατάιντε σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου (κάθε Δευτέρα και Τρίτη έως 31 Μαΐου) και το «Blink» του Φιλ Πόρτερ σε σκηνοθεσία Τάσου Πυργέρη (κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή έως 15 Μαΐου).

Ωστόσο, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου έρχονται δύο νέες παραστάσεις, αμφότερες με γυναικεία υπογραφή.

«Μάκιναλ»: Η Γυναίκα τολμά να να ονειρευτεί την ελευθερία

Το εμπνευσμένο από πραγματική δικαστική υπόθεση στις ΗΠΑ έργο της Σόφι Τρέντγουελ «Μάκιναλ», αν και πολυπρόσωπο στη σύλληψη, είναι ουσιαστικά ένα έργο με δύο πρόσωπα: μια Πόλη και μια Γυναίκα. Η Πόλη αποκτά υπόσταση μέσα από δεκάδες χαρακτήρες, που θα μπορούσαν να λέγονται έτσι ή αλλιώς, θα μπορούσαν να είναι αυτοί που είναι ή άλλοι, δεν έχει σημασία, συνιστούν τελικά μία οντότητα, μια κοινωνική μηχανή που ορίζει και ομογενοποιεί τις ζωές και τον ψυχισμό όλων. Η Γυναίκα, παρά την αδιάκοπη λειτουργία της μηχανής, τολμά να ονειρευτεί την ελευθερία. Η μηχανή όμως εξαφανίζει τις παρεκκλίσεις, καταπίνει τις παρορμήσεις, σβήνει τις εξάρσεις. Η μηχανή είναι ικανή να μετατρέψει ένα ανθρώπινο όνειρο σε μια τερατώδη πράξη.

Η αμερικανίδα Σόφι Τρέντγουελ, συγγραφέας, δημοσιογράφος, παραγωγός, που δούλεψε ενίοτε και ως ηθοποιός και σκηνοθέτις, παραγωγικότατη, άοκνη ταξιδιώτισσα ανά τον πλανήτη και μια από τις πρώτες μορφές της γυναικείας χειραφέτησης, γράφει το Μάκιναλ, το έργο που την έκανε περισσότερο γνωστή, το 1928. Συνθέτει έναν γρήγορο και μηχανιστικό κόσμο και πειραματίζεται δραματουργικά σε πολύ ιδιαίτερα ύφη, προκειμένου να αφηγηθεί τη συντριβή ενός πλάσματος, που από ένστικτο θέλησε στη ζωή του κάτι διαφορετικό από όσα του έμαθαν να θέλει.

Η νέα δουλειά της ομάδας ΠΥΡ μέσα από το εμβληματικό Μάκιναλ της Σόφι Τρέντγουελ αφηγείται μια ιστορία για το τέλος του πολιτισμού.

Συντελεστές παράστασης

Μετάφραση: Αργύρης Ξάφης

Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Ιώ Βουλγαράκη

Σκηνικό-Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού

Μουσική: Νίκος Γαλενιανός

Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Πάσχου

Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Έφη Χριστοδουλοπούλου

Παίζουν: Δέσποινα Κούρτη, Δημήτρης Γεωργιάδης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Εμμανουήλ Κοντός, Κατερίνα Νταλιάνη, Αργύρης Ξάφης, Μαρία Σαββίδου

Κεντρική Σκηνή

Από 18.04.2022 έως 31.05.2022

Διάρκεια Παράστασης : 90 λεπτά

Ημέρες και ώρες

Δευτέρα 21:15

Τρίτη 21:15

Τιμές εισιτηρίων

Κανονικό 15 ευρώ, μειωμένο 12 ευρώ.

Εισιτήρια προπωλούνται στο viva.gr και στο 11876.

