ΔΙΕΘΝΕΣ
25/01/2021 11:27 EET | Updated 25/01/2021 12:08 EET

Διασώθηκαν οι Κινέζοι μεταλλωρύχοι που ήταν εγκλωβισμένοι σε ορυχείο χρυσού

Χάρη σε κοιλώματα που εντοπίστηκαν σε ένα φρεάτιο.

ASSOCIATED PRESS

Έντεκα Κινέζοι μεταλλωρύχοι που είχαν εγκλωβιστεί στις υπόγειες στοές ενός ορυχείου χρυσού ύστερα από έκρηξη διασώθηκαν πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο χάρη σε μεταλλικούς σωλήνες που κράτησαν ανοικτό ένα φρεάτιο, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.  Εννέα από τους 10 μεταλλωρύχους που βρίσκονταν ακόμα εγκλωβισμένοι εντοπίστηκαν νεκροί, μετέδωσε κρατικό μέσο ενημέρωσης.

Σε ένα από τα φρεάτια εξαερισμού, που ήταν η πλέον πιθανή δίοδος για τον απεγκλωβισμό των μεταλλωρύχων, απομακρύνθηκαν όλα τα εμπόδια σε βάθος 368 μέτρων, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua ο Σιάο Γουενρού, επικεφαλής μηχανικός για τη διάσωση στο ορυχείο.

«Είναι σε αυτό το σημείο που ανακαλύψαμε ότι υπήρχαν κάποιοι μεταλλικοί σωλήνες που συγκρατούσαν τα εμπόδια…δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου εμπόδια κάτω από τους μεταλλικούς σωλήνες», δήλωσε ο Σιάο.

Ο Σιάο δήλωσε στο Xinhua ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος στις προσπάθειες διάσωσης αφού απομακρύνθηκαν κάποια εμπόδια και βρέθηκαν «κοιλώματα κάτω από αυτά».

Οι 11 μεταλλωρύχοι διασώθηκαν χθες, με τους περισσότερους από τους αυτούς να είναι σε καλή κατάσταση, αφού έμειναν εγκλωβισμένοι υπογείως για 14 ημέρες, αν και 10 άλλοι εργάτες ακόμα αγνοούνται.

Αξιωματούχοι είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι οι εγκλωβισμένοι ίσως πρέπει να περιμένουν 15 ακόμα ημέρες για να διασωθούν καθώς υπήρχαν εμπόδια κατά μήκος της διαδρομής από όπου σχεδίαζαν να τους απεγκλωβίσουν. Στους εγκλωβισμένους μεταλλωρύχους είχαν σταλεί φάρμακα και τρόφιμα.

Τα ορυχεία της Κίνας είναι μεταξύ αυτών όπου σημειώνονται τα περισσότερα θανατηφόρα δυστυχήματα στον κόσμο. Πέρυσι, στη χώρα καταγράφηκαν 573 θάνατοι που σχετίζονται με ορυχεία, σύμφωνα με την Εθνική Διοίκηση για την Ασφάλεια των Ορυχείων.

Η έκρηξη της 10ης Ιανουαρίου στο ορυχείο Χουσάν στην Τσισιά, μια σημαντική περιοχή εξόρυξης χρυσού στα περίχωρα της Γιαντάι, στην επαρχία Σαντόνγκ, είχε ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό 22 εργατών σε βάθος περίπου 600 μέτρων.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)