«Ίχνη της Αντιγόνης»: Η διαχρονική έμφυλη βία

H διεθνής Ελληνίδα σκηνοθέτις Έλλη Παπακωνσταντίνου έρχεται στην Ελλάδα μόνο για 9 παραστάσεις, για να παρουσιάσει από τις 19 έως τις 29 Μαΐου το έργο Ίχνη της Αντιγόνης στο Θέατρο του Νέου Κόσμο. Η παράσταση Ίχνη της Αντιγόνης (Traces of Antigone) της σύγχρονης Σουηδής Χριστίνας Ουζουνίδου υπό το φως του metoo, αντλεί από τον αρχαιοελληνικό μύθο της Αντιγόνης και καταπιάνεται με την διαχρονική έμφυλη βία.

Η παράσταση παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην χώρα μας μετά την παρουσίασή της σε σημαντικούς σταθμούς της Ευρώπης και της Αμερικής όπως το Centre Pompidou/ IRCAM (Γαλλία), Romaeuropa Festival (όπου και απέσπασε την υποψηφιότητα για το βραβείο των Ιταλών Κριτικών Θεάτρου), O. Festival (Ολλανδία) και Εθνικό Θέατρο της Γένοβα (Ιταλία) κ.α.

Εδώ, οι μουσικοί Nalyssa Green και Κατερίνας Παπαχρήστου (Tango With Lions) ερμηνεύουν ζωντανά ενώ οι έξι performers (Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Σοφία Μανώλη, Βάλια Παπαχρήστου, Gemma Hansson Carbone) συνθέτουν επί σκηνής “μία καθηλωτική διερεύνηση της γυναικείας ταυτότητας, ένα συναρπαστικό οπτικό καλειδοσκόπιο.” Douglas Kennedy, τέως διευθυντής του Peacock Theatre του Λονδίνου, Συγγραφέας διεθνών bestseller όπως The Big Picture, The Pursuit of Happiness, Leaving the World

Πρόκειται για μια περφόρμανς που μαγνήτισε σύγχρονους queer theorists και κριτικούς, όπως την Αμερικανίδα φιλόσοφο Judith Butler, που παρακολούθησε την παράσταση και έγραψε για αυτήν: ″Λάτρεψα την παράσταση και είμαι ευγνώμων που μεταφέρατε το έργο στα αγγλικά και σε άλλες γλώσσες. Είναι κοινωνικά δυνατό και υπέροχα πειραματικό. Με συγκίνησε και με έκανε να νιώσω ιδιαίτερα ευγνώμων για την φεμινιστική τέχνη που συνδέει την οργή μας με την αλληλεγγύη.”

Συντελεστές παράστασης

Σύλληψη/Art Direction: Έλλη Παπακωνσταντίνου

Συγγραφέας: Christina Ouzounidis

Μετάφραση στα ελληνικά: Margarita Mellberg

Μετάφραση στα αγγλικά: Gemma Hαnsson Carbone, Ειρήνη Δερμιτζάκη, Έλλη Παπακωνσταντίνου

Μουσική σύνθεση: Nalyssa Green, Κατερίνα Παπαχρήστου

Σκηνογραφία: Μυρτώ Λάμπρου

Κινησιολογία: Βάλια Παπαχρήστου

Technical Director: Χαρίκλεια Πετράκη

Technical assistant: Αφροδίτη Αναστοπούλου

Υπεύθυνη παραγωγής: Κορίνα Κοτσίρη

Ερμηνεύουν

Nalyssa Green (φωνή/keyboards)

Σεραφίτα Γρηγοριάδου

Βάλια Παπαχρήστου

Gemma Hansson Carbone

Κατερίνα Παπαχρήστου (φωνή/keyboards/μπάσο)

Σοφία Μανώλη

Χαρίκλεια Πετράκη

Έλλη Παπακωνσταντίνου

Μέρες και ώρες παραστάσεων

Πέμπτη έως Κυριακη (19, 20, 21 & 22 Μαΐου) στις 21:15

Τετάρτη έως Κυριακή (25, 26, 27, 28 & 29 Μαΐου) στις 21:15

Τιμές Εισιτηρίων

Γενική είσοδος: 20 ευρώ, μειωμένο: 17€

To μειωμένο εισιτήριο ισχύει για φοιτητές, ανέργους, άτομα άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ.

Εισιτήρια για την παράσταση πωλούνται

https://www.viva.gr/tickets/theater/ixni-tis-antigonis/

Δημοφιλή